23 12
發新話題

[VFC] G36C v2 GBB

呢支野V1同V2有咩改動過?玩過V1係運作都有問題完全唔掂好快插水價賣走
如果V2冇完全改過隻夾同飛機問題,玩唔過。。

引用:
原帖由 NCP013 於 21-4-2023 14:55 發表
V2套Bollt,飛機,匣,成揪HOPUP都o吾同的,
前年2021年買o左支36K,拆支手揪鏡鏡芯出來仲發現有驚喜
隻V2彈夾係有假子彈,定全新開模一體氣缸設計?
佢V1支野係支bolt回唔盡jam彈jam到爆氣打唔完一夾,同埋有假子彈隻夾氣化唔掂
如果佢V2解決左jam 彈問題,但唔係M4 v3重新做隻一體氣缸夾,咁佢氣化同以前都唔會好大分別

https://m.youtube.com/watch?v=2i ... gUHVmZjIGczNg%3D%3D
搵到測試了,佢話V2新版唔知係咪同而家最新既V2一樣零件
都係一般V記水平gbb,其實點解之前豬香港支g36k有左樣版都唔出?
我一直想整返支湯老師g36k等到咁多年都未有新系統得過等字。。

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-4-2023 17:14 發表

V出左佢唔想又一齊出掛
當年we都有Aug prototype
玩過佢支AUG真心幾正,又像真又好打,缺點膠夾好貴又少見
我中意A1固定手揪鏡可惜而家個支係A2

引用:
原帖由 jacko 於 22-4-2023 21:14 發表

無HK license
外型都計?咁我們個支出左咁耐冇事發生
當年支樣版暢順清夾後定係吸引,其實我都唔會再記望V記出n代
反而想豬香港or馬記出已經可以爽爽,出到樣板都冇量產有d可惜

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-4-2023 00:14 發表

當年第二個玩法
佢出左先搞佢好似係唔得
一係就Apfg咁
其實如果係咁不如放開hk個板拳比第二間接手
佢而家d咩V2V3其實只係改下撞針hopup同夾,將以前V1既問題修正返變返一個正常系統
即係咁多年既改進可能只係人地新系統第一代基礎設計,因我見測試片連支fal都係有問題出現
所以我仲未有信心買佢V2產品,等左咁耐我己放棄,而家只有等佢mp5做返好正常斷彈功能就入手,
始終V記支mp5外殼係最正價錢唔貴值得等出完全體,而家V2我上網睇鬼佬測試一樣會撞爛飛機推彈桿要換鋁飛機先頂到

所以。。你哋見我點解咁多gbb都肯掉錢玩,實用好打穩定系統係值得改靚佢係有d系統玩過就冇再玩,
佢既設計目的永遠唔係集中為性能,像真第一,實用性放第二咁既設計永遠好難再有性能上進步
要抄到真鐵內部造型一樣去出gbb其實有幾難?,難就難在放係玩具到仲要係叉gas有氣化問題要解決係唔可能做到咁像真
最尾就只有一係像真造型但阻力大氣化能力低,一係唔像真但氣化能力高
gbb搞好外觀像真咪算,內部咩造型有咩所謂,而家玩具係要打得爽好穩定好玩,定要像真造型上到真品但打上黎氣温低d就軟腳後定失效扣唔到連發咁唔爽?
唔明堅持呢種設計有咩好,哂左咁靚外觀早d改變設計方向好過

引用:
原帖由 vincent918 於 23-4-2023 23:01 發表

GHK出之前比一間公司攪....
最後成份野改成KIT生產
你找一找UF屍就會見到.
竟然有d咁既野
真係有wo,http://ufc-web.com/products/parts/ets/ufckit03_g36gbb.html
但唔見網上有賣,而家仲有得買? 可以用返aegfull marking身就正,V記個身縮模以前又6mm bb唔中意

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-4-2023 03:02 發表

真野都係好似都係有縮模見到個insert mold 內架
唔中意縮模唔好睇嘛 ,真鐵 m16上下身都可以大大條gap又上下身唔同色
玩具做到咁倒米咁倒

引用:
原帖由 RCOOH 於 24-4-2023 10:57 發表

既慳皮又要像真,死硬。

真火所有嚴重受力位都冇蚊型零件,鎗管就係一條棍,最複雜就係條bolt。V某、豬某經常係反轉做,用蚊型件受力,唔斷就假。
其實以前wam4年代點解流行內部像真設計,係因為當時冇馬記出現唔知gbb可以做到咁變態氣化同穩定性,
而當時我們唔像真內部又唔好得wa幾多,所以玩gbb班人先buy像真內部,
講真都係gbb初期既錯誤走向,本身waM4只係試驗型設計可以講只係一套gbb kit,佢連個身都係copy mgc道具槍,
其他氣動結構部分只係將wa手搶放大改改造型,完全係行到就算既設計心態做出嚟冇設計過點令氣化好運作穩定,所以先咁多問題出現,
V記V1就直接跟足WA系統,只係改下火控造型,將切氣片改去火控到,本質上同WA一樣冇設計過點令氣化好運作穩定,咁V1唔伏就其
當時m4 mp5 g36伏到未必出到彈架,一係爆呢樣個樣,V2只係改善V1唔正常問題
起碼而家V3既M4設計先真係落場打到, 但佢仍然只係wa系統咁上下水平,如果佢永遠唔放棄WA個套照炒真鐵火控設計
咁永遠性能都比唔上g香港,更加唔好講有變態馬記存在,真鐵火控個hammer咁大隻係超級大阻力為左減低後座力嘛
你gbb照抄真鐵火控多多氣都唔夠推氣化點會好啊,氣化唔夠好既gbb點會穩定?

有時都講到厭,你哋有玩過g香港就知人地內部像真得黎係真正有關鍵性改左某d地方
先跳出左wa系統氣化框架,佢個hammer90度像真但比V記位置後退左2~3mm,上身內徑空間偷大左唔少位可以用大口徑飛機,內徑空間大左唔洗比hammer頂死支煲減低阻力,
關鍵性用埋軟彈弓就扑得開嘩佬設計,大大減低hammer頂死支煲既阻力
人地就係改左咁多先跳出左wa系統氣化框架, V記我覺得佢完全冇做過上面幾步關鍵改變自己,
無錯跟上面改左就用唔到真件,但彈夾設計仍然係硬彈弓先扑得開, 所以。。永遠都唔會有突破,而家只係同G香港比,同馬記比就。。車尾燈都見唔到,冬天15度馬記仲可以一雞爽清,V記佢支mcmr 十幾度都未必lock到煲軟下軟下blow back,咪就係像真同性能內構既分別,仲堅持做像真唔明有咩意義

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-4-2023 00:40 發表
MCMR同其他V記AR一樣錘重彈弓重,一味就係重,頭幾發係龍,中間就係蟲。而且超重彈弓彈個bolt番黎會撞爆hop up,磨斷bolt lock,隊斷飛機、零件翻鬆甚至金屬疲勞裂身。真野回膛必須大力,唔係鏟唔到粒子彈上膛,但玩 ...
V記仲停留係硬彈弓加大出氣谷blow back設計,夏天25~35度係無問題都打得爽
20度以下就見真章,睇返台灣測試佢就算V3 m4系統測試過彈夾温度跌到十七度已經後定失效
我自己試過成隻夾叉左氣放雪櫃冰格,雪幾分鐘彈夾温度0度馬記mws仲可以一雞清後定
你哋就知氣化分別差距有幾巨大,佢乜都靠硬彈弓加重buffer谷大blowback咪易打爛呢度損耗個度
豬香港系統乜彈弓都軟,但人地軟得來仲打得爽又慳氣,唔會硬撞硬我打左幾年幾萬飛V1內件都未打壞過,
耐用到買左幾年支cnc鋼煲都冇得用 :氣溫低表現亦良好,呢d就係有認真為運作研發過

仲用飛機推彈桿去停彈設計,咁是但設計,好難令人相信咁樣做gbb有為運作上認真設計
十年時間都未搞掂基礎野,老實講除左mp5佢個外殼好正我都唔會再期待佢其他新槍有乜突破表現
佢個系統設計定位就係比人換真件為主,射擊性能同穩定性退其求次。。

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-4-2023 13:04 發表

外觀像真同內件好用無必然衝突,馬記係被嚴格法律限制像真度,放開到手的話恐怕支支都係頂級1比1。

V某打住像真旗號,台灣又冇乜特別限制,都搞出腚級1呸1,有野賣就算。我收番黎支416V2打打下會解體, ...
V記一直比我感覺只係著重投資外殼,內部直抄真鐵改某d gbb結構,出嚟效果射到就收工既設計,唔係點解成十年dgbb仲係冇咩大變化
前期V1設計根本過唔到運作測試就出貨,你哋唔記得mp5冇彈出,g36飛機回唔盡爆氣既鍋氣?,支m4第一代初版我記得係直程會打爆下身撞針位,V2 2015 416神奇夾版支撞針又係設計不良,到v3 mcmr先正式有正常撞針設計係可靠。。
2010年大蛇/ksz都改變左wa撞針設計係可靠,V記十年8年V3先做到人地2010既野

引用:
原帖由 Tom561 於 25-4-2023 13:11 發表
其實我唔明點解ghk同vfc都係wa系統延伸
個表現水準都可以差更大
dna和毒蛇之類又係咩水平呢
dma好似聽講係V記另一個名,你當佢係補品貴價版v記
大蛇得撞針設計比wa好,支煲不如wa,彈夾又麻麻所以唔改原裝仲差過V記
豬香港就真係根治wa系統問題,性能有突破發展,我覺得佢個系統先係最佳適合大眾系統,
點解咁講? 一個字性價比最高,性能良好,內部超級耐用後備件平維修簡單,而家出到鍛身全鋼件m4先5千多,
我砌支全鋼鍛身馬記過萬,如果唔追求馬記變態性能,豬香港d gbbr新版事實係最抵玩3千幾4千幾唔洗點比錢改有良好射擊同外觀體驗
V記拍埋呢2個系統論實用表現其實冇得比,只係夏天好似差唔多水平冬天見真章,所以我都冇再玩v記仲有玩豬香港同馬記了,
但V記三千蚊左右價位就買到mp5 xm177 m733 416等等呢d自砌好貴既槍型係有大吸引力
你哋想草槍或平平地玩款式心態玩佢dgbbr其實都玩得過

引用:
原帖由 hendry9881 於 28-4-2023 12:31 發表
有得玩都唔揀V仔
垃圾上下身鋁
我連掛牆既都甘
不過有D款得佢出有乜辨法
一直都係話佢有特別款得佢有,或第二個系統砌會好貴買佢性價比高
同款好似一街有m4就冇吸引力除非好似我們支mp5,g3,scar唔掂先又玩佢系統
仲有佢d成萬一支cnc416 m4身都有人玩真係百貨應百客
市場仲咁多人buy佢像真所以佢再gbbr以佢像真風格都唔再有咩突破發展了,
無奈咪係得佢出得最多型號要玩都係玩佢系統

引用:
原帖由 Tom561 於 30-4-2023 10:14 發表
其實v記有啲槍如果可以二手2500左右收返來都幾抵下,例如把mp5a5
而家新槍mp5先三千頭嘛,2手新淨7折差唔多了,落過場玩舊左二千幾仲有跟多夾
我一直都講對性能穩定性要求唔高要求合格水平玩V記性價比係幾好, 唔落場係屋企射下汽水罐又當真鐵玩拆解同操作feel
V記夠像真外觀又靚係首選了,但長久計諗起要維修/執槍同接受佢難以解決小問題,我自己有時見2手咁平都冇買黎玩了
最好方法就係等佢出最終ver,mp5改好斷彈設計就會入手了

而家自從玩左馬記系統就冇咩需要去諗點執位執件改好把槍,係改外觀一次性貴,
馬記系統真係最少問題又超爽玩得好開心,自組一把mws系統一裝好就識飛個感覺真係唔識講咁美好,
以前玩既gbbr體驗好似係一件半完成品,要你自己解決奇難雜症我自己就執到怕怕,但練到手工又了解哂成個氣動運作算係有得著

23 12
發新話題