29 12
發新話題

一位自稱華裔美軍的 BLOG

引用:
原帖由 七點六二 於 15-7-2008 09:08 發表
http://blog.myspace.cn/1304163741/category/14999.aspx

http://profile.myspace.cn/index. ... friendid=1304163741

內有"真實"駁火場面...
呢條友係真的...
對比起參某長
而且有相
如果係假的話 條有一定係失心瘋

引用:
原帖由 Rager 於 15-7-2008 09:25 發表

呢條友係真的...
對比起參某長
而且有相
如果係假的話 條有一定係失心瘋
咁有係...

好似參某長都係睇左佢個blog所以...

睇個topic我仲以為參某長又黎

真係當兵,都冇咩好講,

因為講黎都冇意思,自己亦唔想記。

係d老屎忽先鍾意似老賣老,屋村收靚黎自我認同。

真係繪聲繪影的,多數都係現役人寫下blog。

Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 15-7-2008 16:07 發表
真係當兵,都冇咩好講,

因為講黎都冇意思,自己亦唔想記。

係d老屎忽先鍾意似老賣老,屋村收靚黎自我認同。

真係繪聲繪影的,多數都係現役人寫下blog。
完全同意師兄所言!
小弟作大, 自稱老屎忽, 但要問我以前當兵時既野, 真係唔多記得, 當左22年兵, 每曰都有不同既事發生.....點記得咁多, 如果有行動重可以影相, video, 我就覺得好難叻!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 16-7-2008 04:47 發表

完全同意師兄所言!
小弟作大, 自稱老屎忽, 但要問我以前當兵時既野, 真係唔多記得, 當左22年兵, 每曰都有不同既事發生.....點記得咁多, 如果有行動重可以影相, video, 我就覺得好難叻!
抱歉,宜家冇人指係你,希望你同其他英軍朋友/前朝義勇軍朋友,唔好咁敏感。
你地邊一個要自認,我阻止唔到,但記緊千其唔好惱羞成怒,唔好遷怒我就得喇。

雖然當22年兵都擺埋上台示威,我都覺得有d似攞威威,不過你地英軍嚮網上講嘅,都係正面嘅,同真實的,尢其是你一向謙厚,議事論事,點可以拿你自己與果D下九流屎忽相比~!
踩線野、軍隊內部嘅野,過左氣嘅,鍾意攞出黎講下,分享下都係無可厚非。

同時,我好理解老防義勇軍嘅情意結同榮耀。
好多搞軍事舖頭的行家,我們都做了朋友,很多都係當過兵,哩段時光直到今日都不能忘懷。
都過左咁耐,也不多從提,反而講下去邊度飲茶、買邊隻錶、d屋企野,倒過來冇人會覺得佢地似軍人,曾經當兵嘅。

打過杖果班,或者識諗嘅,多數都唔願提,唔想講,盡量設法將經歷從日後生活裡skip走。
唔會似得其他溫室軍人,終日自豪自居。

認真說,當兵唔係失禮嘅事,亦唔見得係一件光彩嘅事。
倒過來,也只係一只棋,一部殺人機器。
更是迷失的代罪羔羊。

本身美佬人仕,與英軍河水不犯井水。

其實我本意
唔係講英軍~ 或者指你地~

言歸正傳,
有幾個華人美軍退役後回流,鍾意網上乜乜七七,有兩個專嚮wargame場"任嘉賓",以己曾為軍人而掛名招攬靚仔,自我陶醉。
但其實佢只不過係一個下士,出黎扮哂野做上校。
講到自己好似rombo、鄧光榮~ 似老賣老,乜乜七七,但係似白豬仔多d~
專長喜歡拿十年多前的FM系MANUAL、舊照、軍校qualified出黎充當上方寶劍,老實講,邊仲有人咁九流招漬?
哩D pathfinder、platoon、LRRP、Survival...根本冇可能嚮香港wargame上如法炮製,好多戰術部署、方法、應變,裝備應用,香港wargame友係好難理解同照辨煮碗跟得上,行內人心照,可惜條友總係搬弄是非。
等D友人聽到溫溫鄧鄧~ 飄飄然~ 去左拜上帝會。
好似真槍實彈,槍會自然會教,領槍牌自然有得學、當差服役嘅唔駛你講,同d靚仔講彈道學~  又要講d唔講d,拋書包賣關子,冇料又學人自居,硬係鍾意認威威扮代表。

你話~ 哩d唔係屎忽鬼咩?!

我見你為人率直有禮,唔好意氣用事~ 屎忽鬼唔好亂認。

Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 16-7-2008 06:55 發表

抱歉,宜家冇人指係你,希望你同其他英軍朋友/前朝義勇軍朋友,唔好咁敏感。
你地邊一個要自認,我阻止唔到,但記緊千其唔好惱羞成怒,唔好遷怒我就得喇。

雖然當22年兵都擺埋上台示威,我都覺得有d似 ...
師兄千祈唔好誤會, 我知你唔係話我(或我地), 小弟只係有感而發, 而且, 又睇到呢絛友咁多相, 覺得好笑而已! 行動搏命, 重可以映相?

當兵只係職業一種, 同其他工作可能少少唔同, 但都係打工仔一個........當咗22年唔係示威, 只係話咁長時間, 點可以記得自已做過乜嘢, 唔係擺埋上台示威.....

其實, 如果再加我當TA既時間, 就長多好多添!

井底之蛙, 啋你都傻!

條友係大6佬..>~~~~~ 我呸
本帖最近評分記錄
  • Hkpolice-Psu 威望 -5 違規內容 2.嚴禁出現粗口,包括用字戶名 18-7-2008 11:33
  • Hkpolice-Psu 金錢 -5 違規內容 2.嚴禁出現粗口,包括用字戶名 18-7-2008 11:33

引用:
原帖由 navyjaa 於 17-7-2008 11:50 PM 發表
下...咁都呸?..你呸也野啊??
國內人仕都可以寫blog下嘩....

引用:
原帖由 navyjaa 於 17-7-2008 23:50 發表
人家大陸人分分鐘威過你醒過你有錢過你~ 唔好睇小D大陸人。
咁樣會顯得香港仔更削。
Kurtzns

引用:
原帖由 navyjaa 於 17-7-2008 23:50 發表
雖然內地同胞質素參差
但係你出到個呸字,大6佬等詞就只會顯得你係小朋友乙名
反個轉頭同胞同你講野,話你係港燦
你又會點諗?
記住:How you treat others, they will use the same way to treat you aswell.

引用:
講野唔識謙D嗎?
人地想寫blog就寫blog、KIA前留D野都話好(好似台灣某當外籍兵團的工程師小吳咁)
你又幾有料可以串佢大6老啊朋友?

引用:
原帖由 alien 於 18-7-2008 11:19 發表

講野唔識謙D嗎?
人地想寫blog就寫blog、KIA前留D野都話好(好似台灣某當外籍兵團的工程師小吳咁)
你又幾有料可以串佢大6老啊朋友?

咪小吳KIA左咩?

29 12
發新話題