30 12
發新話題

股市vs銀行vs馬會vs月餅罐

股市vs銀行vs馬會vs月餅罐

岩岩睇hkd有人貼左出黎本身睇見個市無咩心情都笑左出黎
舊錢掟落股市眼利既一兩分鐘反兩反,但個市咁又收得皮
放入銀行有息賺但又驚間行除時俾衍生工具收檔
入落馬會無息之餘又有幾百萬園丁義助馬會舖草皮,唔怕執....但又驚賭晒佢
入落月餅罐好似最安全,但咁多舊錢又無咁多個罐同床下底收埋佢
死得
俾你又點簡~

買滙豐都驚咪買中電囉~
中電都唔得既話香港都執粒啦, 咁嗱住D銀紙又有咩用??
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 亞延 於 24-9-2008 14:15 發表
岩岩睇hkd有人貼左出黎本身睇見個市無咩心情都笑左出黎
舊錢掟落股市眼利既一兩分鐘反兩反,但個市咁又收得皮
放入銀行有息賺但又驚間行除時俾衍生工具收檔
入落馬會無息之餘又有幾百萬園丁義助馬會舖草皮,唔怕執. ...
暫時放曬人仔債劵,定過檯炸彈,除非祖國執笠.

人仔債劵要抽, 真係唔話買就買

買A50啦, 都底架啦
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 pik825 於 24-9-2008 16:20 發表

暫時放曬人仔債劵,定過檯炸彈,除非祖國執笠.
請問人仔債劵有咩風險?

引用:
原帖由 MF 於 25-9-2008 00:15 發表
人仔債劵要抽, 真係唔話買就買

買A50啦, 都底架啦
邊個話俾你聽到底架....... ....小心的呀.....

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-9-2008 01:33 發表

邊個話俾你聽到底架....... ....小心的呀.....
我覺得要穩陣的話, 呢種中國指數基金都唔係太好。
始終大陸股市完全受中央政策影響, 而中央政策係永遠都摸唔透, 除非你有人o係中南海!

地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 25-9-2008 01:44 發表

我覺得要穩陣的話, 呢種中國指數基金都唔係太好。
始終大陸股市完全受中央政策影響, 而中央政策係永遠都摸唔透, 除非你有人既中南海!
錯,而家中資股先係最穩陣,中央一定會救市,不過只限短炒(其實中央都應該賺左唔少)
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2008 01:53 發表

錯,而家中資股先係最穩陣,中央一定會救市,不過只限短炒(其實中央都應該賺左唔少)
莊家, 你玩我呀......... 你講明"只限短炒" 又點穩陣.......
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 25-9-2008 02:05 發表

莊家, 你玩我呀......... 你講明"只限短炒" 又點穩陣.......
穩陣短炒有回報
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2008 02:08 發表

穩陣短炒有回報
如果世上有"穩陣短炒"呢樣, D投資銀行就唔會執哂啦!
-但丁

都係做實業好

引用:
原帖由 HunterX 於 25-9-2008 02:11 發表

如果世上有"穩陣短炒"呢樣, D投資銀行就唔會執哂啦!
因為有d人忙唔得閒做到咁多分析,有d人唔熟,但只係想有一個穩定回報的投資工具,先有投資銀行呢個產品

有d 散戶的分析唔會比投資銀行的分析員弱,不過佔的同樣係少數

有時留意一下d 消息1,2日內會沖擊股市,但跌到一d 位會有支持,有實力的股會返得到之前的價位

中資股,係好受政策的影響,但同時,屬於中國國營/重點的公司,個價唔掂中央一定出手,中國的銀行股唔會點死的

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2008 02:31 發表

因為有d人忙唔得閒做到咁多分析,有d人唔熟,但只係想有一個穩定回報的投資工具,先有投資銀行呢個產品

有d 散戶的分析唔會比投資銀行的分析員弱,不過佔的同樣係少數

有時留意一下d 消息1,2日內會沖擊股市,但跌 ...
連自己放消息既投資銀行都執哂, 短炒有咩穩陣可言?

中移動由高位跌左一半喇, 而家仲要開放市場, 都唔知跌到幾時。 中央一定救?
QDII 一年前就講喇, 而家去左邊?

而且我係話"中國指數基金"唔穩陣, 唔係話全部中國股票都唔穩陣。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 25-9-2008 03:06 發表

連自己放消息既投資銀行都執哂, 短炒有咩穩陣可言?

中移動由高位跌左一半喇, 而家仲要開放市場, 都唔知跌到幾時。 中央一定救?
QDII 一年前就講喇, 而家去左邊?

而且我係話"中國指數基金"唔穩陣, 唔係話全 ...
QDII就出左台,不過係所謂的港股直通車無左影je,而家外面咁樣,中央都唔會比d 小股民掟錢落海la,到時真係d人排隊上上海明珠塔度跳

中移動呢d死左一間通訊比起中國銀行股死的問題係細好多,有咩事,救都救中國銀行股先

中央永遠都係睇住內地o個d人口多的小股民,有乜冬瓜豆腐就係變天之時

30 12
發新話題