發新話題

索馬里海盜劫坦克 開價1.5億贖款

美國是世界最大既恐怖份子
批野係俄國貨唔可以用飛機丟彈 但有得航母附近應該有埋潛艇 用魚雷....

而家班友仔話,一係俾錢,一係就同你玩玉石俱焚

引用:
原帖由 Boniface 於 30-9-2008 11:17 發表
而家班友仔話,一係俾錢,一係就同你玩玉石俱焚
班友最多都係同d貨一齊比人炸je,邊有能力同人玉石俱焚
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

索馬里海盜威脅同歸於盡 稱毋懼歐美強攻 無贖金絕不放人
(明報)9月30日 星期二 05:05
【明報專訊】烏克蘭    運軍火船「芬娜」(MV Faina)號遭索馬里海盜劫持事件未有解決迹象,貨輪上的海盜周一在歐美軍艦圍堵下仍堅持不投降,聲稱毋懼強攻,威脅同歸於盡,揚言不繳2000萬美元    (1.56億港元)贖金決不釋放船員及歸還軍火。

「芬娜」號上周四由烏克蘭運送33部T-72型坦克、榴彈炮等軍火往肯尼亞,在肯尼亞蒙巴薩港附近遭索馬里海盜擄劫。海盜要求肯尼亞政府給予2000萬美元贖款。

揚言戰鬥到底 「所有人都要陪葬」

貨輪上的海盜阿里透過衛星電話,證實遭3艘外國軍艦包圍,但不會投降,「我們熱切等待2000萬美元贖金,不要多,也不要少。我們正被3艘外國軍艦包圍,我們不怕它們,那不會令我們棄船或降低贖款額。」

另一名海盜也說,他們有足夠糧食支撐,「他們不能像羊般捉我們。我們會戰鬥,這兒的人都要陪我們一起死。」海盜和船長都表示,被脅持的21名船員中,一名被囚於冷藏櫃的高血壓船員因病死亡。

「芬娜」號周一停留在索馬里中部海域,受到美國    驅逐艦「霍華德    」號監視,另有相信是美軍直升機在貨輪頂上盤旋。《泰晤士報》報道,儘管歐美艦已包圍該貨船,但索馬里的伊斯蘭極端分子周日晚試圖運走船上的槍榴彈和防空武器。一名消息人士說:「他們無法運走坦克,但試圖將其他武器運上岸。」

載危險化學物 美軍未敢強攻

海盜目前無法運走船上軍火,但美軍也無法強行攻擊。東非    「海員援助項目」(SAP)的姆萬古拉說﹕「美國人雖然在那兒,但不能攻擊,因船上有危險化學物。」另有西方外交官表示,擔心動武會傷害人質。

然而索馬里官員相信,除了攻上船,並無解決方法。索馬里北部邦特蘭(Puntland)自治州的漁業部長說﹕「必須採取軍事行動。若伊斯蘭激進分子取得那批軍火,他們會對整個索馬里構成禍患。」過去17年,索馬里政府軍一直與伊斯蘭武裝分子交戰。

烏克蘭和肯尼亞政府日前稱,軍火是烏克蘭賣給肯尼亞政府,但美國稱情報顯示,軍火準備運往蘇丹    。肯尼亞政府否認有關說法。蘇丹政府因達爾富爾問題,遭聯合國    施實武器禁運制裁。

法新社/美聯社/路透社/紐約    時報
============================
都話左笠d坦克無用ga la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-9-2008 17:53 發表
索馬里海盜威脅同歸於盡 稱毋懼歐美強攻 無贖金絕不放人
(明報)9月30日 星期二 05:05
【明報專訊】烏克蘭    運軍火船「芬娜」(MV Faina)號遭索馬里海盜劫持事件未有解決迹象,貨輪上的海盜周一在歐美軍艦 ...
坦克有油有彈藥又唔同講法
而家就算比錢可能都救唔到人,死咪一齊死囉

引用:
原帖由 louisli 於 30-9-2008 18:50 發表

有油有彈但係pack好左o係櫃入面,落唔到地,d炮口又隊唔到出去,玩自沉都可能有時間救人

引用:
原帖由 louisli 於 30-9-2008 18:50 發表

佢地都預左死既....我就唔信比左錢就會放人....

引用:
原帖由 101653 於 30-9-2008 19:13 發表

佢地都預左死既....我就唔信比左錢就會放人....
一係就等斯得哥爾摩症候群

10月3號嚟緊啦喎
十五年前嘅事會唔會重演一次
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

引用:
原帖由 Rager 於 30-9-2008 19:54 發表
10月3號嚟緊啦喎
十五年前嘅事會唔會重演一次
歷史係不斷重演

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-9-2008 20:43 發表

歷史係不斷重演
又多次blackhwakbown

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 30-9-2008 21:32 發表

又多次blackhwakbown
Sea Hwak Down--------Under the water 2008

引用:
原帖由 Paul 於 30-9-2008 21:35 發表

Sea Hwak Down--------Under the water 2008
ace combat咪唔會lor

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-9-2008 21:45 發表

ace combat咪唔會lor
or....

PICTURE

發新話題