發新話題

[VFC] G36C v2 GBB

引用:
原帖由 vincent918 於 23-4-2023 23:01 發表

GHK出之前比一間公司攪....
最後成份野改成KIT生產
你找一找UF屍就會見到.
竟然有d咁既野
真係有wo,http://ufc-web.com/products/parts/ets/ufckit03_g36gbb.html
但唔見網上有賣,而家仲有得買? 可以用返aegfull marking身就正,V記個身縮模以前又6mm bb唔中意

引用:
原帖由 gainax 於 23-4-2023 23:48 發表

竟然有d咁既野
真係有wo,http://ufc-web.com/products/parts/ets/ufckit03_g36gbb.html
但唔見網上有賣,而家仲有得買? 可以用返aegfull marking身就正,V記個身縮模以前又6mm bb唔中意
真野都係好似都係有縮模見到個insert mold 內架

引用:
原帖由 gainax 於 23-4-2023 08:09 發表

其實如果係咁不如放開hk個板拳比第二間接手
佢而家d咩V2V3其實只係改下撞針hopup同夾,將以前V1既問題修正返變返一個正常系統
即係咁多年既改進可能只係人地新系統第一代基礎設計,因我見測試片連支fal都係有 ...
既慳皮又要像真,死硬。

真火所有嚴重受力位都冇蚊型零件,鎗管就係一條棍,最複雜就係條bolt。V某、豬某經常係反轉做,用蚊型件受力,唔斷就假。

引用:
原帖由 vincent918 於 23-4-2023 23:01 發表

GHK出之前比一間公司攪....
最後成份野改成KIT生產
你找一找UF屍就會見到.
唔知可唔可以改落SL9度
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

各位大大,借post一問,請問S&? 出品的G36手抽紅點鏡適合V記g36 gbb裝嗎?謝謝

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-4-2023 03:02 發表

真野都係好似都係有縮模見到個insert mold 內架
唔中意縮模唔好睇嘛 ,真鐵 m16上下身都可以大大條gap又上下身唔同色
玩具做到咁倒米咁倒

引用:
原帖由 RCOOH 於 24-4-2023 10:57 發表

既慳皮又要像真,死硬。

真火所有嚴重受力位都冇蚊型零件,鎗管就係一條棍,最複雜就係條bolt。V某、豬某經常係反轉做,用蚊型件受力,唔斷就假。
其實以前wam4年代點解流行內部像真設計,係因為當時冇馬記出現唔知gbb可以做到咁變態氣化同穩定性,
而當時我們唔像真內部又唔好得wa幾多,所以玩gbb班人先buy像真內部,
講真都係gbb初期既錯誤走向,本身waM4只係試驗型設計可以講只係一套gbb kit,佢連個身都係copy mgc道具槍,
其他氣動結構部分只係將wa手搶放大改改造型,完全係行到就算既設計心態做出嚟冇設計過點令氣化好運作穩定,所以先咁多問題出現,
V記V1就直接跟足WA系統,只係改下火控造型,將切氣片改去火控到,本質上同WA一樣冇設計過點令氣化好運作穩定,咁V1唔伏就其
當時m4 mp5 g36伏到未必出到彈架,一係爆呢樣個樣,V2只係改善V1唔正常問題
起碼而家V3既M4設計先真係落場打到, 但佢仍然只係wa系統咁上下水平,如果佢永遠唔放棄WA個套照炒真鐵火控設計
咁永遠性能都比唔上g香港,更加唔好講有變態馬記存在,真鐵火控個hammer咁大隻係超級大阻力為左減低後座力嘛
你gbb照抄真鐵火控多多氣都唔夠推氣化點會好啊,氣化唔夠好既gbb點會穩定?

有時都講到厭,你哋有玩過g香港就知人地內部像真得黎係真正有關鍵性改左某d地方
先跳出左wa系統氣化框架,佢個hammer90度像真但比V記位置後退左2~3mm,上身內徑空間偷大左唔少位可以用大口徑飛機,內徑空間大左唔洗比hammer頂死支煲減低阻力,
關鍵性用埋軟彈弓就扑得開嘩佬設計,大大減低hammer頂死支煲既阻力
人地就係改左咁多先跳出左wa系統氣化框架, V記我覺得佢完全冇做過上面幾步關鍵改變自己,
無錯跟上面改左就用唔到真件,但彈夾設計仍然係硬彈弓先扑得開, 所以。。永遠都唔會有突破,而家只係同G香港比,同馬記比就。。車尾燈都見唔到,冬天15度馬記仲可以一雞爽清,V記佢支mcmr 十幾度都未必lock到煲軟下軟下blow back,咪就係像真同性能內構既分別,仲堅持做像真唔明有咩意義

MCMR同其他V記AR一樣錘重彈弓重,一味就係重,頭幾發係龍,中間就係蟲。而且超重彈弓彈個bolt番黎會撞爆hop up,磨斷bolt lock,隊斷飛機、零件翻鬆甚至金屬疲勞裂身。真野回膛必須大力,唔係鏟唔到粒子彈上膛,但玩具鏟粒0.3上膛,咁好力托咩。

豬HK我都有,落錘果下明顯比V記輕而慢,蜻蜓點水式,而V記錘錘到肉,啪啪聲。

馬記擺明係係遵守日本相關法律下做支好玩具,肯定要琢磨一下如何用低強度零件頂住暴力衝擊,如何用134A應付冬天,結果就係全個系統非常低阻力,唔使硬彈弓死衝,靠個士巴拿四兩撥千斤穩陣地接實條bolt。今次AKX條彈弓更加軟到令人髮指,可能係避免炒爆個冇彈停雞功能,但支鎗朝天都照樣上到彈,死未。

回覆 39# 的帖子

你咁講我都有記憶, V記槍D槌真係好大力, 拎住佢支AR扣落去, 虎口震/FEEL果下同拎住其他牌子既膠身槍扣落去真係近~

馬記就真係落場取向上品, 所有野都順直穩, 最大限度地令到低溫可正常運作, 呢D野真係無得彈~

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-4-2023 00:40 發表
MCMR同其他V記AR一樣錘重彈弓重,一味就係重,頭幾發係龍,中間就係蟲。而且超重彈弓彈個bolt番黎會撞爆hop up,磨斷bolt lock,隊斷飛機、零件翻鬆甚至金屬疲勞裂身。真野回膛必須大力,唔係鏟唔到粒子彈上膛,但玩 ...
V記仲停留係硬彈弓加大出氣谷blow back設計,夏天25~35度係無問題都打得爽
20度以下就見真章,睇返台灣測試佢就算V3 m4系統測試過彈夾温度跌到十七度已經後定失效
我自己試過成隻夾叉左氣放雪櫃冰格,雪幾分鐘彈夾温度0度馬記mws仲可以一雞清後定
你哋就知氣化分別差距有幾巨大,佢乜都靠硬彈弓加重buffer谷大blowback咪易打爛呢度損耗個度
豬香港系統乜彈弓都軟,但人地軟得來仲打得爽又慳氣,唔會硬撞硬我打左幾年幾萬飛V1內件都未打壞過,
耐用到買左幾年支cnc鋼煲都冇得用 :氣溫低表現亦良好,呢d就係有認真為運作研發過

仲用飛機推彈桿去停彈設計,咁是但設計,好難令人相信咁樣做gbb有為運作上認真設計
十年時間都未搞掂基礎野,老實講除左mp5佢個外殼好正我都唔會再期待佢其他新槍有乜突破表現
佢個系統設計定位就係比人換真件為主,射擊性能同穩定性退其求次。。

引用:
原帖由 gainax 於 25-4-2023 10:39 發表

V記仲停留係硬彈弓加大出氣谷blow back設計,夏天25~35度係無問題都打得爽
20度以下就見真章,睇返台灣測試佢就算V3 m4系統測試過彈夾温度跌到十七度已經後定失效
我自己試過成隻夾叉左氣放雪櫃冰格,雪幾 ...
外觀像真同內件好用無必然衝突,馬記係被嚴格法律限制像真度,放開到手的話恐怕支支都係頂級1比1。

V某打住像真旗號,台灣又冇乜特別限制,都搞出腚級1呸1,有野賣就算。我收番黎支416V2打打下會解體,可以鬆既都鬆。而且V某最大問題係佢既所謂後座力只係大力搖,鎗托係咁打我個頭但膊頭冇感覺,馬記支鎗係擺幅細,但後衝有力。

回覆 41# 的帖子

其實我唔明點解ghk同vfc都係wa系統延伸
個表現水準都可以差更大
dna和毒蛇之類又係咩水平呢

引用:
原帖由 Tom561 於 25-4-2023 13:11 發表
其實我唔明點解ghk同vfc都係wa系統延伸
個表現水準都可以差更大
dna和毒蛇之類又係咩水平呢
其實除左馬記
所有系統都係wa系統延伸

回覆 35# 的帖子

請問有冇大大可解答到?因為冇錢買hensoldt,所以想買佢頂住先

發新話題