發新話題

英軍 24 HOUR RATION

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-3-2007 21:03 發表

現在就唔知,以前華記老防嗰啲就超難食
卄四味除了餅乾,公仔麵和罐頭咖哩雞外就無嘢好食
只有鬼佬覺得好食
最記得"牛肉茶"   
牛肉茶有咩問題???
本來無一物, 何處惹塵埃

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-3-2007 20:35 發表

石蠟爐和MessTin
我床下底有個石蠟爐... ...

一粒石蠟剛剛可煮一個麵
我仲記得下面煲飯, 上面煎午餐用既日子.

試過天氣太凍, 唔夠石蠟, 於是走去執柴枝, 點知燒到個 mess tin 黑晒, 有排洗.

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 7-3-2007 10:16 發表

我仲記得下面煲飯, 上面煎午餐用既日子.

試過天氣太凍, 唔夠石蠟, 於是走去執柴枝, 點知燒到個 mess tin 黑晒, 有排洗.
煲水預熱D ration, 再用滾水沖野飲

引用:
原帖由 14692 於 7-3-2007 12:18 發表

煲水預熱D ration, 再用滾水沖野飲
老防邊有24hr ration pack d 咁幸福既野.

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 7-3-2007 12:36 發表

老防邊有24hr ration pack d 咁幸福既野.
果陣點同......

引用:
原帖由 14692 於 7-3-2007 12:38 發表

果陣點同......
咁又唔係啊, 入石崗 passing out 個 camp, 入面個 canteen d 野食真係好食到唔捨得走.

你都識講PASSING OUT........咪俾D好野你食囉

廿四味重有筒保路薄荷糖!哈

引用:
原帖由 14692 於 7-3-2007 12:41 發表
你都識講PASSING OUT........咪俾D好野你食囉
唔關事wor, 年年都有一鑊.

引用:
原帖由 surfer_ann 於 7-3-2007 13:46 發表
廿四味重有筒保路薄荷糖!哈
過期罐頭.

引用:
原帖由 14692 於 7-3-2007 08:30 發表

牛肉茶有咩問題???
I don't like 牛肉茶 taste
It's not my cup of tea

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 7-3-2007 14:12 發表

唔關事wor, 年年都有一鑊.
年年食一次好野

引用:
原帖由 B20_hk 於 7-3-2007 14:39 發表

I don't like 牛肉茶 taste
It's not my cup of tea
當水咁飲, 最多咪似苦茶

引用:
原帖由 14692 於 8-3-2007 07:57 發表

當水咁飲, 最多咪似苦茶
係十分苦

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 7-3-2007 12:40 發表

咁又唔係啊, 入石崗 passing out 個 camp, 入面個 canteen d 野食真係好食到唔捨得走.
石崗入面個飛行會個Clubhouse仲正
一邊看飛機,又有嘢飲,又有冷氣(當年不是所有地方有)...
直頭似Top Gun 入面的空軍基地。
當年坐到唔捨得走

1993 Air Activity Camp 還試過坐直升機

發新話題