41 123
發新話題

[認真] 人不犯我、我不犯人,錯架~!

引用:
原帖由 Paul 於 1-8-2008 00:56 發表
在情在理, 在名在利

我都想師兄幫下二公子
在情~  佢係俾人洽,不過若然我入手撐佢,佢就變左以下犯上,越級告狀,有冇考慮到哩種情況?
我嘅職權係平衡公司運作,既然公司平穩,我為何要為這等一兩個人鬥爭嘅事而清洗單位︿影響更多嘅人,打擊公司士氣?

因為佢係二公子,因為佢俾人洽,我就要幫? 我憑咩幫佢? 二公子? 佢冇公開身份喎~!
就算佢高調出黎討氣~ 咁就要我勞師動眾〝去為佢洗太平地? 若我釘左洽佢個主任,行王權於大同,咁叫做討公道咩? 何來情?

在理~  佢俾人洽,點解佢會俾人洽? 為何佢自己討出黎嘅麻煩,宜家走黎我度啦我黎幫佢討公道? 佢太子仔有皇上唔搵,黎搵我? 那理何在?

在公~ 任職嘅每一員,永遠都係員工適應公司,下屬配合上司,佢唔愛做太子,鍾意走落當豬仔,做炒散,佢就要經得起風浪~ 食得咸魚抵得渴~ 冇得抵唔頂就黎搵我,我就要派寶礦力,我只能根足手續做返老細俾我嘅權力同本份,俾佢一杯水,佢唔飲佢嘅事,佢嚮老板投折,老板怪佢都唔會怪到我身上。第時太子登機係我大限之時? 言之過早~
當一個普通職員,高與低佢自已簡,唔通身為低級職員俾人洽就要即時以高級身份或皇權黎去討壓? 幫佢果個先至係婦人之仁、公私不分。

在私~ 我同佢只屬一公司內的同工同事~ 佢係老板之子,老板都冇安排一個好位置俾佢,又冇叫我地赦住,條路又係佢自己簡嘅~ 我出面撐佢幫佢解難,反而未仲無私顯見私,私利授受~ 為咩? 咁叫做討好太子,叫好皇上~ 咁皇上請我用我,原來我就係咁官官相護,見勢附和,咁駛乜請我? 哩d人通街都係~ 搵哩d人管理公司未得囉。 相信哩d公司自家作業,大發展極都有個普。

在名~ 我坐哩d位,需要靠哩d黎去孤名鈞譽? 破左大野,立王功~! 大紅人嗎? 睇戲太多喇。 為此小名小惠而鈞功,無能可用而居之也。

在利~ 我地出黎做事為建立嘅係,個人嘅誠信、實力、責任,同威望。
嚮哩件事上,我幫佢,籠裡雞自亂,立黨排異,反而損害左我嘅誠信- 老板一向對我嘅信心。
我為左哩d野而面聖為公子解圍,直接眨低我嘅辦事能力-俾老細/將來嘅老細覺得庸碌之輩,質疑我嘅處機應變的能力。
責任~ 我幫佢哩d唔係叫做責任~! 哩d係討好偏私,我只係做返好自己本份,教二公子如何去承擔自己嘅責任,何責之有?
恭維~! 係下策之極嘅處事手段,恭維的人只不過永遠嚮老細上司眼裡/同事下屬心目中徹底的假本事,出唔到大台~!

一間有實力同信譽嘅公司,唔會睇重哩d低能野而威望上揚,若然我幫二公子,公司上下只會覺得我不務實,投機份子,另一個魏忠賢。

實際上~
幫~唔係要煮埋餵埋抹埋咀拉埋座請佢起身?!
我要講要做,大致上都兩日前做哂。

仲有咩野討教? 可以俾我嘅方法處理得更好?!

Kurtzns

但係掉返轉諗,你作為上司,有責任去處理下屬人事,而依家如果搞風搞雨果個係你直屬下屬,咁請問tony兄會唔會用行政手段整頓下呢?皆因我覺得長此下去都唔係辦法,對叻過自己既人就要整走既員工對公司無咩好處

純粹討論~…
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 tonyjaa 於 29-7-2008 20:11 發表

第一、唔會佢同爹地老細講。(既然佢守得咁密,就求仁得仁。況且佢地父子,點計,要開口果個應該係佢做仔嘅,唔係由我黎代言。)

第二、見議佢自行解結,欲勸不成,便隨佢自動流失。
(自己問題係要自己解決,自己選擇係要自己適應。自我放棄,留也無畏)

第三、去留與否,星期三單位會議,我一定口頭警告予那位主任,先小人後君子,但不會公開二公子身份,一旦二公子離職,主任壓力倍增,若再贈告主任知悉二公子乃老板之仔,主任定必惶恐崩潰。險若老板追究討事,主任必死無疑。
一拖三膽,連環壓制,若不改善,必踩地雷。

第四、一旦流失空缺,也未常不好,待那位主任再轉個另一位助理,瞧著看新人有本事、還是舊人太可惜、主任是怎樣能幹的主任。

第五、按兵不動、一旦老板追究落黎,屆時才行動亦未算遲。況且到時大條道理,皇令斬人,按章交人。

不損人不害已,名節保身,在情合理,就此辦。
我已經做左我認為目前最合適的做法黎去對付、整頓、治理哩位針對人仕。
Kurtzns

咁做可能真係比較好

但老闆怪罪落尼我覺得tony兄未必可以處身事外…

有時諗諗下,分分鐘太子可能只係無間道,係老闆既試金石,如果真係咁就大檸樂了…
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 1-8-2008 18:41 發表
但係掉返轉諗,你作為上司,有責任去處理下屬人事,而依家如果搞風搞雨果個係你直屬下屬,咁請問tony兄會唔會用行政手段整頓下呢?皆因我覺得長此下去都唔係辦法,對叻過自己既人就要整走既員工對公司無咩好處

純 ...
其實我都嚮post度表示左好多次~!
我要做x佢,就一定連帶我本人~! 太子仔佢本人~! 由我一人高調地驚動太子仔老豆我嘅二老板當時人~!
這位目光短淺、攻心記仇的主任當時人~! 仲有其他部門,禮賢下士,都會認為我小題大做,小事化大,搞保皇黨風~!

我認為當你真係認真去睇我上述果幾點,就明白我嘅做法。
同埋有d野急唔黎。
唔係要快刀斬亂馬,殺一警白,先至係上策~!

一唔妥有問題識斬人再請人,唔識管人,唔識控制棋局,哩D唔係管理。
相信一份機械懂分析都識做。若然這般簡單看章按掣,管理就無須要以人為本。

我認為,嚮哩種環境,辦公室政治,既唔可以好似軍警般鐵守章執~ 亦不可以像學校教會般黑白分明,更不可以像社區團體般大同理想~
真正嘅做法係要合眾連橫,計上策,方為果策大謀。

大言失禮了~

Kurtzns

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 1-8-2008 18:55 發表
咁做可能真係比較好

但老闆怪罪落尼我覺得tony兄未必可以處身事外…

有時諗諗下,分分鐘太子可能只係無間道,係老闆既試金石,如果真係咁就大檸樂了…
我覺得,做野就係做野~!
不偏不倚,唔須要理會佢係人係鬼,都係坐其位謀其事,同等位置的元首未必做法一樣,但大概有的共通點和出發點是論功行賞,不是論過行兇。
如果佢係鬼~!就更加唔可以撐到佢出面,
或者會問~ 老細會否覺得我不嚴懲惡根~但可能你地唔明白~ 任何公司機構團體,都係棄卒保車~ 請靚仔容易,請經理難~!
炒一個靚可以莫須有普通理由,甚至唔駛俾理由。
少一個主管級人員,理由就一定唔可以指一個,唔係直接規損公司利益,唔係公司本身經營問題,我地都好難去少一個哩D人材。
上得神台,都係人材。
有人發財立品,有人一朝得志。
管理層實有哩D人,唔通我以"危害公司"為由就可以立斬了事?
不可能的。

整件事~冇錯~! 旁觀者一目了然~ 但要開堂查証~ 每個案情都已經係事發後嘅各執一方的片面之詞~
如何有力量地舉証~?! 事情不是佢係太子仔就一定係真確無誤,就算明知太子仔一概係無辜都唔可以偏私~!
察覺到主任意識形態同背後言行有問題~ 只可以口頭警告訓示~或者出警告信檢討~!
口頭警告相信俾台底一封信,壓制力較大~! 而簡接將醜聞大條道理地高調透明化,台面上的指示是很一目了然,誰也沒得避。
相信對當時人黎講~起了很大的羞辱和阻赫性,起到一定果效的壓制作用。

加上當時人太子仔的身份和關係,已經係地對空導彈。
這種懲治,既可減少流失,亦可約束管理。

Kurtzns

我認同TONY兄做法, 呢個口頭警告其實已經好大阻嚇性, 講真主任唔大, 亦唔細, 俾人過一楝一定俾人嚇一嚇,

不過我覺得長遠計就除非呢條友十分做得野, 否則應該用多點時間去度點整走佢(調又好炒又好自己走仲好)

始終玩人事ge人對公司有百害而無一利, 到時山高皇帝遠時你想整佢就難過登天..
鵰。豹。狸。獅。狒

回復 37# 的帖子

我明白,但係試問社會上有冇壞人?
社會上的壞人可以整走多少? 根治控制麼?
團體、公司、家庭、學校、社區都係大社會的縮影,
有太多灰色地帶,兵賊只差一線。

實在無間道。社會的現實。

所以,太子仔~只能對佢講:一將功成萬骨骷~ 條路點行自己嘅~!

將來,邊個揸莊,話唔埋,不過,我都冇對唔住佢,冇幫佢,亦都冇害佢。

況且,幫得一次,幫唔到永遠,要佢自己學懂生存~
要幫佢如何學懂,有時難免要拋佢落海,佢自己才懂過中道理。
Kurtzns

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 1-8-2008 19:32 發表
我認同TONY兄做法, 呢個口頭警告其實已經好大阻嚇性, 講真主任唔大, 亦唔細, 俾人過一楝一定俾人嚇一嚇,

不過我覺得長遠計就除非呢條友十分做得野, 否則應該用多點時間去度點整走佢(調又好炒又好自己走仲好)

...
難搞嘅人,攻心計陰險嘅人,留嚮自己控制範圍內,尚算安全。
放生,等同俾機會佢上位,打自己。
好似佢哩種人,唔係唔叻,只係心術唔好。

有時伴君如伴虎都不怕~
又點解要為哩D小人而懼~!
Kurtzns

[quote]原帖由 tonyjaa 於 1-8-2008 20:01 發表

難搞

引用:
原帖由 Windsor 於 1-8-2008 20:38 發表

tony兄,小弟良言相勸,小心駛得萬年船,這種人難保不會反骨,跳槽,一朝小人得志,實不好受,最好盡早立他個下馬威...
在二公子走後可以"無意"透露其身份,讓他心存恐懼,這對替補的新員工亦有利,更能避免人事鬥爭加劇,今 ...
反骨都要等時機,夠火喉先可以合理解決佢,切得乾淨。
情況就好似魏延、呂布、鍾會一樣~!

多謝你地肯定嘅忠告~ 但我有點一至都不明白,
為何你地好似仍然都唔明我嘅做法同態度?!
而講一d我一早自己認同已經認知,以及盤算在內,並且已加諸實行已久,的一此無須多講心中有數嘅野,甚至做得俾一般更精準處理嘅方法~!
雖然係善意~ 但長遠看~
顯得我有點兒無腦同弱智呢。

言歸正傳~
哩d小人、以至應聲虫、保皇黨、庸才...我都同班虎獅蛇鱷相處三載年多了,
大家認為我第一日做人呀頭嗎? 質疑我坐他們之上的位置?
冇錯~ 哩次我曾陷入危機~ 不過訓醒一想通就知行邊步棋~
我都做個細~ 明白做細嘅定義同應有態度~ 當然了解做細嘅難處。
做大之前我都失敗過很痛~ 吃過唔少苦~ 都俾人眨眼過~ 排斥過~ 瞧不起過~ 歧視過~ 質疑過~ 冷藏過~
人生裡都有很多太子爺或老細嘅朋友~所以我了解佢地心態~ 我要面對嘅野,前人或者我師傅,我以前嘅上司都曾經發生過、面對過、解決過、錯過、教訓反省過~

加上學業上的知識。
以上種種都係過往訓練有素而來嘅即時武器~ 相信我的真正對手並非此等目標~
所以無須過慮為我擔心。

當一些事一刻解決不來,我便會用小孩般心態去平衡自己,反而滲蚊仔角度這是最直接找到答案,再加上個人的經驗和知識便洞悉得更多。
有時成年人做事,認知同預算係好緊要,以外過份顧慮同疑測,反而封建自己去盡別人,自我彭漲,便讓自己走向不是你死便是我亡的一條單程路。

Kurtzns

41 123
發新話題