發新話題

世界未日科學實驗?

當年美國曼哈頓計劃試爆史上第一顆原子彈, 都有科學家以「四十年代既物理學知識」估核爆會使地球上所有電子一同“然燒"而世界末日。

其實到大約五六十年代物理學家先由理論及實驗(用粒子對撞器)中真正了解質子, 中子, 電子之間及其之中的不少關係及定侓。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-9-2008 21:37 發表

引述露透社消息,cgf吹水勿理學家paul 表示,呢d少型的黑洞並不及dirty paul的威力,新派吹水勿理學家開始轉移研究dirty paul爆炸與宇宙大爆炸起源的關係
我冇講過

回正題, 粒“實驗黑洞”質量今細, 係冇可能變做宇宙中真正既黑洞。
相信文中的低B科學家一係想摶出位, 一係好似我今被人借“名"偽造言論

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 2-9-2008 23:14 發表
雲海以前有o向收音機講過
雲海成日今“亂吹水",

不如正正經經今講下“平行宇宙", 因為真係有真正物理學家呢幾年以“平行宇宙"理論理解“大爆炸”而又真係上在美國主流科普讀物

引用:
原帖由 ZaMaR 於 2-9-2008 23:24 發表
我冇修物理,乜都唔知...

只係諗緊人類有能力製造黑洞的話,應該仲整到好多以前想像唔到既野...
如坍縮炉?(中gunbuster毒)
又可能係GN粒子太陽炉

引用:
原帖由 0608 於 3-9-2008 00:21 發表
e個實驗都唔知話要做幾內
台論話6月開始....到e +
係咪幾個月前先開機“轉"D粒子, 要等幾個月至一年左右先加速到“行"足科學家想要的能量可以進行粒子對撞實驗

因為當年有個叫美國既政府投資一大舊錢,落去一個唔知會唔會成功既曼哈頓計劃而做左世界一哥半個世紀以上

引用:
原帖由 亞延 於 10-9-2008 21:08 發表
基督既造神論同科學家所講既宇宙爆炸理論係背向發展
今次LHC就係想搵所謂既上帝粒子即係希格斯玻色子
如果搵得到就等如將基督滅教
如果搵唔到就塞著晒千千萬萬相信呢粒野創造世界既科學家
基督既造神論同科學家所講既宇宙爆炸理論唔係背向發展!!!

教延因為斯蒂芬·霍金以物理學證明宇宙創造理論給他一個梵蒂冈教皇科学学会十一世勋章

斯蒂芬·霍金也因為宇宙大爆炸理論,而有一排比一班無神論及宇宙永恆論的學者圍插

發新話題