16 12
發新話題

警察幾時換鎗???

警察幾時換鎗???

今曰見到有份報紙的標題話警隊會換[人性之槍](曲尺)....由於係偷瞄隔離

this one??

(綜合報道)
(星島日報報道)東區重案組一名「陀槍師姐」,在警署清理新獲佩用的半自動曲尺手槍時走火,幸無傷人,這為警隊刑偵部自去年更換新曲尺手槍後首宗走火事件。消息稱,事件發生前,「陀槍師姐」連續兩日參與國家副主席習近平的保安工作,每日當更十四小時,疑疲勞過度出事,警方正對走火事件進行調查。

記者:陶法德

警隊自去年替全港「CID」更換新曲尺手槍後,發生首宗曲尺手槍走火事件,女偵緝警署警長在清理手槍時疑未全面退彈出事。警方發言人稱,該名警務人員在北角警署將佩槍退彈時意外走火,事件中無人受傷,案件已列作意外走火處理,由東區警區刑事人員跟進調查,初步相信事件只是一宗意外。

涉事件女警署警長姓李,駐守東區重案組。出事前,李與其他同袍被派參與國家副主席習近平訪港保安工作,每天當值十四小時。事發於本周一,李第二天長時間工作後,於晚上八時許與同袍返回北角警署重案組辦公室,在其他同袍下班離開後,李清理獲新佩的尺手槍,退彈時疑未將槍膛子彈全面褪出,結果發生走火事件,幸當時房間內並無其他同袍,流彈沒傷及他人。

消息稱,警方調查不排除該名「陀槍師姐」,因參與習近平訪港的特別保安工作,連續兩日每天工作逾十四小時,致疲勞過度,在清理手槍時疑退膛程序失誤,導致走火。由於這是新佩用的曲尺手槍首宗走火事件,警方正對事件全面調查,以防再有同類事件發生。

一名資深警官表示,全港「CID」(探員)佩槍,均已換上SIG-Sauer P250DCc 半自動曲尺手槍。這款手槍由瑞士及德國合作研製。警隊現配給探員共有兩個彈篋,每個彈篋裝彈八粒,其中一個屬後備篋,上膛後為「7+1」,即七粒子彈在彈篋內,另一粒則在槍膛處。

使用新佩槍前須特訓

該名警官又稱,這款新半動手槍設有保險掣,絕對安全,走火事件不排除疏忽所致,以往甚少發生類似事件。他又稱,全港探員領用新佩槍前要接受特別訓練,包括將整支曲尺手槍拆散後嵌回。另外,每名人員每年必須練習「燒槍」三次,每次射擊不少於四十八發子彈及參與一次燒槍年考。此外,警隊亦就拆槍退膛安全作出指引,警員在警署須在指定退膛處退膛,在其他地方則須確保附近沒有人,槍口指向空曠地方,確保安全。

對於有警員連續當值十四小時,警察員佐級協會主席鍾錦華表示,警方會因應特別行動,安排長時間當值,因為某些工作崗位難以中段換人。

only CID......

咁普通軍裝有無得換???!!!!

引用:
原帖由 Fingercroxx 於 14-7-2008 03:33 發表
only CID......

咁普通軍裝有無得換???!!!!
有排啦....要front line所有伙計換槍果舊錢, 已經可以俾一哥一年人工喇, 梗係出糧緊要d啦
鵰。豹。狸。獅。狒

回復 2# 的帖子

哩單野之前都有個伙記重複犯錯,連glock咁安全都可以走火,你話死唔死火~
梗係一拔槍,槍都未握實,手指直穿trigger guard連過二段safe action trigger扣落去,都米話唔威水。

今次哩單~
快、準、狠~ 勁 ~ 心急人上。

Kurtzns

十五粒一排匣,加埋一先至十六。
宜家要八粒一隻匣,入兩隻跟身,先黎十六粒。
咁不如用p232好過啦~ 況且都冇乜機會響~
Kurtzns

我都唔明....分兩隻匣威d咩? 點解唔買支入得8發既槍?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-7-2008 14:38 發表
我都唔明....分兩隻匣威d咩?
In case 跌左隻匣

引用:
原帖由 Koman 於 14-7-2008 14:39 發表

In case 跌左隻匣
咁點解唔買支入得8發既槍!??

回復 7# 的帖子

打單行順d掛~  呵呵呵

匣彈簧冇咁易拉柴,減低上唔到彈嘅機會。

不過我覺得多舊魚~

sig sauer d物料堅到唔堅,耐用穩定,駛死咁錫住支槍咩~

支槍幾安全都冇用,d伙記唔安全已經講哂。

Kurtzns

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-7-2008 14:40 發表

咁點解唔買支入得8發既槍!??
咪就 in case 支鎗個匣跌左都有個 spare mag

引用:
原帖由 Koman 於 14-7-2008 14:42 發表

咪就 in case 支鎗個匣跌左都有個 spare mag
你都係唔明佢意思。
Kurtzns

係咪單行槍袋冇咁大個,舒服d?

引用:
原帖由 auhokan 於 14-7-2008 17:42 發表
冇關係,雖然槍袋係套住支槍,作用係固定支槍,唔係包實支槍,因此主要係夾住slide同hold穩trigger guard,柄外露。
而柄內藏彈匣,所以槍袋大小對單行雙行沒有影響。
有d槍slide短幼,frame感覺上大,例如p7m13行雙行當然柄更粗,但個袋唔見得好大,個袋未同單行p7一樣。
如果有分別的話,除非包埋個柄啦~
舒服與否,就見仁見智。

Kurtzns

引用:
原帖由 auhokan 於 14-7-2008 17:42 發表
仲有,好似1911行單行,但slide長,個袋未大d囉。
p230又係行單行,但未身支野slide短,個袋未細d囉。
所以,好難講。

宜家講緊支250本身係行雙行,係警察部要夾硬入少d彈,當單行匣用。
即係話,佢入3粒、7粒、8粒都好,隻匣始終係雙行。

多舊魚~
Kurtzns

16 12
發新話題