19 12
發新話題

Hk416 次世代莫名故障

Hk416 次世代莫名故障

話說今天小弟下場時打打下忽然枝槍冇反應,已排除係電池同波箱齒輪天梯之類既問題,線都無甩,但扣雞無反應就應該係電力問題?( 因為連摩打都冇反應)望各路大神相助

鎖Gearbox?
引用:
原帖由 jwww 於 3-1-2024 19:46 發表
話說今天小弟下場時忽然枝槍冇反應,已排除係電池同波箱齒輪天梯之類既問題,線都無甩,但扣雞無反應就應該係冇電?( 因為連摩打都冇反應)求各路大神幫助
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 3-1-2024 21:21 發表
鎖Gearbox?
你指鎖天梯之類?我開過波箱天梯齒輪都冇事,正常鎖梯摩打應該都會有反應?我諗緊會唔會係電片或電線事,但我好似先買半年有多。。。

QC問題
引用:
原帖由 jwww 於 3-1-2024 23:04 發表

你指鎖天梯之類?我開過波箱天梯齒輪都冇事,正常鎖梯摩打應該都會有反應?我諗緊會唔會係電片或電線事,但我好似先買半年有多。。。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 4-1-2024 06:04 發表
QC問題
所以無得解決?

以前用AEG果陣聽過維修師傅講燒fuse, 你睇下呢個方向有無用??

引用:
原帖由 stevechau 於 4-1-2024 10:08 發表
以前用AEG果陣聽過維修師傅講燒fuse, 你睇下呢個方向有無用??
Fuse係指摩打定係扳機個到

引用:
原帖由 stevechau 於 4-1-2024 10:08 發表
小弟真係經驗不足,真係轉插斷fuse

回覆 8# 的帖子

整得返就好, 我都唔識整, 只係以前試過差唔多情況出去比人整果陣張單寫呢樣野

引用:
原帖由 jwww 於 3-1-2024 19:46 發表
話說今天小弟下場時打打下忽然枝槍冇反應,已排除係電池同波箱齒輪天梯之類既問題,線都無甩,但扣雞無反應就應該係電力問題?( 因為連摩打都冇反應)望各路大神相助
其實槍停第一件事唔好扣,並建議用「車仔電」即LIMH 之類低電流的來測,因為如果是鎖槍而你用LIPO 試,
好易過熱燒電,車仔電會慢慢熱相對安全。
測試時,先測粒電夠壓,之後用單發,只輕輕扣一下,如果毫無反應,連震動都沒有,多數是電路斷路。
如果扣時聽到摩打抖動的聲音,那就是通電,但波箱行不了,可能入面有零件斷了拖住,有可能彈弓太強推不郁,
也有可能摩打直接裝反了。但起碼分成兩個大方向,前者看電線,後者看波箱。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 26-1-2024 13:52 發表

其實槍停第一件事唔好扣,並建議用「車仔電」即LIMH 之類低電流的來測,因為如果是鎖槍而你用LIPO 試,
好易過熱燒電,車仔電會慢慢熱相對安全。
測試時,先測粒電夠壓,之後用單發,只輕輕扣一下,如果毫無反 ...
師兄建唔建議改 titan gate mosfet?雖然要價八百認真少心絞痛,因為都開始有小毛病出現  例如扣雞就算扣哂都無反應,要再用多少少力壓先開到槍,同埋感覺摩打好似有延遲(應該唔關摩打墊片事?因為見就算太高或者太低都會照郁不過明顯聲怪易壞)
試過睇摩打轉見到有時會延遲

因為都試過幾條電,結果都係一樣,個trigger respone 好似有延遲或者有時無反應要扣多兩三下(電閘虧左?) ,認真想知加個 titan gate mosfet 會唔會解決到件事, 定係純粹換個 laylax電閘

回覆 11# 的帖子

師兄你支416係全新槍定係2手收番來?2手的話有機會換咗需件,導致大家推斷唔到個原因,俾意見你之前需要排除d可能性先。

例如你支槍用幾重的彈弓?用幾多V電?睇

回覆 13# 的帖子

食左字……重貼

暫時不推薦換gate titan , 睇你描述,其實未判斷到係電閘/電線/電池插頭/摩打插頭出事,所以裝gate titian 唔一定解決到你的問題。裝gate titan 其實頗貴而且要改波箱殼同電線。

不妨試

引用:
原帖由 jwww 於 18-2-2024 22:10 發表
因為都試過幾條電,結果都係一樣,個trigger respone 好似有延遲或者有時無反應要扣多兩三下(電閘虧左?) ,認真想知加個 titan gate mosfet 會唔會解決到件事, 定係純粹換個 laylax電閘
唔覺會有幫助。

其實應該拆開個波箱看一次,順帶一問有冇做過改裝。

另外,支槍唔郁應該檢查和除錯,而唔係扣多幾下,唔燒都變燒。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

19 12
發新話題