發新話題

7.62款GBB求毒

引用:
原帖由 geoprotex 於 2-5-2023 17:31 發表

內件o吾像真我接受到呀,落場我用AEG多過GBB添,只係o吾同意MWS無敵論o者,
o吾同系統百花齊放有競爭先有進步,全世界只造MWS系統最終只會原地踏步,
如果MWS係完美其他牌子就執曬啦,但事實係百貨應百客,存在即合 ...
V記係吸引中意落真件個班玩家,只係係唔係有需要搞到支玩具連槍身同內部都上真野咁極端?
唔講係唔係度度都比咁玩,設計到咁像真但放棄追求穩定性同效能,即係gbb設計成當操作槍咁玩,裝哂珍件為左睇落同真一樣滿足真鐵感
主要用黎射空槍玩拉煲同玩分解再組裝。。 如果而家所有新出gbb仲係行舊時wa像真理論局限性能發展,咁gbb都唔會有而家射得爽爽又安心,整多過玩樂既gbb系統真係玩得開心?可能有人真係會享受整槍set槍當樂趣

引用:
原帖由 stevechau 於 3-5-2023 10:03 發表

好難講既, 以前V記都傳過好似GBLS咁被買過黎做訓練槍, 可能真係訓練裝拆呢
另一點係, 鍾意玩原裝順順打既唔少, 但鍾意未買到支槍之前就諗好晒改呢改路既玩家都係不在少數, 有D人真係唔動手就身痕既, 買 ...
雖然好多人有舖手癮會改,但V記佢每一支都有問題等你玩家自己fix,有d問題仲係不能解決
長久玩一個系統唔可以安心穩定咁玩落去,要降低要求去遷就個系統,咁樣玩唔會玩得開心,就好似打機部機會lag機咁,
就住玩唔會爽好無癮,
時代進步了馬記自知外表差一跳已經去做些啦曲真鐵表面處理,你拎出去比人噴要2千蚊,g香港比人話冇馬仔冇cnc鋼煲冇鍛身aeg hopup唔掂而家全部都改好掂哂,V記系統出既時間最耐改版最多,但明顯每次改既野都少少咁唔見有明顯改進,
當我望到所謂v3同我2015版射擊體驗分別唔大即時打消再玩佢系統念頭,佢某型號v3m4可以賣到4千幾真係唔知有咩賣點可以咁貴
論一件產品是否值得買,我只見到V記誠意最低,所以係台灣個面都一直比人彈掛牆槍,同樣台灣做豬香港明顯多人玩同讚賞得多
V記冇性價比優點支持我唔覺得佢系統會吸引到幾多人繼續玩,最後味得返忠實支持者會玩。。

引用:
原帖由 geoprotex 於 3-5-2023 17:19 發表

That's the point! 當年馬記AEG系統以穩定橫掃整個airsoft市場,
有一段好長時間所有廠都跟風出馬記AEG系統, 結果就係成個市場都死氣沉沉,
如果無WA創新開發像真GBB系統, 就o吾會有後來o既VFC甚至MWS等系統,
以 ...
講過WA當年只係抄mgc道具槍,自己再將手槍設計慨念放去支m4到
問題多到嚇死人唔實用唔耐用設計,完全係試水溫產品賺頭啖湯,初代一班台廠抄WA設計改少少野未真係測試過關就不斷出槍
味完全變失敗產品比班玩家瓜瓜嘈,要靠自己fix bug
明顯係當年gbbr走錯哂方向搞到唔實用唔耐用,馬記支mp7一出即時改變哂格局,係到真正豬香港系統出現先叫真係實用耐用性能良好之嘛
馬記明顯自成一派唔會搞d無謂野整衰自己個朵,做一支像真結構gbb性能唔洗好唔洗穩定設計既容咩易,做一支g香港又兼顧像真又真係實用耐用性能良好既系統就係困難,做到反物理現像馬記咁變態性能同穩定性gbb係困難中困難
點解有d廠可以快速不斷出唔同型號gbbr?咪就係未設計到掂哂就賣街,一句像真大哂就可以無視性能同穩定性重要性
等你哋玩家自己解決之嘛 咁多間廠邊間改極都未掂,有得簡仲要中去玩佢鍋氣野,我真係唔知點講好,百貨應百客吧

引用:
原帖由 stevechau 於 4-5-2023 09:52 發表

um......so far可能你要求高/唔好彩, 又或者真係自己幸運, 我未能經歷每一支V記"都有問題等玩家自己FIX"
反而有D問題我覺得係想變好但仲未成熟, 例如guidehop, 我真心極度討厭較個HOPUP手槍要拆SLIDE, V記MK18以 ...
咁啱見到fb有人話新槍g36爆煲,有時唔係唔想再玩佢產品,而係搞左咁多年仍未有信心再去玩
佢新產品psg1 mcx定mpx?又係有奇怪野爛,我覺得佢d鋁料係我們級數先成日爆身,佢所謂V3新hopup又比人彈會鬆變冇hopup
所以連台灣個面都得唔到自己人支持,反觀G香港初期鍋氣多改到而家完全掂哂人地真係有誠意改好產品比玩家
唔係不斷改版上代同下代相容性低迫你買過哂,佢連夾都改左幾代,你追佢夾都唔知換左幾次了
我就係睇到無止境咁升級先冇再追佢系統,但事實佢係開創好多新槍型外殼又正係讚,其實佢不如出套件方式比第二個系統用
我覺得咁樣先真係將自己產品優點發展到最好局面,拎哂板拳得佢先出到個d gbb,第二間想做都冇得做。。

引用:
原帖由 stevechau 於 5-5-2023 16:26 發表
爆煲果單好似都好早, 同埋V記的確總有人會遇到, 所以大家多年經驗先有盡量唔好衝頭水之說

MPX我記得落場同玩家輕微交流過, 下身內件好似有D野要搞, 但執順即可
MCX就唔知喇

你係台灣果邊睇得唔到自己人支持,  ...
V2 g36 fb有人話新槍爆左煲唔係以前,我唔記得係mcx定mpx,個槍管座設計左右合埋一件斷外管既。。
就係而家得v3 ar系最少問題先拎出來比較嘛,所謂V3同其他系統一比都係有段距離,但價錢唔計款式唔比其他系統平
所謂買佢既人主要就係得返特別款式有吸引力先入手嘛,除ar其他仲係V2都未完全認真解決佢本身鍋氣問題
老實講我都唔敢推薦比朋友買V記,我覺得除非你識解決佢d鍋氣,唔係既話新時代明顯馬記同G香港先係穩定安心系統
佢m4出左幾代夾了,V1軍夾,V1膠夾,416夾,同而家新軍夾,得而家新軍夾先至氣化好d,未見過一個系統可以出幾隻夾唔同設計
佢而家新軍夾連像真外型都冇埋彈夾底又做左分體件,你哋真係追求像真冇可能會接受到佢新軍夾外型

不過玩佢系統既人仍然大把嘛,咁佢先可以少少咁不斷升級年年改版咁出貨,其實真係中意既可以繼續玩佢系統
只係作為一個良心用家,唔通明知件野未掂又有人問意見唔通係咁sell佢好好打冇問題好正咩。。 但佢哋係要玩,
一陣又出咩鍋氣你都幫佢唔到
到時又貼邊度爛邊度出問題上網求助,咁多年不斷重複呢d事真係愛莫能助,因為老玩家一早避開某d牌子大家見得多又中過招都共識左
我玩馬記一樣挑剔佢d低級設計問題,但整體上佢係貨真價實優秀產品先值得推薦比朋友仔玩嘛,實事求是V記除左內部像真同外表係優勝,
其他地方同其他牌子比真係有段距離,其他牌子外觀已經越做越靚V記得返內部像真同特別款式賣點,指定型號得佢有你都冇得簡,
咁就去馬然後接受佢d鍋氣自己解決,咁係最好意見?

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0082/9502/2628/products/vfc-m4-green-gas-magazine-v3-30-rounds-airsoft-gray-360_686x686.jpg?v=1674928806
你哋成日話V記像真,唔知近年設計越來越唔像真
唔明點解簡單一體氣缸夾可以設計到咁,我手上有隻馬記夾玩左5年冇任何保養都冇漏氣。。
咪又係簡單一體氣缸夾冇任何專利設計。。   改左幾代夾我覺得都未有幾年前豬香港v1m4重夾咁慳氣好打。。

引用:
原帖由 stevechau 於 6-5-2023 13:47 發表

我係話好早, 即係V2新槍出果期, 唔係以前~
匣果度佢係出左幾款, 而唔係幾代......唔怪得你描述D TIMELINE硬係覺得怪怪的, 明明我同你起手玩V記既時間都差唔遠
同埋我地無講過追求像真係會去到絕對像真喎, 呢個 ...
V記佢而家最新型號槍款唔見得冇鍋氣嘛,其實你哋冇發覺佢好多設計都係重看不重用。。
所以先需要不斷改版fix鍋氣,由玩家試驗去發現乜問題先去改嘛
幫佢解話就叫因為設計要配合像真所以難免有穩定性/性能未有高水平表現,實際情況我睇佢軍版夾要設計到出分體件先fix到漏氣問題
但其他廠未見要搞咁,就明佢設計底子有幾高水平,咁即係以前所謂像真設計係達唔到可靠實用性,但又要夾硬行像真設計?
結果咪mp5冇彈出,g36爆氣清唔到夾,m4爆身,sr25爆煲
Sr25ecc斷身,mp7膠外管,scar爛下身,mcx定mpx斷外管,psg1爛手托
仲有其他小問題要自己fix,唔係特別款得佢有,真係有人中意玩佢系統?

引用:
原帖由 stevechau 於 6-5-2023 13:55 發表

咁佢內部設計越來越唔像真但性能又可以慢慢上升的話, 唔係喜聞樂見既事咩??
其實我隻神奇匣都係齋擺床底5-6年先初次出現漏氣
比FD搞果陣都話個匣設計垃圾, 但膠圈用料反而幾靚
但呢D對我呢D唔會&唔想識搞既 ...
唔好聽講,佢係冇能力設計到又像真又打得既gbb出來,但又要硬設計出來硬sell自己系統點真點直上真件
最後咪成日比台灣個邊玩家話佢係掛牆槍,d鍋氣奇奇怪怪正常玩家都唔會中意佢設計,
點解唔正正經經好似而家249設計把爽爽性能走向既gbb玩具出黎? 係一直得佢出極d gbb都有鍋氣嘛
有馬記同g香港呢d老實做好玩具槍設計唔好,走去繼續執著點像真咪永遠實用性局限左
大眾玩家其實只係要求外觀像真就夠,人地近乎成支珍件改出來過萬支ptw只係波箱氣筒內部,追求像真班玩家一樣中意咪大賣
先搞好實用性同穩定性先再提升像真程度既設計先係一件好玩具,十分像真但實用性同穩定性不足既設計只係不設實際
除非gbb唔係拎來射擊而係當操作槍玩拆解,咁就係像真最重要唔洗實用穩定了
我真係唔知佢想設計乜比玩家,樣樣想好但事實係冇可能做到嘛

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 6-5-2023 20:32 發表

最近買左2 樣vfc 野, 都令我眼界大開

第一樣係:
Crusader Steel Recoil Spring Guide Set for VFC / /Umarex GLOCK G19X / G45 / G19 Gen 4 GBB Pistol Airsoft Series

條杆係膠
條杆係膠
條杆係膠  ...
所以唔好話大家冇比機會佢改善設計/質量,但佢每次都有驚喜既野比玩家,你哋見得多,試過幾次自然對佢既野唔再感興趣了
唔係成日幫住其他廠講好野又睇低佢產品,你哋搜索返佢最新設計psg1/mpx既鍋氣,咁你哋就明點解咁多人己經對佢產品唔再感興趣  馬記都有低級設計錯誤問題例如mws分體尾通/玩具設計外管固定方式,只係可以簡單換走原件解決到所以大家仍然接受到,
但佢qc超級穩定所以推薦比朋友唔會出錯,V記唔知係唔係太多條生產線qc同設計要趕工先搞成咁,
我就唔想再搏等到完全體先買佢支mp5,如果你哋有興趣就繼續支持佢產品,將使用意見回饋比原廠等佢知道邊度要再良都係件好事

引用:
原帖由 0050100 於 4-5-2023 00:53 發表

嘩!一枝cap另一枝WA係Bb蛋都有得抄,两枝起馬差十幾年,你唔講我都唔記得自己有買過MGC枝16a2,點解唔講埋mgc都係抄真馬記呢!
唔係唔知WA M4槍身係用MGC M4開模...
你地望望上身大肉腫擋彈板同下身網球拍左右個固定位,只有WA M4係一樣, 當年井記一代直接抄WA槍身大肉腫都抄埋咪中伏
唔係我發現,係以前玩過mgc年代班元老發現
有買WAm4師兄望下相有冇似曾相識感覺?
https://www.airgun.jp/html/products/detail.php?product_id=22371

玩具一直會互抄唔係出奇事架,馬記咪同KSZ MP7一樣size
V記v1 m4抄ptw上下身添,抄到ptw上身氣筒凹坑都抄埋, 咪打爆耳仔比台仔嘈之後版先改返冇凹坑之嘛
我就係觀察佢系統耐左見太多鍋氣先提醒入手前考慮佢d品質之嘛,我買成萬一支大蛇佢唔掂地方咪一樣分享出黎,
上討論區都係想搵真料,將心比心你地都唔想中伏, 以前佢d產品差到冇彈出仍然有人撐,我就做唔到..

MGC 有出M4下身
https://www.worthpoint.com/worth ... -m16-type-434164265
https://mp40modelguns.forumotion ... m733-m16a2-commando
https://www.hyperdouraku.com/airgun/wam4sv/index.html
你地睇連MGC上身耳仔都係三角型, 我只見過WA m4係一樣

引用:
原帖由 stevechau 於 7-5-2023 13:51 發表

唔好聽講, 咁你係咪有能力買齊咁多個款返黎實驗丫??
唔好聽講?? 咁討論區、FB等各大討論點請問仲淨返D咩存在價值呢??
唔好聽講?? 咁請問你對上一個PO回覆小弟V記"mp5冇彈出,g36爆氣清唔到夾,m4爆身,sr25爆煲 ...
咁你唔信只好當參考係啱既,可能人地整壞把野屈佢唔掂掛?咁多唔同型號v1都正到 都係大家個別例子姐
https://m.youtube.com/watch?v=Lz ... gUMVmZjIG1wNXNkIHYx
但我冇咩見過有人屈馬記QC唔掂,或者冇人玩馬記所以冇人彈佢產品掛?
既然師兄對佢咁有信心,又唔信外人評價,都冇需要問意見直接入手爽玩唔係仲好

你地仲支持V記作風可以睇下
https://www.youtube.com/watch?v=QuwOvnvwMaU
https://www.youtube.com/watch?v=jLtaSbeeyJw
2022年416A7仲用V2撞針出貨, 但佢唔係冇V3, MCMR係V3設計但2021年中已推出出貨,
咁2022年仲出V2版最新型416A7你地覺得係點? 連個陣CNC貴版416仍然係V2...

今年2023終於全線V3出貨, 咁買左2022版玩家會有乜感受?
我就唔會幫佢清舊Ver了,咁多年佢不斷改版你地仲接受,永遠擠牙膏仍然大把人支持,點會比最好既版本你地?
準升定期升級好過

引用:
原帖由 stevechau 於 7-5-2023 15:51 發表

我呢, 就良心不容許自己/見其他人唔好彩壞野果陣就話人特登整壞然後屈人既
通常我都係會自認零件壽命已到, 又或者自己真係唔好彩lor
所以就無謂自己唔夠POINT講就勉強死踩la
馬記就唔係QC有問題, 不過 ...
咁佢品質真係有陣鍋氣味。。唔係我主觀覺得佢係咁,係連玩開佢班玩家都係咁講
不過中意佢產品既人都唔會聽入耳,支最新fal快扣單發出連發遲下仲會出鋼版,
你叫滿心歡喜買衝佢頭水既人有乜感受,佢既消瘦方式就係咁,但中意佢產品既玩家唔介意仲維護佢嘛
所以先會擠到咁多年v123牙膏,我玩其他系統買把槍買set夾除左正常消耗件要換都冇再二次升級比水升ver
作為貧窮玩家既我真係追唔到佢成日改ver,佢無尼頭驚喜又係受唔住,其實要講都講哂,每個人要求唔同有人中意穩定安心玩玩具
有人中意修修執執玩玩具,都係樓主自己決定玩邊支大家比哂意見你

引用:
原帖由 Andylee2023 於 7-5-2023 20:23 發表

岩阿,s兄,我都好想玩下好多人講世一既馬記。
但偏偏小弟鐘意埋d“炮款、長款、冷門款”,就種種原因都與馬記無緣!

我地黎數數馬記d7.62款有幾咁缺…
Psg-1:n年前既aeg,無gbb.
Scar h:cp勁底既廁世代
S ...
其實只係睇你想寧缺勿濫定唔理好醜最緊要有係手姐
咪就係食正呢班玩家心態,冇彈出mp5設計仍然照賣出去之嘛,咁玩得佢既產品就要接受佢鍋氣
食得咸魚抵得渴,佢既曆史已經表明好清楚了,有驚喜唔好話冇人比意見,如果明知佢鍋氣照入手冇得講,
但仲撐佢鍋氣既,唔識分辨既人中獎就真係冇謂

引用:
原帖由 0050100 於 8-5-2023 13:19 發表

你要挑機九五搭八覆我,我就同你玩下.我跟你唔同,唔喜歡冇貨齋吹,MGC個肉糭有幾大我就冇貨冇得吹,而你話Wa隻糭係大而井勝直抄咁就比你睇清楚差別,井勝肉糉係自家數,你上果D網站水你定你自己 ...
師兄唔洗咁勞氣,唔係我發現架,係台仔佢地自己發現到,不過我都認同佢地觀點先拎出來講姐
你地自行觀察當時除左WA係大肉腫,仲有邊間廠係大大隻肉腫先?我們槍身係抄ptw所以外觀造型正常
井記V1拉返長真數size本身就係抄WA系統出槍嘛,連大肉腫都抄埋其實有咩唔合理? 抄意思唔一定係直接copy開模嘛
佢連個大肉腫都唔知係錯造型都直接抄返咁大隻,就係咁當年先比人插到飛起之嘛

我未見過真鐵軍版m4有大肉腫,真鐵軍版全部都係統一鍛杯來來去去都係個幾個樣所以唔存在有第2種樣出現
井記新開模鍛身肉腫造型都係唔啱架,之後大蛇新版先完全更正返正確造型,我一直有研究呢d造型問題當年我自己仲diy井記整是正左隻肉腫添

發新話題