25 12
發新話題

[VFC] VFC,AR系统

我依家對vfc既唯一訴求係出返隻膠殼既匣
Pmag or lancer都得
Lancer最好

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:12 發表

我都係覺得,人人玩咩都有各自理由,唔係偷唔係搶,唔係用佢錢買,理得人地玩乜
大把人多系統雙修或者幾修又點計呢?
佢講野真係唯一真理,GBB rifle一早得返Marui、VFC晨早執笠啦

回返正題我覺得VFC最唔得仲 ...
我依家用緊舊版19年版maple leaf ghk m4 hop up座 zparts鋼外管
但遇到個問題係每次打game 我去前都會清內管
頭10幾飛好似冇咩hop up咁 之後就ok了 係咪所謂既要"熱皮"?
"熱皮"係bb彈帶走hop up既油 定用bb彈養d油落去hop up膠到?
最神奇係我打兩日一夜game 一起身枝槍個hop up reset左咁 應該唔會有人得閒幫我reset掛

2023年版係咪都只用到maple leaf既管同膠?
新版個螺絲窿改左2mm六角 可以用ghk個hop up tool

for 416,bcm,mk16果d用唔到輪既款都可以睇睇楓葉2023年版for ghk m4 hop up座
我睇佢地fb覆+理解 係可以用到ghk新版原裝個hop up tool
後定條bolt就插到件野入去較

引用:
原帖由 0050100 於 16-1-2024 08:15 發表

Vfc/ghk共用座直接用楓葉gbb膠唔使再用ghk之前的自家數膠.
係想知用唔用到unicorn管膠

另外有冇師兄裝過esd一體式撞針座落v2到
件野得唔得?

因為我依家用v2既 撞針座螺絲收太緊 撞針又夾實縮唔到
要岩岩好 但成日要check住有冇鬆
睇到未cock槍 上匣再cock 撞針對唔正valve 有時擊發唔到
V3就縮得晒 可能因為撞針底default收走左隻角

引用:
原帖由 里安 於 16-1-2024 18:08 發表

睇錯咗以為講ESD hop up set
撞針set朋友台灣幫我入左
其他DNA比人搞左用V3撞針
即係新版楓葉hop up座食到unicorn管膠?

Esd撞針叫做一體式左 唔知會唔會穩定過v2呢

引用:
原帖由 里安 於 16-1-2024 21:22 發表

最少我包埋層水喉膠布用到先

我舊底玩DNA多,佢D野本身都穩定,所以暫時分別唔大

VFC最初玩過MK12,但未去到落場打,就發現槍身頭擔堂牙都開歪左……
我依家主要係用鍛版vfc mk18落場 另有原裝dna 733 發覺上匣先cock槍 撞針都係對唔正 但擊發到既
vfc mcx rattler本身就v3 完全無問題

多個題外消息 3月有vfc mcx spear lt 9inch gbb

引用:
原帖由 里安 於 17-1-2024 10:36 發表

落場主要用DNA MK18同XM177
而家買返VFC D V3又比我想像中無咁差
買dna 733之前有買vfc 733
的確冇咩問題 未落場唔知個滾輪hop up得唔得

引用:
原帖由 3904gary 於 17-1-2024 15:32 發表
各位大哥,想請教一下
小弟入手23年尾V3 416D,想問下大家有沒經驗這416 hopup如何?
因為都是由回氣座調節的,會不會都有打幾發後有鬆掉走位的情況,感謝大家
依家有個技巧 有機會鬆既螺絲就用marker畫一筆上去
鬆左就知
有d槍hop up都可以咁做 唔同彈重用唔同色咁又得

引用:
原帖由 里安 於 17-1-2024 10:36 發表

落場主要用DNA MK18同XM177
而家買返VFC D V3又比我想像中無咁差
甚至身邊人玩MPX MCX都唔差,但硬係要少少修正
我自己係唔滿意個hop up
mcx已經比mpx再成熟少少
係要換左條charging handle

準備殺個鍛m4 lower砌nsw rattler