發新話題

[認真] 香港人如果要留係澳門住...要點做?

引用:
原帖由 阿芝 於 19-2-2009 02:22 發表

仔仔哥你最特殊既技能係....?
媾女
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 gtoray 於 19-2-2009 02:31 發表
一係拎住一畢錢過旅人生活
表演下(乞錢?)過活
你識唔識吹口琴彈結他 ?
大佬呀....佢咁搞法, 真係蕭到俾佢吹斷啦....

講真啦仔仔, 愛情係唔可以當飯食, 理想亦唔係時時到現, 但係有錢基本上可以滿足到人生大部足願望, 俾心機搵多兩個錢先啦
鵰。豹。狸。獅。狒

to蠔屎: 但係我e+係唔覺得有錢就可以過去......

to cb~你講咩~唔明wor~

引用:
原帖由 仔仔 於 19-2-2009 03:08 發表

總知果句...欠人錢財萬千千~削骨削肉也難填....
申請破產,幾年後又一條好仔

引用:
原帖由 仔仔 於 19-2-2009 01:48 發表
........除左買100萬澳門不動產仲有可能嗎~?

我好認真咁問...有冇師兄知道...
置業移民已經係舊年暫停左申請........而家無買樓做澳門人0既歌仔唱

香港人要係澳門住~當然可以啦,期限係一年,but唔可以搵工
否則,係澳門非法工作,會被科罰款及驅逐出境,兩年內不能入澳門,如果禁制期內再入境,即被視為非法再入境,會被控以違令罪移交法院處理

引用:
原帖由 車厘子 於 19-2-2009 01:56 發表
冇野要做........
就咁過去可以租屋架啦
而且過去一次可留2年.
最大問題係搵工.........only
唔係2年,而係一年啦

引用:
原帖由 gtoray 於 19-2-2009 02:10 發表

以前可以外勞身份做建築或者酒店(如果你專業的話), 依家冇喇
自從大陸收緊自由行同埋金融海嘯之後,根據澳門政府而家0既政策係暫停輸入部分行業外僱,同埋唔再續約
so之前我有個係xxx人做酒店0既香港租客已經比公司裁左,然後就返左hk啦

引用:
原帖由 於 19-2-2009 02:13 發表
先要有老細請左你 , 個邊再幫你申請工作visa

老實講...專業既你得唔得 ?

幾間賭場前排炒左好多人 , 非技術性個d 又未必到你...

而且樓價炒起左之後 , 租你都咪話野少......
非技術d人工得千幾2千蚊~你肯唔肯做.......所以我地個社團成日會要求政府削外勞,打黑工

引用:
原帖由 仔仔 於 19-2-2009 02:17 發表
我唔想做荷官...如果肯請我一世我當然可以啦...但係我又唔覺得會...

所以想做其他.....租我可以其他人夾...."

係WOR!我冇諗過娶澳門老婆....!!!!
荷官---而家法律規定,澳門人only.....
不過賭場d super有外勞,but而家係度裁緊........

引用:
原帖由 於 19-2-2009 02:27 發表

你冇澳門身分證 , 點搵工 ?

雖然我識人日日起賭場返工(大家心照)過活

但有好收尾既真係一個都冇...
一係比老情or情報科d人拉返去再遣返
一係就比司法d人拉左,再交比移民局遣返

引用:
原帖由 於 19-2-2009 02:37 發表

淨係識用葡文讀自己個名囉...

都係自己衰 , 以前老豆教又唔俾心機學...(都真係幾難...)

不過講真丫 , 起個邊你同班土生講 , 佢用返廣東話答你...

以前做政府工或者有用
而家葡文係政府同法院律界裡面仲有經常用,特別係法院
裡面d牛牛同土生都好多,唔識fala的話,無可能入到去做..........

引用:
原帖由 仔仔 於 19-2-2009 02:55 發表

其實係我香港欠人周身債.....想走佬
走都走遠d 嘛...

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 19-2-2009 08:41 發表
咩..咩咩...╮(╯▽╰)╭

睇黎我講緊既野無人記得

引用:
原帖由 仔仔 於 19-2-2009 10:56 發表
to蠔屎: 但係我e+係唔覺得有錢就可以過去......

to cb~你講咩~唔明wor~
我明咪得囉

我仲記得泰國單野條澳門仔寸香港反應慢之後

新聞就講原來自某事件後有小部份香港人過檔去做澳門人

為左咩?聽聞係當地既福利囉

發新話題