19 12
發新話題

新手問曲尺射一發就退膛問題

新手問曲尺射一發就退膛問題

明明仲有BB彈,有時射一發就退膛! 咁邊度出左問題? 自己修理難嘛?thx

先要講下咩款咩型號0既槍先,另外你所指”退膛”係咩意思?我地一般玩GBB手槍,每打一下都有退膛(blowback )動作,而無彈時滑架(slide)會後定(slide stop), 咁其實你指咩情況?
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

你說的「退膛」其實是否指滑架「後定」(slide lock)?

引用:
原帖由 Bladerunner 於 25-6-2023 06:50 發表
明明仲有BB彈,有時射一發就退膛! 咁邊度出左問題? 自己修理難嘛?thx

係1911, sorry我表達得唔清楚! 正常射到冇哂彈先slide lock,但佢明明仲有好多彈都成日射み發就slide locked!

問題出左邊個零件呢?自己維修到?

回覆 4# 的帖子

咁甩左匣用手拉一次試下先, 放手都仲係KICK住, 咁就可以排除左係彈匣既問題
無匣都KICK住, 個人第一時間唔係回復原狀, 而係會反轉支槍望下SLIDE尾飛機座個底會唔會同個HAMMER互相干擾, 都唔關事就再搵~

有彈空掛一係三叉片有事,個錘脫鎖勾住飛機座,一係silde stop條頂針彈弓唔夠力或類似會令頂針無力既情況,slide stop比後座力震起勾住條滑架。

可能個 slide stop 掣太鬆、太容易撥起。
正常情況下,slide stop 掣後面,會有條有彈性的「頂針」頂住個 slide stop 掣,等佢在有彈情況下,唔會太容易撥起(圖一)。
或者你試下換過個 slide stop 掣(圖三);又或者換條硬少少的「頂針連彈弓」,看看有無改善(圖二)。

當年我都有支玩具槍有同一問題.最後我將該有關彈弓拔掉.
但無左slide stop功能.我覺得都好過玩一下,隻slide就停左係度咁煩.

“情”字後面果個字有問題,字庫搵唔到就會食字

可能你用左兩點水果個”況”

引用:
原帖由 jacko 於 26-6-2023 15:30 發表
“情”字後面果個字有問題,字庫搵唔到就會食字
嘩即係又要成段字由頭打過!(手寫),呢度顯示d英文字體又好似怪怪地!甘稍後先覆

再試:

如果唔入匣情形下我拉個slide咁佢又冇slide stop鎖住,重覆拉好多次都有彈返轉頭喎

其實枝槍仲有另一個問題,就係有時射,佢會只出氣但冇彈出(滑架正常前後移動)而粒BB彈就會由槍口跌出來,總之枝嘢唔係好穩定! 我問過某氣槍店,佢話我呢個情況整預佢2百樓上3百樓下,大家認為合理價嘛? 不過呢枝台灣槍買返都唔係貴嘢,我都未必拎比人整

原來個況字果3點水變兩點水佢就會出唔到仲連後面d字都冇哂!真係高要求!

回覆 20# 的帖子

回應師兄slide lock的問題: 無入彈夾,即係發射唔到,產生唔到強勁blowback去震鬆slide lock,可能真係其他師兄所言,slide lock條彈弓唔夠力,另外可能slide lock 個lock位蝕左,搞到彈弓pin頂唔死個slide lock.

「粒BB彈就會由槍口跌出來」係上旋唔夠,俗稱「嘔彈」。
你可以教大一點 hop-up,等 hop-up 膠粒「壓點」壓緊少少粒 BB彈。
如果再唔得就可能要換過粒 hop-up 膠,或者修理個 hop-up座。
引用:
原帖由 Bladerunner 於 26-6-2023 15:53 發表
再試:

如果唔入匣情形下我拉個slide咁佢又冇slide stop鎖住,重覆拉好多次都有彈返轉頭喎

其實枝槍仲有另一個問題,就係有時射,佢會只出氣但冇彈出(滑架正常前後移動)而粒BB彈就會由槍口跌出來,總之枝Ü ...

19 12
發新話題