發新話題

英國伯明翰宣布破產

都不會太壞。
https://hk.finance.yahoo.com/new ... C%B5-230701625.html

就以底特律為例,破產初時公共服務受影響而已。
但是現在情況反而更好。

有一點值得注意的是,這些破產的城市在破產前都係將投資重點放在地產收益上。
只係有些人喜歡選擇性講頭唔講尾誤導其他人,先至覺得底特律已經死了。
引用:
原帖由 reniless 於 6-9-2023 10:01 發表
跟個人或公司破產一樣可大可小。市政府要變賣家底還債,之後減開支停基建,發展受阻越做越霉。
究竟世界上還有神嗎?

我只見大陸成街囡囡企定定,行過都有征服感。
引用:
原帖由 火鳳舞 於 6-9-2023 09:58 發表

真心唔係太識,所以想請教下大家,
但見美國底特律市都係破咗產,果度D人走晒,
淨低D老弱殘兵,罪犯同癮君子係度,十室九空.....
究竟世界上還有神嗎?

香港都差唔多。
近呢幾日啲劈價盤劈價幅度驚人。
有少少得人驚。
引用:
原帖由 051039 於 6-9-2023 17:09 發表

咁有D城市真係好危險
究竟世界上還有神嗎?

對的,但係人家並沒有隱藏債務,也沒有負債去到以兆去計。
https://money.udn.com/money/story/5603/7365198
https://finance.sina.cn/2023-02-16/detail-imyfwptr2240559.d.html
你準備好捐獻財產給祖國未?
施永青卻做了。
引用:
原帖由 火鳳舞 於 6-9-2023 22:34 發表
祖家有事,仇中奶英才子立刻氣急敗壞,好唔「份」氣,開始瀨三瀨四,語無倫次,酸氣沖天,妄想香港會陪葬,大陸好快會支爆之類既晦氣說話,好使佢祖家唔洗咁失禮咁話,哈哈哈,才就才喇,蠢才個才呢!......得啖笑喇....... L ...
究竟世界上還有神嗎?

你去到先講啦。
引用:
原帖由 火鳳舞 於 7-9-2023 00:36 發表
我準備好捐DX去比美國妹!哈哈哈哈...…..
究竟世界上還有神嗎?

老強呢,係可以一年免費Shift一次。
而家我嗰間係有日本基金,個回報幾好,好過買Bonds同大陸基金。
反正,而家大陸地產發展商同地方債連息都還唔起,如果你買咗的老強有大陸地產組合有好多年,你只能夠鬥長命;如果唔係好耐,轉係一定要。否則不只投資失利,連手續費都蝕埋。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-9-2023 00:49 發表
唔洗捐,你地d強積金會被人拎去買大陸d垃圾金融產品。
(唔好提出質疑,否則話你破壞國家「金融安全」,屬於危害國安罪行)
究竟世界上還有神嗎?

題外話,當初搞老強,在香港當時的環境來講,其實不是一件壞事。
當時有很多行業,尤其係飲食(主要是酒樓),很多時東主都會突然間結業去逃避支付工積金、遣散費。老強政策算係一個辦法去解決呢個問題。但係最終你同我埋單計數收到幾多,卻係由大市決定,而且手續費都算高。不過總好過冇。所以我從來未見過有人額外投入資金去Top Up自己份老強,頂多出去保險公司買份5年Fund plan算,不過又係另一個故事。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-9-2023 00:49 發表
唔洗捐,你地d強積金會被人拎去買大陸d垃圾金融產品。
(唔好提出質疑,否則話你破壞國家「金融安全」,屬於危害國安罪行)
究竟世界上還有神嗎?

發新話題