發新話題

世界未日科學實驗?

世界未日科學實驗?

Quote from singtao.com

「 宇 宙 大 爆 炸 」 實 驗 恐 引 末 日 危 機  
  (星島日報報道)為了破解「宇宙大爆炸」(Big Bang)之謎,科學家將於下周三展開一項耗資四十四億鎊(約六百億港元)的劃時代實驗,但有科學家擔心這項世界最大型實驗,可能會形成黑洞吞食地球,引發世界末日。

負責實驗的歐洲核子研究組織(CERN),將於下周三啟動「大型強子對撞器」(LHC),次原子微粒在接近光速下一起撞擊,以重演宇宙誕生或大爆炸之後的十億分之一秒景象,希望可從中解開生命源頭之謎。

反對實驗的科學家形容LHC是「時間機器」,一旦啟動,有可能產生大量迷你黑洞,對全球人類性命構成重大威脅。反對者之一的德國化學家羅斯勒爾表示,其中一個迷你黑洞可能會在四年內膨脹至足以從地球內部「吸食」地球的體積。

他與其他反對實驗的科學家根據《歐洲人權公約》指出,該個實驗違反生存權,並入稟歐洲人權法庭,控告為實驗提供資金的二十個國家,期望可在最後的緊急關頭,阻止實驗展開。不過,預料他們的法律行動將無礙CERN如期展開實驗。

羅斯勒爾又表示,CERN已承認實驗會製造黑洞,但否認實驗會帶來風險。CERN發言人稱,實驗不會產生在自然界不經常發生的東西,並指反對實驗的科學家的指控「荒謬」。

LHC全長二十七公里,架設在日內瓦附近的瑞士和法國邊境,在九十三公尺深的地底下面。

救命啊~  我唔想無端端拜拜呀~
5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 2-9-2008 12:59 發表
Quote from singtao.com

「 宇 宙 大 爆 炸 」 實 驗 恐 引 末 日 危 機  
  (星島日報報道)為了破解「宇宙大爆炸」(Big Bang)之謎,科學家將於下周三展開一項耗資四十四億鎊(約六百億港元)的劃時代實驗, ...
我都唔想...
整埋d咁danger既野...
一陣有出錯就一齊88

呢個係咪遺言post?

媽媽我愛你 ............
打Game最緊要有槍品!!!!!........

點解要咁心急
連地球o既野都未知道哂就想知宇宙o既源頭

引用:
原帖由 sunny2014 於 2-9-2008 13:21 發表
點解要咁心急
連地球o既野都未知道哂就想知宇宙o既源頭
講得岩 人類連自己生存既母星都未清楚,好似海洋咁 我們還是一知半解 奇怪既係 我哋對宇宙既認識比海更加多
但求吹下水, 開開心心、簡簡單單又一日......

荒謬??
講得兒戲....
對於一知半解既我地黎講....可能真係你做咩我地唔知....
所以我地冇理由相信係冇風險....實驗就係有可能有風險....
衰d講句....
你自己癲就好啦....萬一衰左....最壞打算就一齊死....
你自己想死就算啦....唔好搞到我地....

算la,要死終歸要死,要活還是活下來

呢d 就係西方科學太崇尚還原論的問題
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

製造黑洞?而家既人類有咁既能力?

其實會唔會係吹水= =

好似去 睇相 咁 ,

某某大師講你過去係點樣, 前三世係做咩野 .......

知到又點? 有鬼用咩 !

批你將來的命運, 又話要三五七年後先知道,

咁多年後, 如果批得唔準, 唔通要揾佢回水咩

好好用果四十四億鎊(約六百億港元)計劃 / 建設 未來仲好啦

引用:
原帖由 surefire0828 於 2-9-2008 13:26 發表

講得岩 人類連自己生存既母星都未清楚,好似海洋咁 我們還是一知半解 奇怪既係 我哋對宇宙既認識比海更加多
咁又唔係的,人類對宇宙的認識都係好少,全世界的天文望遠鏡射上天,最多都只係觀察到唔多過3%的宇宙(重要係d天文望遠鏡睇到的空間)

而且對於宇宙的認識,好多都係出於觀察得出o黎的推論,而且呢d推論每過一段時間都會推翻
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

係囉!拎黎開發gundam咪幾好,整乜鬼黑洞姐

引用:
原帖由 keane 於 2-9-2008 15:02 發表
好似去 睇相 咁 ,

某某大師講你過去係點樣, 前三世係做咩野 .......

知到又點? 有鬼用咩 !

批你將來的命運, 又話要三五七年後先知道,

咁多年後, 如果批得唔準, 唔通要揾佢回水咩 ;n ...
有d 科學奇才提出利用黑洞制造能源

引用:
原帖由 louisli 於 2-9-2008 13:14 發表
呢個係咪遺言post?
咁要拿拿聲同人表白......

表到人面青口唇白...

發新話題