25 12
發新話題

有幾多師兄上左雷曼呈獻無期郵輪之旅呀

偉大的祖國要成為地球村的龍頭lu~~~

引用:
原帖由 peter195 於 16-9-2008 20:34 發表
唔知會唔會第二次 Great Depession??
有的話就有可能令某人預言成真.........
之後打WWIII

引用:
原帖由 亞延 於 16-9-2008 16:23 發表
負債六千幾億美金(往生淨土都唔知燒唔燒到咁多落去).....
呢隻億萬郵輪有無帶走你D錢呀,小弟都無直擊要害,但都上左今日隻郵輪
恆指埋門黎架直通車拉返窄九百點最後都由直通車變返地鐵
希望呢兩日AIA頂 ...
基本上有買股票都有受佢影響啦.

好彩未入市,本來呢排個市陰晴不定都唔知入唔入住好
而家真係好彩

引用:
原帖由 Boniface 於 17-9-2008 09:25 發表
好彩未入市,本來呢排個市陰晴不定都唔知入唔入住好
而家真係好彩
所以琴日我都走左去買左D人仔2年債券,但求安穩收下息算數,等個市定番D再入.

講左啦...

布殊批准聯儲局救AIG
(明報)9月17日 星期三 10:30

美國    總統布殊    周二簽署批准聯儲局    出手貸款挽救美國國際集團(AIG)。

白宮發表的聲明稱,此舉有助金融市場的穩定。

(法新社)

聯準會出手 八百五十億美元挽救AIG
(法新社)9月17日 星期三 10:05

(法新社紐約    十六日電) 美國    媒體今天報導,聯邦準備理事會解救保險業巨擘「美國國際集團」(AIG)的協商,已接近完成階段。聯準會將提供八百五十億美元    貸款,交換AIG近八成股份,避免這間搖搖欲墜的公司倒閉。

「紐約時報」和「國家廣播有線電視    公司」(CNBC)引述消息人士報導,AIG所有資產將作為貸款抵押。

紐時指出,財政部長鮑爾    森和聯準會主席柏南奇,今晚在華府會見國會領袖後,這項協商浮上檯面。

資產總值逾一兆美元的AIG,股價今天開盤時狂瀉七成,之後一度回漲,不過收盤時仍下跌二成一。昨天AIG股價暴跌六成。

紐約州長派特森說,AIG有一天時間籌措八百億美元資金,避免破產和財務危機。

報道:AIG將換行政總裁
(明報)9月17日 星期三 12:05

美國    華爾街日報    報道,前Allstate Corp.行政總裁Edward Liddy將擔任美國國際集團(AIG)行政總裁。

AIG現任行政總裁Robert Willumstad將下台,Liddy在美國最大上市汽車保險公司Allstate Corp.擔任8年行政總裁後,2007年1月退休。

美政府借六千八億救AIG
(明報)9月17日 星期三 11:30

美國    政府動用850億美元    ,拯救保險公司AIG,將獲得AIG近8成股權,以免其倒閉破壞全球金融市場。

美國聯儲局    發表聲明,由於AIG出現「凌亂失敗」,將可能打擊全球金融市場。聯儲局決定,在2年內借貸850億美元,取得AIG近8成股權,並有權否決向普通股東派息。聯儲局將會撤換AIG的管理層。

世上又多間美國國企了

香討喲人可能俾呢兩日個市嚇傻左...
報道話里昂估計匯控掌有二萬億美元的信貸衍生工具
佢地擔心匯控都同樣爆煲....不過想下如果匯控爆煲果時
我唸特首憎家門前都已經佈左鐵網

引用:
原帖由 亞延 於 17-9-2008 15:10 發表
香討喲人可能俾呢兩日個市嚇傻左...
報道話里昂估計匯控掌有二萬億美元的信貸衍生工具
佢地擔心匯控都同樣爆煲....不過想下如果匯控爆煲果時
我唸特首憎家門前都已經佈左鐵網
匯控爆煲...咪建行入股...

到時中央對香港的統戰工作又行多左一大步

今朝我地都開香檳慶祝
我依家係80%既美國政府員工 haha
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

你算唔算打政府工

25 12
發新話題