23 12
發新話題

紀律部隊問題

引用:
原帖由 gtoray 於 5-10-2008 22:20 發表

估唔到比你食到字 !!
家陣啲老人家...

引用:
原帖由 MS 於 4-10-2008 19:53 發表
年代已久,ms講歴史..........有個老友佢係St John救傷隊,又係CAS,AMS,仲做埋後警..........67年左仔暴動........各位你估佢著邊套制服呢!到80s應該只准一套制服..........70s有位入境處大姐佢亦係輔警一個皇冠 ...
即係到80's就只可以參加一個紀律部隊?
你老友結果又點呢?

引用:
原帖由 B20_hk 於 4-10-2008 18:46 發表

咁你覺得打到來o既時候保衛香港緊要定維持冶安緊要?
咁你覺得打到來o既時候差人和義勇軍邊樣可以防守香港?
用.38定7.62來保衛香港?
有兩個身份當然睇那份工作重要些
師兄...保衛唔到香港如何維持冶安?
從來冇諗過邊個崗位重要, 只係諗緊刑責問題.
警察戰時會唔會有 Call out order? 唔報到會點?
和平時期梗係冇問題, 但一開戰, 資訊流通未必正常,
咁會唔會一路打生打死, 一邊俾人當逃兵通緝?

引用:
原帖由 blockhead 於 6-10-2008 05:03 發表

從來冇諗過邊個崗位重要, 只係諗緊刑責問題.
警察戰時會唔會有 Call out order? 唔報到會點?
和平時期梗係冇問題, 但一開戰, 資訊流通未必正常,
咁會唔會一路打生打死, 一邊俾人當逃兵通緝?
小弟相信打仗行先,刑責問題在後
再者一開戰,應先以軍人生份報更先
報到咗又何解當逃兵通緝
打仗當然軍人去打,警察只管內部保安
如果打仗回來後警察部會問責嗎?
你估那位軍人會被人告失更嗎?

回復 17# 的帖子

結果在屋企不出街因九代單傳乜都唔參加
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 8-10-2008 17:01 發表
結果在屋企不出街因九代單傳乜都唔參加
咁又得~
咁其實咩原因到八十年代唔俾踩兩範呢?

回復 21# 的帖子

一天督爺問保安司"香港輔助部隊有多少"答(老防)義勇軍,輔警,後備消防,民安隊,AMS等各(假定)1000人如果可以參加多個組織請問當緊急召合有多少人集隊呢,再者輔助隊隊員一般是假期集訓,你去得那處;呢

尊重人格, 請勿抄習

當年港英時代一到十七歲攞成人身份証會問當香港政府需要你?你會做什麽...........St John不包括在內
尊重人格, 請勿抄習

23 12
發新話題