17 12
發新話題

海洋公園有重大血案

海洋公園有重大血案

內地送贈的中華鱘疑被咬死
(明報) 06月 23日 星期一 10:30PM

海洋公園宣布,內地贈送的5條國寶中華鱘中最小的一條凌晨發現死亡,懷疑被同缸的海狼咬死。

5條國寶中華鱘由北京    海洋館及中國水產科學研究院長江水產研究所送贈,5月19日抵港,安置在海洋公園的魚缸飼養,市民可在海洋館3樓觀看。

園方透露,上周六已發現名為5號最小的中華鱘身有傷痕,但今日凌晨工作人員發現牠已死。

獸醫初步認為該中華鱘可能被缸內的海狼造成,於是將餘下的4條中華鱘及同缸飼養8條海狼隔離。

中華鱘屬國家一級保護動物,歷史可追溯至逾億年前的白堊紀時代,是中國特有的極珍貴魚類。

國寶被殺, 有錢都買唔返

仲真係以為死左人tim......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

國寶被殺,拉隻海狼去打

引用:
原帖由 Paul 於 24-6-2008 01:47 發表
內地送贈的中華鱘疑被咬死
(明報) 06月 23日 星期一 10:30PM

海洋公園宣布,內地贈送的5條國寶中華鱘中最小的一條凌晨發現死亡,懷疑被同缸的海狼咬死。

5條國寶中華鱘由北京    海洋館及中國水產科學研究院 ...
R.I.P.......

引用:
原帖由 louisli 於 24-6-2008 09:57 發表
國寶被殺,拉隻海狼去打
禁多隻海狼
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

我想問海6狼是什麼來的
睇極都唔多明??

代表奧運5環呀....海狼殺左一個環!!!!!太過份啦

果然狼子野心,殺害一個環,想亂我中華,實在太卑劣喇!
要拎幾條海狼祭旗,

海狼係唔係可以用嚟做魚蛋的 ?

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 24-6-2008 16:29 發表
果然狼子野心,殺害一個環,想亂我中華,實在太卑劣喇!
要拎幾條海狼祭旗,
香港好似得幾條炸喎....重要令幾條@@

引用:
原帖由 derek 於 24-6-2008 17:09 發表
海狼係唔係可以用嚟做魚蛋的 ?
好多魚都得...膠魚打魚旦都ok!

好似講中國會俾返一條香港
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 1233 於 24-6-2008 17:16 發表

香港好似得幾條炸喎....重要令幾條@@
圖謀不軌,理應斬草除根,d骨拎黎炸唔知好唔好味呢...

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 24-6-2008 23:16 發表

圖謀不軌,理應斬草除根,d骨拎黎炸唔知好唔好味呢...
有不可告人的圖謀!!

唔係依件事、我都唔知鱘魚係咸水魚、因為我見過香江動物員好似係餵錦鋰魚

17 12
發新話題