18 12
發新話題

邊度買到 M7 Bayonet?

邊度買到 M7 Bayonet?

想買把越戰最常見的美軍國 M7 刺刀(bayonet),用來收藏自 high、裝上 M-16 擺拍,有無開封都得,香港有無邊度買得到?
或者如果有 Ching 願意割愛,可以 PM 小弟。

唔貴喎!
https://www.knifecenter.com/item ... handle-and-scabbard

大冰可能仲有。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-9-2023 22:29 發表
想買把越戰最常見的美軍國 M7 刺刀(bayonet),用來收藏自 high、裝上 M-16 擺拍,有無開封都得,香港有無邊度買得到?

究竟世界上還有神嗎?

「軍軍軍」樓上果間?
成日都很好奇,究竟間舖係點,就是唔敢入去。
引用:
原帖由 48191 於 6-9-2023 08:02 發表
唔貴喎!
https://www.knifecenter.com/item ... handle-and-scabbard

大冰可能仲有。

有好多好貨。
有錢就行入去,怕什麼?
引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-9-2023 11:17 發表
「軍軍軍」樓上果間?
成日都很好奇,究竟間舖係點,就是唔敢入去。

究竟世界上還有神嗎?

珍品刺刀,如果 ebay 買,無報關無拎拉腎,會不會有法律風險?

其實係唔俾入口香港。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-9-2023 12:17 發表
珍品刺刀,如果 ebay 買,無報關無拎拉腎,會不會有法律風險?
究竟世界上還有神嗎?

問過德高望重的GBB界師匠,佢話寄刀來香港,不需要報關或拎拉腎。
引用:
原帖由 48191 於 6-9-2023 12:54 發表
其實係唔俾入口香港。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-9-2023 22:29 發表

早兩日上永高買左把膠

附件

6-9-2023 13:24

師兄,你何不查一下海關網頁?
引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-9-2023 13:24 發表
問過德高望重的GBB界師匠,佢話寄刀來香港,不需要報關或拎拉腎。

究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

是不是︰服務及執法資料>>>便利商貿>>>禁運物品>>>進口管制>>>武器?
引用:
原帖由 48191 於 6-9-2023 13:43 發表
師兄,你何不查一下海關網頁?

法律條文,常人好難睇得明。

「武器」定義好廣。
不過,有人之前去Amazon訂Gerber Infantry ,無痛直送到戶。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-9-2023 17:10 發表
究竟世界上還有神嗎?

搵日去「大冰」、「機地」看看有無 M7 刺刀先。
以前摩羅街的古董店,都有賣刺刀、軍用品,不過係二戰日軍「三八式」用的刺刀多。
引用:
原帖由 48191 於 6-9-2023 20:59 發表
「武器」定義好廣。
不過,有人之前去Amazon訂Gerber Infantry ,無痛直送到戶。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-9-2023 17:10 發表
所以我唔建議大家討論法律問題,進出口條例成日改,各地出入口管制亦大不同,就今次計,有人話咩事都無,買得,你信唔信?買左返到0黎被扣關或惹上麻煩,你唔通同官講”論壇D人話無問題0既∼”? 香港有賣最好香港買,真係無0既要外面搵,最好自己問清楚兩地進出口法例

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

1 個讚好! TOP

我正好想搵。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-9-2023 09:41 發表
搵日去「大冰」、「機地」看看有無 M7 刺刀先。
以前摩羅街的古董店,都有賣刺刀、軍用品,不過係二戰日軍「三八式」用的刺刀多。

究竟世界上還有神嗎?

18 12
發新話題