23 12
發新話題

LOGON買的鱂魚泥卵

引用:
原帖由 joey 於 21-7-2008 00:15 發表

其實....飛狐是唔食藻架,一是用藥,一是種"鹿角苔"
飛狐食藻架?我果條有食飼料同吃藻

學名:Crossocheilus siamensis
英名:Siamese Flying Fox, Siamese Algae Eater
同義名:Epalzerohynchus Siamensis
產地:東南亞、泰國及馬來半島。
發表者:1962年由西德慕尼黑的Andreas Werner所引進。
性徵:不詳
習性:對其他魚種大都能相處融洽,有時牠會和自己同種的同伴打架,不過大致來說,牠可和其他魚種一起混養。
管理:水族箱鋪上細砂、密植不規律的水草,水質建議為溫暖呈弱酸性的軟水,硬度為5°dGH,ph值6.5。當硬度增至20°dGH、ph升為8.0時,牠尚能忍受,不過需要富含氧氣的水質。
繁殖:在水族箱內尚未繁殖成功。
食性:草食性、喜歡各種食物,甚至渦蟲也照啃不誤,還會吃藻類,包括:線藻、另外還有餵食萵苣、薄片飼料,牠不吃水草。
注意事項:魚鰭呈透明狀,不像泰國飛孤,在唇部有2對觸鬚,黑線飛孤有1對觸鬚。牠被公認是食藻類的最佳高手,儘管牠相貌平凡,但幾乎每一位愛好者的水族箱都可看到牠。

引用:
原帖由 joey 於 21-7-2008 00:15 發表

其實....飛狐是唔食藻架,一是用藥,一是種"鹿角苔"
NONONO...當你唔比糧佢,佢會係食黑毛...記住唔可以有其他食物

引用:
原帖由 mujiadam 於 22-7-2008 01:52 發表

NONONO...當你唔比糧佢,佢會係食黑毛...記住唔可以有其他食物
當當...update下你個缸比大家睇下啦
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

引用:
原帖由 bonzonie 於 20-7-2008 18:24 發表
好開心,一個月了,無死到
好得意~
唔知金魚街有無得買?

http://siuhakfans.blogspot.com/

引用:
原帖由 甜甜 於 22-7-2008 11:40 發表

好得意~
唔知金魚街有無得買?
呢類型既"將"魚套餐,聽聞city超級都有得賣架
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 22-7-2008 10:12 發表

當當...update下你個缸比大家睇下啦
個大缸因搬屋變了金魚風水缸,得返個12"蝦缸,仲有個24"搞緊

引用:
原帖由 joey 於 21-7-2008 00:10 發表
請問呢條係咩來的?

23 12
發新話題