發新話題

齒輪一問 (7mm啤鈴波箱)

引用:
原帖由 odyssey2007 於 3-7-2007 20:55 發表
點解斜齒會整爛o的bearing??
唔會架.......
不過你唔識整......咩都爛咁解

引用:
原帖由 LifeAfterDeath 於 4-7-2007 02:03 發表

personally I won't go for 6mm... is just won't last long... no matter what kind of spring u r using...
at least 7mm bearing is decent... and your setting works fine with it as long as not 6m ...
呢個係視乎啤呤既受力啫, 每個啤呤同埋唔同大細既啤呤都有唔同受力情度.....
一句講野, 紙上談兵係無用既, 落手落腳試完先知

引用:
原帖由 LifeAfterDeath 於 4-7-2007 02:22 發表

well then you can go for it... at least I have done it myself and with some of my friends also done that b4... (one of my friend do own a shop on "Gun Street"

BESIDE... I am say ...
咁又真係要試下..........
因為我對上一次又係唯一一次啤呤係打1 面力, 用左高扭斜齒

引用:
原帖由 LifeAfterDeath 於 4-7-2007 03:50 發表

1 面力... which spring are u using? and beside using Helical Gear on spring is less then M120 will do no good at all...
if you do using Helical Gear with M120 will easy give you around 1,5J ...
用第一既m100, 都未落場, 試槍0固陣己經爆, 齒都玩完埋
但係高扭齒我又唔覺得會影響到力喎.....

引用:
原帖由 LifeAfterDeath 於 4-7-2007 04:01 發表

it won't affect the fps... but it will make the motor last longer...
我英文唔係咁好, last longer 係指長命d ?

引用:
原帖由 lcy0069 於 4-7-2007 04:50 發表
搭單一問,我套新的first加硬齒裝上波箱後空轉時,點解會發出很大的声音,似齒輪的摩擦声,但都叫轉到,其實有冇問題?如有,又點解決?thanks!
你未set 好套齒囉....
有好多因素, 個麼打裝得啱唔啱啦, set 得夠唔夠啦, 用平齒有無留意番每粒齒既門距, 用斜齒有無俾番空間佢度橫向力, 杯士到底裝得
好唔好,
慢慢試下, set 齒都幾好玩架

引用:
原帖由 14692 於 4-7-2007 05:04 發表
"set 齒都幾好玩".......可以玩成日
你玩齒......齒玩你

回覆 #48 shamotang 的帖子

斜齒咁set 既咩???
套齒無左右移動你都可以手轉12 圈?!?!??!?!?

引用:
原帖由 shamotang 於 19-7-2007 13:17 發表

um..或者我既方法係錯 , 因為有c兄教我 set 齒就係唔比齒輪有左右移動 , 不過左右唔移 , 唔多表緊?, 可能有一個 set 齒既方式我未參透到 , 我set 斜齒都係一步步試 , 實際set 左 好耐 , 當然耐唔代表好啦  ...
教就唔敢當....覺得你手指好大力啫....
斜齒轉0固陣時會有橫向力, 就算你唔係set 得緊, 不過左右唔移都唔可能順.....

引用:
原帖由 shamotang 於 19-7-2007 14:09 發表
我set 之前 已經了解左斜齒既橫向 , 而我拎走個 0.1 mm 介子時 , 唔係同一面 , 而我得出既結論係2 個斜齒既齒面 , 會係一個特定既接觸面發揮最大作用  , 重要計埋橫向 , 所以set 既時候比平齒多左手工 .

另 ...
了解左橫向...
但係依然"set左第一次 , 係成套齒fit位既 , 冇左右移動既 , 齒 與齒之間有 0.2 - 0.3 mm 位置 , 手轉12 圈 "

引用:
原帖由 shamotang 於 19-7-2007 17:45 發表
.........其實可能我表達錯啦 , 或者有什麼未交待清楚 , 我只係真心分享 , 正當我以為我未到合格既 16 圈 , 心諗算啦 , 已經整左幾個鐘 , 我亦冇吹水既必要 , 請多多包涵^^
其實你點樣數佢圈左幾多個圈呢??
個個既指力都唔同, 你轉左2 個圈, 佢可能會轉到4 個圈
數出黎既數字又唔係個個一樣....
我話我轉到100 個圈都得架啦

發新話題