27 12
發新話題

全球金融海潚之下....

引用:
原帖由 pik825 於 18-9-2008 17:57 發表

因為歐洲,瑞士同日本決定向市場注資.
我成日都話呢班大戶有精神病,呢頭恐慌完有少少利好消息又有返信心,隔日少少事又無晒信心
D信心建基於那裡=-=

引用:
原帖由 亞延 於 18-9-2008 19:01 發表

我成日都話呢班大戶有精神病,呢頭恐慌完有少少利好消息又有返信心,隔日少少事又無晒信心
D信心建基於那裡=-=
阿延, 小弟正係幫大戶做分析員, 唔係你想得咁簡單, 跌市渣主唔放等返上黎,好多野係逼住做
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 Paul 於 18-9-2008 16:43 發表

入左熊市, 下個星期咪又會慢慢跌返

市場都無一D真正GOOD NEWS 會使佢V型反彈, 又唔係跌過左真正實力上應有既指數
今日反彈係short cover, D對衝基金借貨沽, 沽都咁上下就要補倉還貨
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 18-9-2008 22:38 發表

阿延, 小弟正係幫大戶做分析員, 唔係你想得咁簡單, 跌市渣主唔放等返上黎,好多野係逼住做
係咪因為同衍生工具有關?

今次AIG其實唔係破產, AIG有10000億資產, 你地有幾多保單我地都賠得起, 只係突然因為雷曼死, 令市場信心大跌, 我地比人降級, 自動就有人同我地要錢, 攪到我地突然冇現金......跟住股價跌, 再信心大跌,再降級......循環, 跟住死

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 18-9-2008 22:42 發表

係咪因為同衍生工具有關?
唔係, 每隻基金有唔同既規定, 有時跌多過幾多就一定要斬倉止蝕, 又有時唔好以渣多過一段時間...

引用:
原帖由 MF 於 18-9-2008 22:53 發表

唔係, 每隻基金有唔同既規定, 有時跌多過幾多就一定要斬倉止蝕, 又有時唔好以渣多過一段時間...
咁做基金經理有時都幾無奈wo....

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 18-9-2008 23:15 發表

咁做基金經理有時都幾無奈wo....
冇錯, 我公司d基金經理呢排都好大壓力

等我仲想成為一位基金經理tim

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 18-9-2008 23:41 發表
等我仲想成為一位基金經理tim
你讀書定做野?

引用:
原帖由 MF 於 18-9-2008 23:49 發表

你讀書定做野?
讀書ar...有冇寶貴的意見比到我?

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 18-9-2008 23:58 發表

讀書ar...有冇寶貴的意見比到我?
入金融界, 英文一定要好

27 12
發新話題