52 1234
發新話題

而家有d消費者係傻定係瘋

而家有d消費者係傻定係瘋

小弟做電玩零售都做左都三,四年,自問做左一段時間我D EQ都好忍客
客人:我想黎買psp配件架,想問你有無鏡頭賣
亞延:斷左貨無晒喇wo.....
客人:係呀....幾多萬象數架
亞延:300,不過要都可以留電話幫你搵下(之後佢開始黎料)
客人:可唔可以用NIKON鏡
亞延:先生,嚴格黎講佢係視象鏡頭而唔係單鏡反光鏡頭黎架WO
客人:我知呀,係咪問下都唔得先~咁仲有我要買UMD想用黎做開機碟,你一隻賣幾錢
亞延:不如我俾SONY HK個電話你問啦....(已經想踢佢出舖)
客人:你唔係又無呀..一隻UMD空碟都無.我上網D人專業過你好多WO,人地成日燒D GAME黎玩
亞延:先生你上開咩網呀...介紹我睇下有咩牌子燒碟機燒UMD
客人:你識咩呀.....咁MARIO KART出左未
亞延:出左好耐喇WO
客人:唔見SONY官網講既,你吹水呀
亞延:呀大客!!!!你要問打去HOTLINE你同佢傾計啦...我呢道真係得四幅牆我唸無野岩你架喇
客人:你地D舖頭有咩事就搵返HOTLINE同我講...個個都無X用,問少少野都俾唔到我
FINE,所以話響香港消費者係最低賤.....(喃喃自語地走了)

姑勿論佢既言行....佢係西裝骨骨一個返甲級寫字樓既男人...點睇都唔係傻
我就唸係唔係今日恆指跌左果五百點連帶佢IQ一齊拉低埋...
其實呢行仲有好多古怪人既問題
R4可唔可以響任天堂官網訂
PS3可唔可以用WII手制....
好快我都會傻埋=-=

你D客仔真係好趣緻

always meet with this kind of customers, my situation are much worst, no matter you treat them how good ,they will complaint you whenever they like.

永遠都有d新手要指南既

仲有好多奇人異仕......當中仲有好多好打橫黎既客...當然唔少得果D講價講到想殺左你果D
呢D客做大公司都無咩可能要親身遇到....

"R4可唔可以響任天堂官網訂"

我鐘意呢個!!!!!!
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

呢個係一個訓練

訓練你無時無刻都可以疙到人

以下為某銀行職員同客戶對話:
1.
女士(半咸淡廣東話): 阿生, 我想問今日澳紙掛尻尾柑做咩價呀?
職員: 小姐, 你掛乜尻呀?

2.
女士: 唔該我想唱d日yen去旅行。
職員: 小姐, 你買左旅遊保險未呀? 買左去得安心d喎~

引用:
原帖由 HunterX 於 11-9-2008 14:00 發表
"R4可唔可以響任天堂官網訂"

我鐘意呢個!!!!!!
以前響觀塘試過咁岩有海關黎問野時有客入黎問R4抄唔抄GAME
我好快咁彈俾呀SIR
客人:R4幫我抄埋GAME得唔得???
亞延:你問呢位職員(我手指著呀SIR)
SIR:有咩幫到你
客人:抄GAME幾錢?
SIR:行出門口放低身份證轉個頭有口供薄你抄D GAME名落去有車送你去抄架喇
客人二話不說飛奔左落電梯
係我見過其中一次最抵死

哈哈,零售係咁上下啦呀延
我都遇過d好離譜既客人
客:請問呢個價(件貨個價)家下響匯X銀行港紙換美金幾錢呀??
我:小姐,岩岩幫你問係7.8X. ,即係XXXX咁多錢
客:咁如果呢個美金數唱返港紙幾多呀?
我:呀...係7.7X即係YYYY...
客:咁再換返美金呢?
我:下......
客:再前後換多幾次,係咪可以平d比我呀??
我:.............................
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 14:17 發表

以前響觀塘試過咁岩有海關黎問野時有客入黎問R4抄唔抄GAME
我好快咁彈俾呀SIR
客人:R4幫我抄埋GAME得唔得???
亞延:你問呢位職員(我手指著呀SIR)
SIR:有咩幫到你
客人:抄GAME幾錢?
SIR:行出門口放低身份證轉個 ...
a. sir咁快答到~ 好野.

做邊行都會遇到呢d人...見唔少

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 11-9-2008 14:33 發表
哈哈,零售係咁上下啦呀延
我都遇過d好離譜既客人
客:請問呢個價(件貨個價)家下響匯X銀行港紙換美金幾錢呀??
我:小姐,岩岩幫你問係7.8X. ,即係XXXX咁多錢
客:咁如果呢個美金數唱返港紙幾多呀?
我:呀...係 ...
我都試過~我果時響信和...我答返個客你將100蚊放入洗衣機會唔會轉兩個圈出張1000蚊出黎?
跟著佢好嬲就走左

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 14:48 發表

我都試過~我果時響信和...我答返個客你將100蚊放入洗衣機會唔會轉兩個圈出張1000蚊出黎?
跟著佢好嬲就走左
我果行又唔可以得罪客得太犀利,唉...
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 14:48 發表

跟著佢好嬲就走左
轉到咁上下,分開左十份後理論上係當1000蚊

52 1234
發新話題