23 12
發新話題

機場都漏水

引用:
原帖由 亞mac 於 26-6-2008 18:23 發表

其實系早古到會漏,起個時D石屎都未乾曬就趕住起個頂 . . . .
石屎未乾就做另一層好普遍
住宅四日一層樓(石矢)香港叫標準
但...師兄...
機場Roof不是落石矢是Steel Structral Frame/metal cladding
機場用石矢地方 (R.C.structure)在Level 8以下和柱頭Column用之外
外牆Cladding, roof structure...都用鋼材
但如果落石矢加Asphalt瀝青就100%防漏

我估計是這個月温差大太所致(由24度去到34度都有)
每塊cladding之間grouting/sealant(唧膠)收縮及老化有關
Waterproofing system (防漏系統)十分難用visual inspection(肉眼看)
可以在Roof噴水,紅外線做inspection,check漏水
因Level 最高層數)去到頂差不多20幾米高
用高科技又準又快,A.A.大把錢
機橋(Linked Bridge)每年都會翻新防水和唧膠
Baggaged Hall入面MTR工場重大劑...
希望機管局(A.A.)把大佬洗錢在改善機場
不要每年三月前為洗錢以洗錢

機場都咁多年啦,慢慢D小問題會開始浮出黎~~~

引用:
原帖由 HunterX 於 26-6-2008 14:57 發表

大陸就無得講啦......

但係我呢個係世界級機場黎架......
怪叔叔
世界級機場又點?
你可記得
法國載高樂國際機場新翼直頭成個天花掉下來壓死人
泰國國際機場鬧鬼,市民隨意入airside踏單車,拜山,哂太陽
香港...只是漏水...

引用:
原帖由 VQ30DETT 於 26-6-2008 23:01 發表
機場都咁多年啦,慢慢D小問題會開始浮出黎~~~
佢漏水o個個唔係剩係新o個個2號咋咩
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 B20_hk 於 26-6-2008 23:12 發表

怪叔叔
世界級機場又點?
你可記得
法國載高樂國際機場新翼直頭成個天花掉下來壓死人
泰國國際機場鬧鬼,市民隨意入airside踏單車,拜山,哂太陽
香港...只是漏水...
咁向下比就一定有好多差過香港~~

我唔係話HKIA唔好, 不過真係唔應該發生呢D事囉.......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-6-2008 23:30 發表

佢漏水o個個唔係剩係新o個個2號咋咩
T1 都有漏~
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

唔好正係話機埸...沙頭角入境管制站之前做完維修無幾耐己經漏水啦仲要係正大堂中間添衛生署個醫生房仲勁整完唔夠一個星期就漏水

引用:
原帖由 沙羅雙樹 於 27-6-2008 00:42 發表
唔好正係話機埸...沙頭角入境管制站之前做完維修無幾耐己經漏水啦仲要係正大堂中間添衛生署個醫生房仲勁整完唔夠一個星期就漏水
有幾會是Expension Joint (EJ)位
現在啲Architect照抄書出圖

23 12
發新話題