發新話題

[others] 今早12度,各位師兄手上gbbr氣化如何?

今早12度,各位師兄手上gbbr氣化如何?

冬天來臨,入冬15度以下戶外作戰先真正睇到gbb氣化實力如何
一隻夾面臨越打越冰又要不斷返叉氣再作戰,系統氣化強弱即時見真章
唔再係夏天30度點扣雞點fullauto都正常冇問題
師兄你哋手上兵器如何?我記得當年未改過既wa系統已經冬眠,印象中只有k社mp7/mp9仲可fullauto都ok  
而家新出咁多型號,仲有邊支可以仍然fullauto爽清夾甚至返叉幾轉仲爽爽?

印像中咁上下温度
馬記原裝mws仍然可以full auto爽清,反而改左一堆保品唔會有原裝咁爽
G香港v1 m4已磨合打順哂落油full auto清夾後定ok,但射頻比較慢算表現唔錯了
G香港 AK一樣可以順利full auto清夾
貴如井記/大蛇原裝唔改真係已經冬眠
其他槍型要師兄分享下氣化如何 ,現時氣化最強係味V記249?
網上測試平時2X度彈箱叉滿fullauto打到幾百飛

引用:
原帖由 olw0978 於 17-12-2023 13:26 發表
請問師兄是用什麼牌子氣?經驗告訴我不同牌子的氣受溫度影響,其氣化表現也有很大出入,我意思是同樣的器材,有些氣仍能清匣,但有些氣卻會造成爆氣,作戰陷入困局,無力還擊
topgas大家應該都係用吼龍氣同RVVA?
爆氣會唔會係叉太多氣問題?
或者個擊鎚彈弓太硬啖氣唔夠力壓低個鎚,所以延長左出氣量太多爆哂出黎,

其實大多數GBBR冬天軟腳甚至冬眠都係啖氣唔夠力壓低個鎚,
即係本身系統支Bolt壓低個鎚阻力設計有幾大問題,阻力越大用氣越多,代表持久力越低,如果好似馬記8kg gas已經爽爽,咁冬天用12kg topgas大約只會變返8kg gas爽度仍然爽爽, 呢點就係點解同其他系統有明顯分別原因

如果20度用topgas都開始blow back顯著減弱fullauto感覺尾段ROF忽慢軟腳清夾,15度,10度基本上氣化都只能夠打單發勉強清夾後定, 基本上以上都係大多GBBR冬天通病, 冇創新設計系統係解決唔到GAS冬天通病問題

引用:
原帖由 Tom561 於 17-12-2023 20:21 發表
toxicant mcx 一雞清無問題
vfc fal都無問題
東北uzi同modify pp2k有腳軟
we勉強半夾
想問下師兄vfc v3 ar表現如何?
師兄室外定室內試?你試下彈甲同氣係戶外放15分鐘再試
你就知道11,12度戶外作戰環境分別完全唔同,我估冇幾多支仲可以一雞爽清冇慢動作rof

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-12-2023 02:06 發表

我比較cheap用we 2x
Rvva氣得600ml
We 2x 係1000ml
好似rvva仲貴少少

好耐之前有師兄plot過個graph we新裝1x 2x 3x 4x個fps drop curve其實都同當時比較多人用既氣相若
用落感覺上同rvva差唔遠 用黎試槍  ...
氣如果都係topgas12kg市面常見既牌子應該差異唔會好大
夏天可以用平氣冇幾多影響,冬天用好少少理論上有心理上作用會好少少

其實氣化好唔好都係睇系統睇支gbb本身運作如何
就算MWs唔係用原裝bolt打上黎已經會直接feel到有分別,好多人買支馬記返黎就換走支煲
馬記最珍貴先係槍身原裝煲同火控,順到冇得頂氣化先至有咁變態,亂改大多數拖低效能

引用:
原帖由 火鳳舞 於 25-12-2023 10:32 發表

發熱匣袋幫到您!
mws幫到你
https://www.youtube.com/shorts/gQWWHayf9-Y

引用:
原帖由 媽屎 於 26-12-2023 13:53 發表
mws試過打到隻匣結霜都打得出,痴L線
馬記自己都宣傳"真正gas blow back "
唔計氣化超好又準,
Rof夠快單發反應又快,後定非常可靠,點禁網球拍都唔驚容易損耗,快速跌夾冇難度,
呢幾點市面其他同類型都唔會做到,馬記一開箱已經比到你都唔洗再比較了
副廠出將佢補品化,整更多唔同外殼造型已經搞掂

今日係測試GBB好日子
師兄你地有冇拎支GBB出黎試下
https://www.youtube.com/watch?v=_IQveKLCTMw

引用:
原帖由 火鳳舞 於 23-1-2024 19:09 發表
我知!又係得馬記打到,其它牌子死晒吖嘛!利害!利害!
試下冇壞, 就算馬記系統一樣可以打唔響,如果落到場先知有問題打唔到味企左係度
其實冬天先試真到穩定性同氣化,難得香港咁凍 知道自已手上既GBB極限去配合温度揀邊支落場咁先有保障

發新話題