發新話題

香港海防博物館有乜野睇

香港海防博物館有乜野睇

有誰去過可否介紹下
香港海防博物館舉行「香港軍事遺址」展覽,透過展板及圖片解說,回顧香港現存的軍事遺址及其原本的用途和意義。香港位處珠江口,是中國南端海路的交通要衝;早在英國 人到來之前,香港已是軍事要塞。英國自1841年佔領香港島後,便在境內興建為數不少的軍事設施,包括砲台、堡壘、軍營及船塢。現在香港境內的軍事建築,部分雖經戰火洗禮,已被淹沒,但有很多仍存留至今。海防博物館位於筲箕灣 東喜道175號,上午10時至下午5時開放,逢周四休息(公眾假期除外)。入場費10元,周三免費入場。
尊重人格, 請勿抄習

展館不大,都係軍服武器等東西

戶外展品有裝甲車、炮台等

回復 2# 的帖子

請問有什麽槍?
尊重人格, 請勿抄習

真係唔多記得喎.......我記得有D機槍之類的

有英佬斯登、布倫機槍、.38  日本仔38步、?式機槍、14年式手槍 唔記得有冇百式衝

好似有支美佬T48 FAL

引用:
原帖由 MS 於 4-10-2008 21:03 發表
請問有什麽槍?
有No.3,有FNFAL,有FN-Browning HP,有1911,有AR-15(好似),有M1918....不過其實真係得幾支

回復 6# 的帖子

印象中係冇AR15

引用:
原帖由 阿堅 於 4-10-2008 21:36 發表
印象中係冇AR15
真係唔知...好似有九五式tim ga..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-10-2008 21:43 發表

真係唔知...好似有九五式tim ga..
同你一齊去果次...好趕,都冇乜點睇野...

引用:
原帖由 MS 於 4-10-2008 20:34 發表
有誰去過可否介紹下
香港海防博物館舉行「香港軍事遺址」展覽,透過展板及圖片解說,回顧香港現存的軍事遺址及其原本的用途和意義。香港位處珠江口,是中國南端海路的交通要衝;早在英國 人到來之前,香港已是軍事要 ...
有多種大砲、裝甲車、坦克車、二次大戰嘅槍械、魚雷..........
[attach]56667[/attach]

之前中幾個陣HISTORY要做REPORT架KAKA

好少講二戰至97前的英軍
頂哂籠講吓老防

仲有真既眼鏡蛇睇
對付無理的人, 不要隨他的腳步遊走, 要拉著他讓他自圓其說自相矛盾

佢枝"線控"魚雷好經典的!

發新話題