16 12
發新話題

首八月2000未成年男女失蹤

(星島)10月2日 星期四 05:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)今年首八個月全港失蹤人口達五千人,未成年少男少女就佔近二千人,其中西九龍區平均每三日便有四名未成年男女離家出走,主要是貪玩及與家人關係差,最後在街頭或網吧流連被尋回。區內失蹤者最小六歲,亦有十五、十六歲富貴名校女生,在網上結識外籍男友企圖「私奔」海外,警方呼籲家長多加關心子女。

記者:余鳳明

警方西九龍總區今年首八個月接獲十六歲以下失蹤人數共三百一十一人,而十八歲以下共三百二十八人,女性佔多,且呈上升趨勢。該總區失蹤人口調查組高級督察黎惠賢受訪時指出,警方接獲少男少女離家出走個案,即上網尋人,例如登入事主的Blog、Facebook戶口、電郵信箱找尋蛛絲馬迹,甚至翻查手機通話紀錄,發送短訊予事主,希望有回應,過去曾通過網上資料,「成功一次過確定四名失蹤者下落。」

青少年失蹤期間,多涉及偷竊、毆打、傷人、刑毀或發生非法性行為等罪行,不排除有人曾加入援交行列。據統計,離家出走原因約七成半屬貪玩,與朋友周街去,兩成則與家人關係欠佳乏關懷、或曾與父母吵架有關,又有少數人指自己迷路。曾有女生連續出走十次,亦有人失蹤長達兩三個月。

75%貪玩 20%與家人關係差

黎又指,區內最小失蹤者年僅六歲,「他是貪玩,去了屋企樓下的網吧玩」,事實上,不少失蹤青少年都到網吧打機度日,有人被尋回時更「寒背、面色膚色差,似曾索K」;亦有情竇初開的富裕女生,想跟人私奔海外,「約十五、十六歲女學生,屋企本身有錢,住區內豪宅,在港島讀名校,但在網上認識了一名外籍男士拍拖,就話要跟他去外國,我們都擔心她心智未成熟受人影響,幸她最終留下來。」

另外一名父母離異的十四歲男生,長期與祖母生活,後來在學校偷去用作購買運動衣的千三元後逃去,警方找到男生,對方稱缺乏父母關懷才犯險,冀吸引注意力,其母立即接回兒子同住,大團圓結局。

西九龍總區自○六年十月推「愛回家」計畫,轉介被尋回的青少年失蹤者予社區團體跟進,並陸續往區內四十四所學校舉行講座。迄今計畫尋回廿一人。

咁而家重有幾多個失蹤緊??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

做人老豆老母....無心教就唔好生啦.....

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 3-10-2008 00:45 發表
做人老豆老母....無心教就唔好生啦.....
做人仔仔女女....腦都唔用就唔好哂米飯啦.....(唔係話你呀錢)

其實佢地十五,六歲......識得d咩......又正正係反叛日期......老豆老母又唔理...又唔教....
唉.......都唔知係邊個錯.......成個世界都怪怪地.....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-10-2008 00:49 發表

做人仔仔女女....腦都唔用就唔好哂米飯啦.....(唔係話你呀錢)
因為冇人教佢地用

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-10-2008 00:56 發表

因為冇人教佢地用
社會既錯....(完)

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 3-10-2008 00:52 發表
其實佢地十五,六歲......識得d咩......又正正係反叛日期......老豆老母又唔理...又唔教....
唉.......都唔知係邊個錯.......成個世界都怪怪地.....
我唔信有問題係單方面做成

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 3-10-2008 00:52 發表
係造物主的錯
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

挑,未來社會主人翁

我反而想講本港有D變態高智商連環蘿莉殺手都有可能,

一係就禁室養育

引用:
原帖由 Paul 於 3-10-2008 03:00 發表
我反而想講本港有D變態高智商連環蘿莉殺手都有可能,
遲早o既事

引用:
原帖由 於 3-10-2008 11:08 發表
以前既人...點樣壞點樣曳好...都會返屋企...始終都係自己屋企好...
而家D人..就郁D就話離家出走
以前看多拉A夢集集大雄都教人離家出走, 但我地都冇人學大雄

因為我地知學大雄既後果

引用:
原帖由 Paul 於 3-10-2008 17:05 發表

因為我地知學大雄既後果
就係有叮噹出o黎幫手lor

16 12
發新話題