發新話題

內房泡沫爆破之謎

好勁

咁都得?

附件

28-2-2024 10:38

究竟世界上還有神嗎?

真係咁嚴重?

但係三蚊一個早餐,會唔會又係「科技與狠活」?

附件

13-3-2024 06:37

究竟世界上還有神嗎?

Dave兄果然非常善忘。
當年$10大大碗雲吞麵和$1套餐,首次出現時期正是2003年。
2003年時,香港經濟原來非常興旺。
1998年都未曾出現呢個奇景。
之後,吉舖就開始湧現,政府就開放自由人南下旅遊。
再之後?
大量吉舖變成藥房。
現在的所謂「XX的茶」應運而生,不就是因為這個原因?
經濟學的基本,就係「供求關係」,沒有大量需求,又何來這種低價促銷?
引用:
原帖由 Dave 於 13-3-2024 08:38 發表
外媒:香港驚現一蚊菜餚,為三十年來最低價格,香港市民已無力負擔高昂消費,經濟崩潰已逼近眉睫。
不願出鏡的陳先生:「經濟差成甘,我都唔知點算。」 ( 講笑勿嬲 )

究竟世界上還有神嗎?

當年,幾乎所有中、下價酒樓為了救亡,刺激生意,就開始呢類促銷活動。
所以當時「冰鮮雞」行情是爆炸性增長。
如果整個社會經濟興旺,真係需要呢種割喉式減價?
引用:
原帖由 七點六二 於 13-3-2024 08:34 發表

我都記得有一蚊一隻雞………!
究竟世界上還有神嗎?

這個就是你的答案?
引用:
原帖由 Dave 於 13-3-2024 09:19 發表

所以話,4 兄只要唔係提起中國,而係提其他地方,即刻有番正常人類智力,仲識理性分析。

一講中國就標題行先

甘請問今時今日1 蚊鮑魚是否又是經濟唔好?

在下一點都不善忘,仲記得某人估2022  ...
究竟世界上還有神嗎?

香港01屬于品海,原來也是「農場文章」。
引用:
原帖由 Dave 於 13-3-2024 09:31 發表

北京食肆南城香推窮鬼套餐 3元人幣自助早餐飲品任飲 同業跟風

原文網址: 北京食肆南城香推窮鬼套餐 3元人幣自助早餐飲品任飲 同業跟風 | 香港01 https://www.hk01.com/article/999671?utm_source=01article ...
究竟世界上還有神嗎?

有這麼巧嗎?
我朋友就是做冰鮮雞的。
原來你也是做飲食?
引用:
原帖由 Dave 於 13-3-2024 09:24 發表

不是果行唔好扮專家,講酒樓做不住,2003 年都沒有COVID19 時期慘,
因為2003 年是來得快去得快,COVID 19 是持續了三年,再厚底也被磨光了
2020 ~2023 年酒樓執笠應該差不多有9 成了,如果不是政府派錢應該十 ...
究竟世界上還有神嗎?

北京、上海和東三省比物僨
引用:
原帖由 火鳳舞 於 13-3-2024 10:12 發表

其實去過東三省就知,果邊D早市不嬲二三蚊一份早餐,
午市晚餐都係十元八塊,仲要大份到離普果隻,
比外國霉体見到又話中國經濟崩潰通縮呀乜乜乜了!
呢D咁低質素既農場文難得有人信仲要如獲至寶咁post出黎,
...
究竟世界上還有神嗎?

對一半。
係張單超過幾多錢,先至可以加$1買多隻雞。
引用:
原帖由 051039 於 13-3-2024 09:31 發表

稻香好似咁多年都有做限時1蚊雞,隻雞係就係1蚊,不過限每台1隻,而且仲要叫其他餸
究竟世界上還有神嗎?

今日到鴨脷洲,死城一樣。
引用:
原帖由 jacko 於 13-3-2024 11:16 發表
經濟差左,都已經唔係一個國家0既事,係全世界都差左,唔好成日focus 0係某一個地方,至於什麼3蚊任飲任食,我亦認同只係某店promo 活動,如果只為呢少少promo就大做文章就言之過早,我唔識睇咩指數升升降降,我一般 ...
究竟世界上還有神嗎?

個Post係邊個開都未知。
究竟世界上還有神嗎?

你可以參考佢響第二個Post寫乜先。
引用:
原帖由 jacko 於 13-3-2024 12:09 發表

重點係 要指定邊個開post先可以討論?
究竟世界上還有神嗎?

我代Dave兄講:
你睇少啲「農場文」喇!
你係業內人仕?

真係替于品海難過。
引用:
原帖由 reniless 於 13-3-2024 16:14 發表
今日 01 報道
美媒關注中國2024年首兩月出口激增:美歐想阻止但已無能為力

原文網址: 美媒關注中國2024年首兩月出口激增:美歐想阻止但已無能為力 | 香港01 https://www.hk01.com/article/999793?utm_source=01a ...
究竟世界上還有神嗎?

智力高低呢,說真的我未測試過;
信仰呢,我就一定有;
對你的觀感呢,討厭是一定的。
反正互看不順眼,你又能拿我如何呢?
你又唔係年輕,我四十幾又如何?
所以呢?
引用:
原帖由 Dave 於 13-3-2024 16:52 發表

不好意思,請問我何時授權你代我講野?
我跟你不熟,或者直白點講,你在我眼中是沒甚麼智慧,四十幾歲人像個小學雞,沒分析力之餘又愛衝出來跟人嘈,
被打臉則左右言他,所以由閣下「代言」我只感到噁心。煩請 ...
究竟世界上還有神嗎?

「雲吞生麵食」
引用:
原帖由 stevechau 於 15-3-2024 09:00 發表

4兄, 少少更正, 我當年2000年升中, 升中前搭校巴的~
尾果三兩年搭車已經係石硤尾果邊日日見到間麵鋪出10蚊大大碗雲吞麵喇, 10蚊麵係90年代尾既事黎
我記得03年左右出現既平野, 好似係日日播機既10蚊/件店鋪
究竟世界上還有神嗎?

發新話題