29 12
發新話題

特首承諾深入了解警察濫權

引用:
原帖由 里安 於 20-7-2008 16:22 發表

其實我好同意師兄你所講ge野

但我眼見係香港警權唔見得真係過大......
多謝師兄對小弟意見既認同.

香港警察, 其實由開始時係一枝半軍事化既部隊, 以前請既巴藉警察, 全部都係軍人出身, 英藉既亦係一樣........殖民地時代, 呢d外藉差人, 欺压市民, 無事打三拳, 到6/70年代, 貪污腐敗, 直到成立ICAC, 香港開始行正軌, 但香港警察遗留對市民不專重既惡習仍然存在,.
正如有位師兄話冇帶身份証被捕, 仍要剝光豬, 查光春袋睇有冇刀, 因有可能在監房殺人, 呢d理據, 真使我哭笑不得!

現在世界係應講法治, 民治. 唔係軍政府, 唔應該行軍法统治.
唔好對任何市民當都係罪犯一樣, 任何人未犯法, 未定罪都係普通市民, 做法例做事, 唔好加入任何私人感情, 偏見咁就好叻!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 20-7-2008 17:47 發表

我又唔認為有幾不良wor
入臭格就梗要搜身ga啦
好地地就唔會比人拉
難道打住保育口號就做乜都得?

我個人認為香港有d人權氾濫
請問大佬g, 其實呢单係乜嘢, 到底乜叫"保育", 我真係唔多明.

被拉搜身無問題, 但如個位師兄講冇帶身份証要剝光豬查春袋, 因可能藏刀咁就過咗火位, 冇帶身份証係一時忘記, 冇動机入到拘留所出舂袋刀殺人! 如果咁都話有d人權氾濫, 咁我就冇嘢好講.

搜身無問題, 但不論何事剝光豬搜, 又要查春袋, 後庭, 或陰道就大有問題, 差人唔係醫療人員.

純係討論, 並無意中傷, 或對任何人有偏見.
井底之蛙, 啋你都傻!

里安師兄大佬, 多謝認同意見.

執法者有權在手, 但並非代表就得市民尊重,

相反地我相信公僕要專重市民, 咁市民就會對公僕多一d友善氣氛.

我認為公民無須尊重公務員, 因為, 公務員只係職業既一種.

我相信除咗香港市民要叫警察做阿Sir, 世界其他地方就冇叻, 反專, Police叫市民做Sir/Madam我就在外國聽得多.
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 里安 於 21-7-2008 13:55 發表

唔好大佬...........細佬細你好多..........

我只係覺得人同人之間需要尊重,唔關職業事.......唔通因為個人打工就唔洗尊重?
唔係話因為個人打工就唔洗尊重, 而係話作為公務員要對市民好d, 對唔住, 我在香港見過好多差人辦事時高高在上既樣子, 唔叫佢做阿Sir就好似話唔尊重佢, 咁我當然佢地冇咁客氣.
正如我上文講, 市民叫差人做阿Sir, 除香港外, 可能只有偉大祖國既深圳至有!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 里安 於 21-7-2008 15:59 發表

都對唔住, 我見過差人辦事時高高在上既樣子

亦都見過好多差人辦事時有禮貌的樣子

阿sir阿sir........我又覺得呢個係稱呼黎姐......叫開咪咁叫囉

呢個已經係香港的norm黎啦....有時D人見到著制服的都叫聲呀 ...
係, 叫著制服既做Sir 我係香港見好多, 我都比人叫唔少, 但我時常同人講我唔係阿Sir, 在軍隊你地一定要叫我做Staff, 如果在公事上你唔尊重我一定charge你, 軍隊好多Staff Sargent 好鍾意一地sir佢, 我就反面. 因我以前最後6年做training, 所以佢地改口叫我做老師, 俾佢地吹漲!

朋友既就叫我名, Sir我既就唔係朋友, 叫我做阿Sir, 我當佢地侮裒我.....
所以, 我走左十幾年, 而家在香港都重有班老友, 好多重係你地d伙記, 而家個個都好惦, 重做到有頭有面.....但佢地似乎都同意我講既意見.

所以, 自已鐘意點睇, 點做係自我修為.

純係討論, 希望冇得罪任何人, 師兄您都有海量, 同我呢個廢人講咁耐, 好嘢
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gd1893 於 21-7-2008 19:11 發表
唔該, 我係最初果個回覆入面既係例子, 唔好將佢無限上綱上線, 唔該晒.

無人可以肯定唔會發生我提出既假設,
而個假設既情況(因為無帶身份證而羈留係倉, 再同人因小故爭執, 及後殺人)
雖然唔合理, 但又邊個規定生 ...
, Sir我唔對,得罪晒阿Sir, 你講既完全有道理, 以後阿Sir你拉人一定要剝光豬,查佢春袋,

涂謹申議? 佢係乜水? 我真係唔識…….
公務員 / 執法人員係執行職務時所代表住既法律及其賦與既權力.係當有須要執行法律時先係代表其賦與既權力, 而唔係著住制服就代表任何人見到你就要拜你,因你代表法律…..
都係唔好講咁, 唔係返到香港被阿Sir拉我,又剝光豬又俾你查春袋, 幾+歲人真俾人笑死.
對唔住阿Sir, 我錯,你代表法律及權力, 我一定要尊重阿Sir!

我就只想睇下特首點講, 最怕連特首都比差人拉就慘叻!

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2008 00:37 發表

你會唔會響外國聽到市民要叫警察做長官?
會唔會聽到Police叫市民做先生/女仕 ?

另外, 世界其他地方就冇咁叻,係香港市民會x警察老母
大佬G, 我唔係鬧交, 纯作討論, 以英國, 美國為例, 警察叫市民做Sir/Madam, 市民叫警察做Officer,

市民x警察老母, 一定arrest.....
唔好講警察, x任何任都告得, .....
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2008 00:52 發表

咁咪係lor
香港人唔會叫警察做Officer ga ma, 呀sir/蛇, 差佬只係香港ge一個通俗用語
市民x警察老母, 係響英國, 美國先拉得

j大大, 我回你ge文都係言之有物, 何來鬧交呢?
一事還一事, 討論歸討論
X人香港應該都拉得, 但一定唔使查春袋.....但可能個袋都冇咗
井底之蛙, 啋你都傻!

X人係人身攻擊, 拉硬, 在英國拉完通常警告了事!

我成幾十歲人, 江湖行都有幾年, 查春袋真係未聽過, 用作藏刀更新奇

大佬G, 唔好作大我, 大大我, 我受唔起架!

我都知鸭仔跳係乜, 但冇帶身份証唔使咁都得! 阿Sir放過我啦!

井底之蛙, 啋你都傻!

I got nothing to say with this matter any more!!!!

However, I still no agree this body search idea. No human right! Sorry!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2008 03:17 發表

所以我覺得有時警察唔夠"爛仔"好難頂得呢D人順
如果有人同我講做"爛仔", 我就一定做, 但普通情况, 做正常人好.
無謂同呢d人鬥傷身!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2008 01:51 發表

有人試過告上法庭話佢X我x母, 恐嚇我
結果係唔成立, 法官話因為呢句係好 common ge 粗口, 而且相信被告非並真係要X佢x母
又有人告性騷擾, 結果都係唔成立, 因為佢係話X你x母唔係x你
大佬G, 我相信香港法律仍基本上沿用英國, 要告人要build up单case, 我9個月前告英國一間大公司既供應服務使我蒙受損失, 在上個月我申請Court order, 因我单case, build up好晒証据, 上個星期佢同我庭外和觧, 倍晒我要既錢.

講粗口罵人雖然可以係刑事, 比如罵差人, 但仍可民事告佢, 未告前要有証据你己盡力自已去settle件事, 最好寫信去問佢點觧X佢x母, 原因何在, 係唔係惡意傷人, 睇佢點答就點講.......如果佢唔答. 你可以同你既感受同佢代答, 等件case有晒對你有利既証據, 叫佢倍比你, 唔倍就申請court order告佢.

我告過幾次人, 衰過一次, 因個伙記冇做晒我要佢做既嘢, 其他既我win晒.
我亦被人告過3次, 冇事!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2008 10:32 發表

咁當然

好地地做野無人想搵野黎搞ge.......最少我唔係

打分工姐
師兄有腦, 香港多d好似你咁有道理既差人就好多叻!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2008 10:39 發表

你誤會了......
請問點解?

OK, 而家明白!

井底之蛙, 啋你都傻!

29 12
發新話題