41 123
發新話題

[認真] 人不犯我、我不犯人,錯架~!

人不犯我、我不犯人,錯架~!

今朝有個同事黎搵我,交低請辭,就轉身,
我想了解多一D,就開口了,一問之下,令我很嬲~!
佢會面時滿面腔淚向住我第一句:
我犯著甚麼要被眾人冷眼、歧視、排擠、監視和批判?
恤衫滿佈醬油,十分赫人。

哩位同事,原來七八個月以來都俾其他同事上司排擠。

俾人搜提包! 侵入佢部腦! 小圈子排擠、打壓佢! 唔同佢交談!
整蠱佢! 玩佢! 開會時經常針對打擊佢! HOLD住唔俾佢接洽!
HOLD住唔俾佢做某D崗位! 經常針對性去監視佢行徑! 多次管理層會議該部的上司經常搬佢出黎講批判佢!一切一切,經我個多小時的了解後,確認~
徹底嘅歧視~!!!!

咪以為係電視橋段,真人真事。

佢樣衰? 佢犯規? 佢得罪人? 佢自閉? 佢辦事不力? 佢有精神病? 佢變性? 佢乸型? 佢多咀多說話? 佢搬弄是非? 全部唔係~  

係因為佢叻得滯~! 係因為佢一直保守自己的身份~ 佢係我地二老板個兒子~

但竟然冇人知~ 而佢亦都冇因為經歷哩D不平等嘅人和事而同佢伯YEAH投訴。

我差D當左佢係耶穌~!

問題黎喇,就係我已經知道左哩件事,我又好難坐事不理,由得佢走。

我本身係佢上司嘅上司,但我一向公私好清,雖然早有所聞知佢窄窄地,亦唔希望插手,但宜家俾我知道左,我感到無奈。

雖然我冇睇過佢過往嘅業職操守,不過我從佢嘅談吐言行,都睇得出佢係無辜。

安份守己都會引來風波。人就係咁,很多人對佢都感到興趣,而因為得唔到答案而進行種族清洗,排斥非我族類...唔知我嘅推斷正確麼?
我馬上會用行動去証實。

宜家我就出去解決哩個難題。

Kurtzns

我覺得一個好上司應該照顧員工,
唔論個員工係咩太子爺定二打六都好,
佢無做錯事, 無得罪人, 做好份內事,
但係俾其他人咁整古, 做上司好應該做返d野,
因為咁樣落去, 對公司會好大影響
而且良心都唔好過,
在公在私都應該同所有員工講聲個問題係咩, 同埋如何改善...

其實點解唔叫佢忍一下,你再去查一下件事
再睇下邊個係故意hold住野唔做的,咪處分囉

典型唔埋堆就無得玩0既辦工室遊戲規則...

引用:
原帖由 於 28-7-2008 16:47 發表
典型唔埋堆就無得玩0既辦工室遊戲規則...
佢樣衰? 佢犯規? 佢得罪人? 佢自閉? 佢辦事不力? 佢有精神病? 佢變性? 佢乸型? 佢多咀多說話? 佢搬弄是非? 全部唔係~  

係因為佢叻得滯~!

明顯唔係囉
你我夜空中約定了,記住......

tony師兄,你點樣處理?

引用:
原帖由 tonyjaa 於 28-7-2008 08:01 發表
今朝有個同事黎搵我,交低請辭,就轉身,
我想了解多一D,就開口了,一問之下,令我很嬲~!
恤衫滿佈醬油,十分赫人。

哩位 ...
如果你係上司而此人又係"皇親", 你應問佢老细是否知情? 而你亦應話俾老细知, 而個d"小圈子"人物就要睇佢地有幾重要, 如果公司冇佢第唔得既就要就下, 用一两個人開刀, 咁d班人即靜, 如果係可以用其他人頂上既, 殺晒佢地!

恤衫滿佈醬油,十分赫人

講開又講, 呢絛友又係唔係男人? 做野當然係咁既啦! 滿面腔淚? 又幾得意........
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 harris 於 28-7-2008 17:47 發表

係因為佢叻得滯~!

明顯唔係囉
哩位二公子係本公司營業2組主任的助理秘書。
二十四歲,中七,入職至今9個月,之前做船務,
若果佢自閉,唔係人事關係入職,我唔知佢presentation哩方面點樣可以pass?
睇返過往,佢夠膽企出黎bargain一d需求同幫公司補漏對係公司有益,
如果佢自閉,佢唔會睇到同分析到公司policy多方面嘅漏洞,
自閉嘅人不中用,繼續自我沉醉過左去係啦~

從我們交談中,我感受到佢受困嘅主因,再深入了解週邊環境後更拆解出佢真正嘅問題。

第一、佢剛愎自用,太介意自身,過度自我保護。
第二、就係佢太正義太直接,不平則鳴,出發點好卻不明官官相護,犯惡左上司及其他要員。
第三、佢的確很能事,不偏不恭,不出位,可惜社會上大部份人都生病,人家只會覺得佢扮野,懶醒而妒忌、排擠、打擊佢。

可能佢心目中從來冇需要擦人鞋之過啦~

我已經同佢果組嘅一眾同事大致了解過,
睇黎,同事只係附和應聲虫,
真正隊佢果個係我隻腳,即係佢上司。

又係俾難題我嘅時候。仲要係一步一步...

雖然個人恩怨係當時人解~ 雖然任何歧視嚮本公司都不能姑息。
但係我哩隻腳,佢工作上對我有一定存在價值~

但這種煽動集體儲心迫害,斬草除根來排除異己,太攻心。
老實講,哩個男仔,唔係因為佢係老板個仔所以棒到佢特別叻,而係佢工作效率真係好高~ 洞悉力強,夠大體。

可能你地會話,佢咁醒就唔會唔識得搞返掂上司,買好同事~
其實,就算佢做哂上述所有恭維討好嘅野,佢都冇可能討好佢地,
因為佢鋒芒畢露得太早,明明你係幫公司做到野,你係得嘅,叫你扮傻日日等出糧,佢唔會係哩種人。

不過點都好,我都有計治哩件事,不過真係唔想同佢伯yeah講,搞大佢。
但我知道,我一公開俾佢伯yeah知道,以後就一定冇人敢再洽佢。

姑勿論佢之後去留與否~ 佢、同埋公司本身都可以討返個公道。整頓歪風。

但值得嗎? (對我黎講)
Kurtzns

老老實實...堂堂一個大男人比人排,
做足本份,行得正,明知自己有後台,都滿面腔淚,一身醬油......
看來忍左好一段日子掛......

tony兄如果你係頭...你打下的上司0r人出現"搜人地提包" "侵入人地部腦"....
正常地全部""""抄得"""""邊可以出現係公司嫁?!

你的working團隊出現小圈子,玩排擠..."管理不善"乎???

呢d咁既情形, 揾一個靚仔開刀, 殺雞敬猴.....睇佢地怕唔怕, 再揾全部有關人等講清楚, 以後唔好再玩野........
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 28-7-2008 18:33 發表

如果你係上司而此人又係"皇親", 你應問佢老细是否知情? 而你亦應話俾老细知, 而個d"小圈子"人物就要睇佢地有幾重要, 如果公司冇佢第唔得既就要就下, 用一两個人開刀, 咁d班人即靜, 如果係可以 ...
對於一個冇受個軍警紀律訓練,心理鍛鍊嘅普通人黎講,
我睇唔到佢有咩理由去到請辭的地步而佢仲要撐落去。
每個人都有佢嘅故事,可能你苦得多,可能佢苦得少,但每個人經歷、接受同韌力程度都不同。

有人中彈刀傷依然堅定冷靜,有人治療打血管針辛苦得死去活來。
Kurtzns

回復 10# 的帖子

但治標不治本,斬靚仔怕且未必服眾,同埋原頭未必當一回事。
Kurtzns

c兄我覺得最好不要太插手佢係老板個仔,其實佢一入公司就可以背件黃馬掛上身!但宜家只做個小職員我覺得有小小係想佢由低學起!
如果c兄太插手一來會使玩佢的人更加憎佢!玩佢玩得更勁!
二來佢老爹可能想佢體會下辨公室政治!

所以我覺得應該俾個時間佢冷靜,同佢傾多D?就讚鑊就鏟就夠!

引用:
原帖由 jeffreywo 於 28-7-2008 19:12 發表
老老實實...堂堂一個大男人比人排,
做足本份,行得正,明知自己有後台,都滿面腔淚,一身醬油......
看來忍左好一段日子掛......

tony兄如果你係頭...你打下的上司0r人出現"搜人地提包" "侵入人地部腦"....
正 ...
哩d我地好難管,我地唔係同台食飯果d上環家庭公司。唔係下下好似睇同事三分親咁,有問題一眼就望到。同埋好似屋企人咁一唔arm就釘就話。
有時過後知道左,心知咩野事,但只可以認知係"一場誤會"就了事解案,以免小事化大。
侵入人地部腦整蠱整怪,係佢自己部vaio,哩d係私人管理問題同私人恩怨,受害當時人知道但沒有報告,我地又點去揭發同跟查追究。況且公物以外嘅野,公司不會浪費資源去找答案。

炒大獲, 仲有邊個同我開工?
管理係按部就班,如果要樣樣貼服,咁我哩d post未慘過做心理社工?
做管理唔係睇哩d,做好哩d就為之好管理~
管理係要平衡,同埋以公司為中心利益出發考慮。

這些害群之馬係會有機會導致公司不良後果,但公司有公司立場同管理指標。
一搞就希望工程,公司絕對不鼓勵同支持,收到啦~
試問...
誰敢逆旨。

Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 28-7-2008 12:08 發表

對於一個冇受個軍警紀律訓練,心理鍛鍊嘅普通人黎講,
我睇唔到佢有咩理由去到請辭的地步而佢仲要撐落去。
每個人都有佢嘅故事,可能你苦得多,可能佢苦得少,但每個人經歷、接受同韌力程度都不同 ...
我以前打工(連當兵時期) 都唔係咁易過, 又有派別, 種族問題, 但如果樣樣事只識走人.....喊......我相信我現在都可能係地底泥.
當兵既訓練當然使人更堅強, 但只要自已有信念, 亦都唔係一定要當過兵至醒既!
小弟有大仔26, 細女21......大仔在英國做咗2年, 而家都做大佬, 管1 Team 人做Data Base system, 细女剛畢業, 但仍要讀多2年做律師, 佢性格似足我咁衰格, 但佢两個都未當過兵.....
出去做嘢, 係要夠硬, 夠強至惦既! 喊係冇用既!
井底之蛙, 啋你都傻!

41 123
發新話題