19 12
發新話題

7.62款GBB求毒

毒下你先

Vfc g3全鋼身抵玩既 但冇彈停止擊發個系統 有師兄話出力唔穩定
Vfc fal 都唔錯 拆左buffer仲正 但有爆身可能? 中身係鑄鋁
咁睇係g3抵玩d
Vfc m110可能我裝得多野 太重 後座力唔算勁
Vfc mk17槍輕 後座力勁
Mk20都係裝得野多重 感覺冇mk17咁勁
Vfc 417都唔錯既 但charging handle錯數好鬆
We Svd後座都勁
We m14 新槍一體式trigger box版可以一試 後座力都ok既 但長玩可能多野要換 唔太建議

附件

20-4-2023 08:01

20-4-2023 08:01

引用:
原帖由 stevechau 於 20-4-2023 09:15 發表

正呀ching!!!
就係想要多D呢D分享
以前曾經好鍾意M14木托版, 但同SVD一樣, 覺得搞完太重&太貴就不了了之~
而家係諗住拎呢D大牛龜入CQB玩果陣自HIGH下, 所以除左MK17/417之類比較短槍管之外, 我 ...
417短暫擁有過v1
依家買應該都v2啦 但v2個guide hop up靠條長膠條去比壓力set hop up
你睇下個結構就明 個hop up可能唔穩定
Vfc scar就相對簡單d 係要上返緊d螺絲 特別係近托果幾口
因為鬆左再打槍身螺絲窿會擴孔 個尾托座同身會有gap

仲有m110k可以諗既 110k個guide都叫拎去金屬棍去傳重組hop up應該會好d
M110k 真佬都有拎黎打cqb
傳聞真鐵因為短管燒唔晒d藥 室內開槍可以當震撼彈用
因為真佬有coms隻耳冇事 capture果d人就耳仔流血

計埋俄仔 仲有akmsu都係762

Vfc咁鬼耐都唔出g3a4 有g3a4/g3a4k都可以打cqb

引用:
原帖由 stevechau 於 20-4-2023 16:06 發表

剛剛睇緊圖&SPEC, 應該就係ching你講既野
長度就大約係16"管既槍黎, 但以前試過拎M4A1長度入CQB都覺得有D辛苦......
考慮埋呢點, SR25應該係備選, 多數都係Scar-H & HK417之間決一支出黎多
香港既cqb係幾細既
最細枝可能係mk17 cqc

110k準確d講應該係爆下身近尾通?
我自己就唔用原廠粒buffer 因為有師兄話過真係會爆尾通
我會用ghk 7075輕buffer
110k 即係sr25ecc咁上下野

我揀可能會mk17 仲有另一個mk17既問題係前下骨唔係1913數
裝td棍仔會鬆
另hop up螺絲有d醜 可以拎出去配口機米

引用:
原帖由 Andylee2023 於 21-4-2023 15:45 發表

尼個災情無解,我個枝買返黎無野,打左幾場game就裂,我個fd個枝直情一返黎就裂左
即係個buffer?定邊個位?

引用:
原帖由 NCP013 於 23-4-2023 01:19 發表
圈中位置,圖中的,已爆
應該同個下身一件出?
好似冇下身單賣
我得閒睇睇我果枝 zip d野墊下佢先

引用:
原帖由 無情情 於 23-4-2023 15:23 發表
同下身一件過
有獨立下身賣
請問邊到有gbb 版下身
Aeg就見過

引用:
原帖由 Andylee2023 於 23-4-2023 16:49 發表

尼度
我果枝mk17同mk20都未爆
可以唧定膠填左佢先

Btw 個下身frame搞左幾錢?

762匣的確係又大隻又重
身上彈量會少左
Double 556 匣袋裝到一隻762
417匣咁大隻唔知得唔得

引用:
原帖由 pmcoperator 於 25-4-2023 13:38 發表

我想講417同M110K後座力差唔多,可以話一樣
前節重唔重我就無咩留意
如果你話有,我相信所有現代魚骨AR係都有呢個問題
除非你話M16膠護木或者Mlok護木就可能會平衡啲
我覺得417 recoil勁過110
唔知係咪我枝110換左Crusader 像真樣buffer 輕d 同埋枝槍裝得野多
417就老原咩都冇裝 v1班加西版

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 pmcoperator 於 25-4-2023 18:18 發表

我兩把都玩過全原裝
我覺得差唔多,一樣Feel
飛機係通用既 理論上應該差唔多
417都好好玩 但比較肥仔
匣好大隻 唔知要用咩匣袋裝
可能要eagle 7.62 pouch

引用:
原帖由 stevechau 於 25-4-2023 12:16 發表

係......你比較講得出我想要乜

但唔係好明"417同M110K既後座力Pattern有過之而無不及"呢句, 佢地係一個對比講緊417後座力比M110K好?? 定係講呢兩支後座力接近一樣??

417我過都有一個concern, 就係有 ...
我諗真鐵好多都係前重後輕
條管都有返咁上下鋼水
Scar就要裝返個棍仔/handstop
有時前幾重好自覺會

引用:
原帖由 NCP013 於 26-4-2023 02:56 發表
So,最後選中scar,然後私心因為日後想玩dmr買個上身kit就得,一槍兩玩

o甘,直接買支mk20先會好好多,因為MK20單買upper / 尾托係比買成支MK20, 係好o吾抵
我見到出kit差d想衝 但見太貴
等多等出成槍, 我再收左人地kit換出黎既mk17 upper
但scar裝拆比較煩, 換埋mk17成槍

mk20出單發下身, mk17出180度selector下身 同出埋mk16 scar l就好了

引用:
原帖由 stevechau 於 26-4-2023 12:35 發表

可以平價換成組上身, 係我當日考慮VFC既重點原因之一, 玩玩下MK18夠滿意既, 咪買多套MK12打outdoor囉
好在暫時對417/SCAR無咁既想法, 12-14"barrel對我黎講已經好長
我枝scar h就換左tonic仿後期13 inch果套駁管kit
係差枝fn suppressor 好似叫LT801/802咁

引用:
原帖由 keroppi 於 30-4-2023 19:23 發表

改多過打... 417 班加西 V1,咁多年嚟:

Hop Up 難 set,抄高 (ML 管,Autobot 70 膠,0.36 彈...)
上身 斷 後耳仔
Charging Handle 爛 Latch

鏡由 LPVO 轉 elcan 再轉 eotech + 放大鏡 (出瞳位問 ...
另一樣野差d講漏
Vfc 417 v1果期d鑄造工藝好差
上身頂骨左右凹果格好似鋸齒咁 無記錯果期既mk18都係
但依家買到既已經正常冇事

19 12
發新話題