39 123
發新話題

好戲量馮世權:我每餐最貴三十蚊,貴過三十蚊就由女友俾

是 非 尖   阿 權 馮 世 權

今 次 網 上 批 評 , 佔 了 半 數 是 衝 演 員 兼 助 理 藝 術 總 監 阿 權 而 來 , 他 每 天 在 街 上舉起「 誠 招 女 朋 友 」 標 誌 做 街 頭 即 興 劇 , 卻 遭 網 民 喚 作 「 抽 水 男 」 、 借 藝 術 之 名 隨街非 禮女 途 人 之 類 。

「 唔 好 以 為 我 係 變 態 佬 呀 , 我 有 女 朋 友 , 我 只 不 過 係 演 員 ! 」 阿 權 這 個 「 誠 招 女 朋 友 」 構 思 來 自 武 俠 小 說 中 的 比 武 招 親 。

「 我 又 唔 係 夾 硬 拖 女 途 人 出 , 我 係 先 邀 請 , 然 後 才 一 起 做 戲 , 點 知 俾 人 post 話 我 嘴 、 扯 、 拉 女 途 人 , 仲 話 非 禮 人 添 ! 」 阿 權 的 女 朋 友 Sharon 任 職 社 工 , 幸好得到 女 朋 友 體 諒 , 他 的 女 友 向 記 者 說 : 「 咪 睇 佢 好 似 乜 都 敢 做 呀 ! 其 實 佢 好 怕 醜!」

二 十 五 歲 的 阿 權 , 是 理 大 社 會 政 策 及 行 政 學 系 的 畢 業 生 , ○ 五 年 畢業 , 曾 在社會 服 務 機 構 當 半 年 朋 輩 輔 導 員 , 可 是 , 這 半 年 工 作 經 歷 , 促 使 他 放 棄 有萬 多 元 收入 的工 作 , 轉 投 沒 有 人 工 的 劇 團 助 理 藝 術 總 監 工 作 。

「 當 時 同 事 明 知 機 構 為 資 助 篤 數 , 都 忍 氣 吞 聲 , 我 頂 唔 順 同 人 講 , 無 人 理,仲俾 人 鬧 , 咪 『 劈 炮 』 唔 做 ! 」 阿 權 表 示 , 當 時 遇 上 敢 於 挑 戰 社 會 題 材 的 劇 團 「好戲量 」 , 兩 者 便 一 拍 即 合 。

「 當 時 係 沙 士 , 好 戲 量 搞 緊 套 《 非 典 型 廢 人 》 鬧 社 會 , 我 覺 得 佢 寫 好 切 合 社 會 實 際 環 境 , 加 上 係 市 場 唯 一 夠 鬧 政 府 劇 團 , 咪 加 入 ! 」

但 始 終 為 了 加 入 劇 團 失 去 收 入 穩 定 工 作 , 他 的 生 活 如 何 度 過 ? 他 說 , 唯 有 靠 屋企 人 每 個 月 二 千 多 元 接 濟 , 為 了 減 少 支 出 , 他 沒 有 娛 樂 。 「 我 每 餐 最 貴 三 十 蚊 , 貴過 三 十 蚊 就 由 女 友 俾 ! 」

阿 權 小 時 住 鑽 石 山 木 屋 區 , 有 弟 弟 , 父 母 是 當 倉 務 員 及 清 潔 , 「 雖 然 我 唔 係家庭支 柱 , 但 每 個 月 仲 要 反 過 問 屋 企 錢 , 係 好 瘀 , 所 以 我 只 會 俾 七 年 時 間 自 己 , 七年後 ,再 無 法 以 搞 話 劇 維 持 生 計 , 咪 放 棄 做 番 社 工 ! 」

from壹週刊訪問
==========================================

呢位哥仔讀ge科好似係註冊唔到做社工,點解佢可以話自己"做番社工"呢?

可能大家都誤會左.....佢係做社工....社會工作麻...好心佢返屋企啦....

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 18:50 發表
可能大家都誤會左.....佢係做社工....社會工作麻...好心佢返屋企啦....
呢個term以我所知都唔可以亂用

引用:
原帖由 里安 於 11-9-2008 06:52 PM 發表

呢個term以我所知都唔可以亂用
社工=社區服務中心工作的人員
     (包括,真正社會工作員,程序工作員,助理程序工作員,活動助理及清潔員.....)

「 我 又 唔 係 夾 硬 拖 女 途 人 出 , 我 係 先 邀 請 , 然 後 才 一 起 做 戲 , 點 知 俾 人 post 話 我 嘴 、 扯 、 拉 女 途 人 , 仲 話 非 禮 人 添 ! 」
面皮厚過地殼
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

引用:
原帖由 jeffreywo 於 11-9-2008 19:01 發表

社工=社區服務中心工作的人員
     (包括,真正社會工作員,程序工作員,助理程序工作員,活動助理及清潔員.....)
第 VI 部
使用名銜

(1) 除第(3)及(4)款另有規定外,任何不是名列註冊紀錄冊的人無權使用以下名銜 ─

(a) 註冊社會工作者”或 “registered social worker” 的稱謂;

(b) “R.S.W.”的英文縮寫;或

(c) “社會工作”或“social work” 或“社會工作者”或“社工”或 “social worker” 的稱謂,

不論是否連同任何其他稱謂或任何英文縮寫使用或以其他方式使用,以描述其專業為社會工作專業或描述其社會工作專業資格。

食屋企,靠女友.....呢d pk邊度有? 好戲量! 歡迎你!

非 典 型 廢 人 ? 係唔係講緊佢自己?.........

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-9-2008 19:31 發表
食屋企,靠女友.....呢d pk邊度有? 好戲量! 歡迎你!
其實呢D好多人心底裡都覺係理想生活

引用:
原帖由 里安 於 11-9-2008 19:33 發表

其實呢D好多人心底裡都覺係理想生活
咁同條友仔一齊入好戲量,做面皮厚廢柴!!

25歲, 打算食多7年軟飯先搵野做......
到時都32啦.......
嘩......諗諗下.....不如33退休啦!.......

咩男人黎架....女友出到聲話幫你比你都唔會制啦....
大學畢業出黎搵到野做....佢又唔做....走去街頭非禮女途人仲要食屋企食女友??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-9-2008 19:35 發表

咁同條友仔一齊入好戲量,做面皮厚廢柴!!
而"好多人"最後都選擇服從世俗規范而返去捱

所以其係好可能係佢道行高

佢女朋友好偉大....
可惜揀左個軟飯王做男朋友...
5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

39 123
發新話題