36 123
發新話題

餐廳奇遇記

餐廳奇遇記

話說星期6晚我同朋友去一間金鐘的西式餐廳食飯,

點菜時朋友問:請問係邊隻意粉?
女侍應生回答:意大利粉
我, 朋友巳 O咀

朋友再問:請問你們薯菜是什麼?
女侍應生回答:薯仔同菜

我, 朋友:............

佢講返個全寫當答左我地, 勁!!

意粉→意大利粉
薯菜→薯仔同菜

皇家空軍

佢答得冇錯啵

引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-7-2008 03:12 發表

我, 朋友巳 O咀

我, 朋友:............ ...
係咪得罪人地牙??

點菜時朋友問:請問係邊隻意粉?(的確係有好多款)
女侍應生回答:意大利粉(有款叫Spaghetti,中文唔係叫意大利粉??)
我, 朋友巳 O咀

朋友再問:請問你們薯菜是什麼?(唔係應該問"今日薯菜係咩???")
女侍應生回答:薯仔同菜(亦真係用薯仔,同菜呢? 只係冇講咩菜姐)

呢D都係香港大部份人既通病,一個問題,小左幾個字,人地聽既就唔同左
同一個人答小左D字,聽既亦都唔同左

佢岩哂wor...

食開粗果隻意大利粉(Spaghetti)係意大利粉的一種
仲有pasta 都可以解意大利粉,咁就好多種款囉

其實真係香港既服務性行業僱員好多都唔夠專業,尤其係後生果d
曾聽聞過某時裝名牌棋下餐廳小妹妹侍應對著短褲友人狗眼看人低,好,規距就規距,唔食咪唔食囉,但請問你地有乜野咁好食?"啊,我地專食海鮮!法國南部既海鮮!!"
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

引用:
原帖由 阿明 於 21-7-2008 03:22 發表
點菜時朋友問:請問係邊隻意粉?(的確係有好多款)
女侍應生回答:意大利粉(有款叫Spaghetti,中文唔係叫意大利粉??)
我, 朋友巳 O咀

朋友再問:請問你們薯菜是什麼?(唔係應該問"今日薯菜係咩???"
女侍應生回答: ...
客觀..

小弟試過响深水埗某茶餐廳食嘢~有以下經歴.....

小弟: 唔該~豬扒炒 "丁"

呀姐: 好!!豬扒炒"丁"

小弟: 呀姐~ 你D炒"丁"係唔係真係"出前一丁"黎架??我上次食過唔係"出前一丁"黎喎~我食得出架喎!!

呀姐: 吓?梗係"出前一丁"啦~

小弟: 咁點解唔同我食開果D?

呀姐: 唔知喎,可能我地果D係""工業用出前一丁""啦~

小弟:  吓""工業用出前一丁"" ??? ( O咀 )出前一丁除左食之外仲可以要黎做咩?工業用?咁你個餐牌又印住"出前一丁"幅相?即係講大話啦~(笑住同佢講)

呀姐: 唔知呀~我地打工唔知咁多,你飲唔飲湯吖??我送個湯比你飲~

佢見我咬住唔放,竟然用個湯就想塞住我把口~

回復 9# 的帖子

佢講錯左姐~
商業用/餐飲用,講左工業用

回復 8# 的帖子

雖然我唔係直接對客人
但我都經常接觸既~

引用:
原帖由 阿明 於 21-7-2008 16:38 發表
佢講錯左姐~
商業用/餐飲用,講左工業用
餐廳多數都係大光麵,真係用丁的要加錢

金鐘的西式餐廳食飯 - 我好有興趣知係邊間 wor.

睇呢段對白可以配意粉薯菜似係 Cafe De'Corol 囉, 照計都唔會係 Outback 或者 Ruth's Chris 掛....   服務質數當然一分錢一分貨, 你試下去油麻地 d 老茶問呢條問題, 可能有個仲驚喜既答案添

不過我都好其怪, 點解會有人問薯菜是什麼, "Side-dish" is side-dish.

引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-7-2008 03:12 發表

我, 朋友巳 O咀

我, 朋友:............ ...
咁你個問題係咁, 個答案咪係咁law!
其實你有冇想個係你自己個問題出左事呢

不過我想知你講個間餐廳係邊間law
Saving Private Kai人

引用:
原帖由 steveyue 於 21-7-2008 16:58 發表

咁你個問題係咁, 個答案咪係咁law!
其實你有冇想個係你自己個問題出左事呢

不過我想知你講個間餐廳係邊間law
下次我去食海南雞飯等我問下會係邊隻米同埋牒油菜係用o羊菜先.

36 123
發新話題