16 12
發新話題

[others] 有無師兄有試過係日本買野番香港?

有無師兄有試過係日本買野番香港?

黎緊去日本 想買配件倍鏡個D番香港 知唔知日本政府俾唔俾呢D帶出境?

回覆 1# 的帖子

你係日本境內舖頭買到既野,keep返購買的單據
基本上出境都唔會搞你(子彈殼例外)

買鎗都得啦

除左買絕版野,如果唔係我唔認為日本買平好多
另外除非你買真軍品配件之類,正常出入口問題不大,當然,各地政府海關條例不時更改,去到問清楚先買
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

借問下咁帶airsoft gun入香港境有問題嗎?之前網上見到好似要有牌先得,因下月去日本想買支回來(如可以),請教一下

引用:
原帖由 dlun 於 11-9-2023 22:07 發表
借問下咁帶airsoft gun入香港境有問題嗎?之前網上見到好似要有牌先得,因下月去日本想買支回來(如可以),請教一下
唔好揾自己笨,都係果句,除非絕版香港無,唔係的話香港同日本價錢差唔多
日本上機基本上一定只可以寄倉,另最好要求店鋪出証明文件,因為日本海關要check
返到香港,一定要主動申報,香港海關又要check,頭搭尾可能要玩多個幾兩個鐘,自己一個去還好,同家人朋友去,要等埋你就麻煩啦

引用:
原帖由 dlun 於 11-9-2023 22:07 發表
其實搵代購真係咁難咩??
點解玩得呢行既朋友咁多都咁鍾意以身試法既呢??
呢期好似都有唔少人講過條路行唔通, 唔止入境有問題, 分分鐘煩到境都出唔到
香港有就香港買啦, 真係得返日本先有(其實我自己都有過item得返日本有)就搵代購食風險, 覺得代購貴既咪衡量下件貨本身係咪值lor
家陣唔係走accessories, 係成枝槍走返黎wor, 仲要呢期近身FD都試過唔止槍, 只係一隻匣有晒收據行到埋海關都要掉左匣臣先准上得返機wor

下面全部聽返來,可參考一下

1)聽朋友果面買野返來,都係找公司寄返香港
2)以前聽某部門人士自己買野返來,話show一show證件就得,但早一兩年聽佢地講都一樣會被截、問、查

個人意見同Jacko兄一樣,除非絕版野得果面有
呢幾年去日本唔同地方,其實玩具店賣D新野同香港差唔多,價錢可能仲會貴少少
另外有次係大阪見過有D玩具店有教人點樣正常帶玩具走,貼左張紙出來,但無諗住買野無詳細睇
我估果D鋪係比較多外國人買掛

ching點解要係日本買倍鏡?
日本人自己都用緊大陸replica窩(汗武,EG,SOTAC)
唯一有賣的價值的東西莫過於因爲ITAR無辦法賣出美國的吹鷄康同EOT會有美軍流出,但出同入海關都一身蟻。

回覆 9# 的帖子

不一定, 日本有自己牌子的red dot, scope, 懂就懂, 不懂就不懂!

引用:
原帖由 Ang123456 於 12-9-2023 20:00 發表
不一定, 日本有自己牌子的red dot, scope, 懂就懂, 不懂就不懂!
我淨係識Tasco

引用:
原帖由 jacko 於 12-9-2023 20:03 發表

我淨係識Tasco
之前我買過一支個牌子叫sightron,但好似唔係完全MIJ

引用:
原帖由 jacko 於 12-9-2023 04:53 發表

唔好揾自己笨,都係果句,除非絕版香港無,唔係的話香港同日本價錢差唔多
日本上機基本上一定只可以寄倉,另最好要求店鋪出証明文件,因為日本海關要check
返到香港,一定要主動申報,香港海關又要check, ...
師兄你講中左,就因為香港已絕版,暫時見到台灣露天同美國EVIKE有貨,咁啱近期會去日本所以想睇下個邊有無,感謝解答

P.S.我5支airsoft gun+全部accessory都係香港買的,十分支持本地鎗舖架

引用:
原帖由 里安 於 12-9-2023 13:37 發表
下面全部聽返來,可參考一下

1)聽朋友果面買野返來,都係找公司寄返香港
2)以前聽某部門人士自己買野返來,話show一show證件就得,但早一兩年聽佢地講都一樣會被截、問、查

個人意見同Jacko兄一樣,除非絕版 ...
好的,再搵下先,唔該晒

我個人覺得,我估,一般倍數鏡紅點鏡入境係無咩問題,但建議點都唔好handcarry上機,一定係寄倉⋯⋯⋯⋯⋯氣槍類我就唔太建議帶
以上言論全靠估

16 12
發新話題