21 12
發新話題

試過戴豬咀燒槍未?

試過戴豬咀燒槍未?

唔係入錯板!有機會試吓喇!
尊重人格, 請勿抄習

阿黄Sir, 我試過好多次, 但唔同既係我全身都seal up, 唔會漏氣 , 好似絛友咁絛頸突出肉就會死既啦!!!!
井底之蛙, 啋你都傻!

各位師兄大大,有樣野關於豬咀,
小弟一直都好想知道:

如果好似我依d哮喘人仕..
日光日白行下路都索氣
如果戴左豬咀係咪會完全透唔倒氣咁濟伽?
謝謝各位指教

引用:
原帖由 紗夢 於 29-7-2008 15:08 發表
小弟一直都好想知道:

日光日白行下路都索氣
謝謝各位指教
我借我果個你試下.....

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 紗夢 於 29-7-2008 07:08 發表
小弟一直都好想知道:

日光日白行下路都索氣
謝謝各位指教
豬咀內有個filter, 內面由活性炭及皮毛组成, 故會令呼吸比較困難, 至於哮喘人仕, 我相信戴短時間無問題, 但如接觸催淚氣體(CS)可能產生問題.
井底之蛙, 啋你都傻!

我諗除左force之外,平民都冇乜機會。

唔駛擔心d火屎、氣壓,空氣清新有過濾。
Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 29-7-2008 11:17 發表
我諗除左force之外,平民都冇乜機會。

唔駛擔心d火屎、氣壓,空氣清新有過濾。
師兄全對, 平民係無机會接觸到, 除非係恐怖份子比人攻擊, 射2/30粒CS比你......
井底之蛙, 啋你都傻!

Kurtzns

CS真係唔少野,原來無色無煙都夠做

引用:
原帖由 黑田一真 於 29-7-2008 15:34 發表
見各位大佬講開豬咀...細佬痴q問一問
其實呢d豬咀...對於一般火場入面既濃煙
有冇作用呢
冇, 因係防毒, 唔係呼吸器, 但話回頭, 可以有小幫助, 但面具可以比火燒到!
井底之蛙, 啋你都傻!

以小弟之見,一般豬咀個Canister既運作只係過慮微粒,
我當火場係有微粒比你過到,仲有好多氣態既係過唔到,

而且火......係燒氧架嗎,你冇氣樽,拎個Mask入火場其實一D作用都冇

以前聽過有一隊人拎住個衝SF10入火場......兩秒唔夠,衝得仲快咁出黎嘔

引用:
原帖由 古勒比加 於 29-7-2008 17:03 發表
以小弟之見,一般豬咀個Canister既運作只係過慮微粒,
我當火場係有微粒比你過到,仲有好多氣態既係過唔到,

而且火......係燒氧架嗎,你冇氣樽,拎個Mask入火場其實一D作用都冇

以前聽過有一隊人拎住個衝SF10入 ...
你講得似乎好對, 但我亦-用過S10 Resp在火場, 如果乜都冇, 點都好過冇....

p.s. I was NBC instructor and Fire NCO
井底之蛙, 啋你都傻!

我又搭單一問, 個Canister用幾耐會過期?
而過左期會唔會放出有毒物質?
thanks

引用:
原帖由 jwlchan 於 29-7-2008 17:29 發表

豬咀內有個filter, 內面由活性炭及皮毛组成, 故會令呼吸比較困難, 至於哮喘人仕, 我相信戴短時間無問題, 但如接觸催淚氣體(CS)可能產生問題.
謝謝師兄解答

21 12
發新話題