27 12
發新話題

用Rollei 35S拍了一筒Fujifilm Xtra-400

用Rollei 35S拍了一筒Fujifilm Xtra-400

咁岩哂起,咁岩話冇post相...咁post lor

哂菲林入碟真係唔錯,又唔洗執,又唔洗scan,縮一縮size就出得..
唔知點解Rollei一 out-fo就搞到d 粒子好粗...(我都唔知點解,有冇師兄樂意解答?)

以下係...呢兩個星期既snap-shot,用測光收左皮既Rollei-35S,加上老豆陳年既Sekonic測光錶,在深水埗,灣仔同屋企樓下影既相..

鴨記阿伯...

工具檔

輪椅與竹

報檔

玩具
本帖最近評分記錄
  • louisli 威望 +1 相片分享, hohoho 2-12-2008 17:32
  • louisli 金錢 +1 相片分享, hohoho 2-12-2008 17:32

紫色的天空...(可惜唔知俾咩庶住)

樓下的學校的竹棚

札.鐵

藍屋

藍屋.2

陰.晴

本帖最近評分記錄
  • louisli 威望 +1 相片分享, hohoho~ 2-12-2008 17:05
  • louisli 金錢 +1 相片分享, hohoho~ 2-12-2008 17:05

A兄D相好好呀, 早兩日我都用咗部舊nikon影咗幾幅...粗到無倫...
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 30-11-2008 08:35 發表
A兄D相好好呀, 早兩日我都用咗部舊nikon影咗幾幅...粗到無倫...
多謝你...
好在Rollei 35S細部..可以日日拎住...
不過就咁沖一筒加出碟已經三十二蚊... 五十幾蚊一筒呀...

d色好特別,好似睇緊90年代電影剪片咁,好靚呀
不過我係攝技菜鳥,唔識玩菲林機

引用:
原帖由 亞延 於 30-11-2008 14:23 發表
d色好特別,好似睇緊90年代電影剪片咁,好靚呀
不過我係攝技菜鳥,唔識玩菲林機
其實都係菲林本身既特性 je~
菲林機同DC都係一樣ga ja! 去買部好平好平既機入筒菲林一樣做到咁既效果!
去影就得ga la!冇菜鳥呢回事!

你去邊度沖+scan?
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 30-11-2008 16:06 發表
你去邊度沖+scan?
灣仔彩圖麗...如何?我第一次出碟...

回復 8# 的帖子

有D相好似有陣fog咁

引用:
原帖由 Elf 於 30-11-2008 16:35 發表
有D相好似有陣fog咁
我都唔知係d 微粒粗,定係佢部機差,定係out-fo就係咁 lu...

留意鋪頭同你scan的相,多數都係無做 noise reduction的,d 暗位會勁多noise
我在快屠美都乃過野,3筒slide比返佢scan過
你一係自己scan多次啦~

go color six

引用:
原帖由 louisli 於 30-11-2008 18:26 發表
留意鋪頭同你scan的相,多數都係無做 noise reduction的,d 暗位會勁多noise
我在快屠美都乃過野,3筒slide比返佢scan過
你一係自己scan多次啦~
我叫佢直出ga...會唔會有影響?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-11-2008 23:55 發表

我叫佢直出ga...會唔會有影響?
你搵張晒出來睇下就知
我唔信會粗得咁緊要囉

唉....真係灰到呢....
重話我唔post相....人人post都有分加,我就一分一蚊都冇...重叫我點post...

27 12
發新話題