發新話題

[認真] 朋友三分親

我會聽完佢講點解發生呢D事之後.安慰佢.但問題係出於佢地身上.
我只會做一個聆聽者
唔會比任何意見.
最後我會直接同佢講.
"我只係一個外人.
我唔知你講o既係唔係只係你自己o既睇法.
我覺得問題唔會只係單方面出現.
有唔開心要同自己伴侶講!
兩個唔掂傾到掂.
如果心情再差.可以再講比我知.
我會聽你講"

好多時.人地感情出現問題只係想講比人知(包括我)
佢地根本知道問題出現係邊度.
只係唔敢去解決/唔想自己去做改變個個
長久咁樣.呢個問題會解決唔到
因為成為習慣
就你個example
個女仔可以做o既係習慣講小d野(人人都要空間)
第二直接分手,
你係同佢分析.
唔係同佢解決@@

引用:
原帖由 loki 於 30-5-2009 22:15 發表
我會聽完佢講點解發生呢D事之後.安慰佢.但問題係出於佢地身上.
我只會做一個聆聽者
唔會比任何意見.
最後我會直接同佢講.
"我只係一個外人.
我覺得問題唔會只係單方面出 ...
講得o岩..

如果你想幫人既..
你應該做既係幫佢手分析,而唔係幫佢做決定
自己做決定,無論結果係點,自己都上左一堂
你幫佢做決定,如果結果係衰既佢只會怨你

個女仔講既野俾你聽,一定同實際有偏差
更何況你唔知個男仔點諗?

有陣時係旁觀者清,當局者迷
意見係可以俾,但一定要中肯,絕對唔可以有偏頗

我覺得如果佢兩個係真心鍾意對方
溝通絕對可以幫到

引用:
原帖由 Anonymous 於 30-5-2009 21:57 發表
唔知你地係咪會聽完然後一句同佢地講"你自己去解決啦, 我唔知啊"
又或者係"你搵第二個講啦"
又或者係耍佢一大輪, 膚衍完人地再講"我都唔知你應該點做"

個個感情出現問題連搵人幫手諗下計挽救都唔會就話對方唔係 ...
無人叫你咁直同佢講喎
耍唔耍佢佢, 敷唔敷衍佢完全係個人態度問題
唔好話其他人,我自己有感情問題唔會叫人教我點做
我當時反而最需要係emotional support
對於一個女仔,更加係需要情感支援多過同佢理性分析
再講,感情有得理性去睇咩?
我覺得連輔導員都未必會去教人"點樣先可以令一個開始心淡既男人變番熱"

我自己都聽過唔少女仔呻, 我都無教過人點做, 但最後係收到句多謝而唔係

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 30-5-2009 23:16 發表

講得o岩..

如果你想幫人既..
你應該做既係幫佢手分析,而唔係幫佢做決定
自己做決定,無論結果係點,自己都上左一堂
你幫佢做決定,如果結果係衰既佢只會怨你

個女仔講既野俾你聽,一定同實際有偏差
更何況 ...
無錯,所以我由頭到尾都覺得教人一個"方法"唔係最好既做法

引用:
原帖由 Anonymous 於 30-5-2009 23:25 發表

無人叫你咁直同佢講喎
耍唔耍佢佢, 敷唔敷衍佢完全係個人態度問題
唔好話其他人,我自己有感情問題唔會叫人教我點做
我當時反而最需要係emotional support
對於一個女仔,更加係需要情感支援多過同佢理性分析
...
哈.. 無錯.. 我同人講其實都係想呻下 .____."
等自己個心舒服o的之後.. 再慢慢去睇件事

一個人既情緒唔平穩
喜怒哀樂,不同情緒對同一件事既睇法都唔同
個人平靜落黎.. 可能會睇到一o的自己錯失左,睇漏左既野

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 30-5-2009 23:47 發表

哈.. 無錯.. 我同人講其實都係想呻下 .____."
等自己個心舒服o的之後.. 再慢慢去睇件事

一個人既情緒唔平穩
喜怒哀樂,不同情緒對同一件事既睇法都唔同
個人平靜落黎.. 可能會睇到一o的自己錯失左,睇漏左既 ...
睇黎......你係案中女角?

提出方法等如同人解決問題??就等如同人地做決定??
叫人分手就個個識講, 點樣叫人去維繫先係最難,
寧叫人打仔莫叫人分妻, 我唔會一開口就叫做自己去諗, 點樣衰都好, 未出手打交既, 點都解決得到!!
即然感情係人地既, 係中肯既分析底下, 俾emotional support 又係點俾?
你俾既唔係應該只係安慰咩??

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-5-2009 00:10 發表
寧叫人打仔莫叫人分妻, 我唔會一開口就叫做自己去諗, 點樣衰都好, 未出手打交既, 點都解決得到!!
即然感情係人地 ...
寧叫人打仔莫叫人分妻......sorry我覺得呢句可以累左人
我就唔會完全去信晒呢句野

我比既只係安慰?唔止架

係度都同師兄講句唔好意思 我講左咁多都無句係師兄想要

引用:
原帖由 loki 於 30-5-2009 22:15 發表
我只會做一個聆聽者
唔會比任何意見.
最後我會直接同佢講.
"我只係一個外人.
我覺得問題唔會只係單方面出現.
有唔開心要同自己伴侶講!
兩個唔掂傾到掂.
如果心情再差.可以再講比我知.
我會聽你講"

好多時.人地感情出現問題只係想講比人知(包括我)
佢地根本知道問題出現係邊度.
只係唔敢去解決/唔想自己去做改變個個
長久咁樣.呢個問題會解決唔到
因為成為習慣
就你個example
個女仔可以做o既係習慣講小d野(人人都要空間)
第二直接分手,
你係同佢分析.
唔係同佢解決@@
唔好介意我直/語氣重, 結果你講完一大輪, 原來你係玩我既, 當男朋友唔搵自己, 講野冷淡, 每次好快收你線既時候, 點做溝通呢? 感情可以出現好多問題, 但係溝通上出問題, 係你呢幾句野之中, 好似只得分手呢個結局
係字裹行間我睇到既大約意思(當然你既語氣一定唔會係咁啦)就係:
"你返去搵男朋友講啦, 搵我無用架.."

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-5-2009 00:12 發表

寧叫人打仔莫叫人分妻......sorry我覺得呢句可以累左人
我就唔會完全去信晒呢句野
咁都要睇兩個係咩人啦, 兩個我都識, 兩個都係我既fd
如果係唔開心既, 就算維繫到一次, 都過唔到第二次出現問題啦
一次機會都唔俾人, 會唔會太過殘酷呢, 唔通真係用少少時間會見到另一半係咪真係真愛??

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-5-2009 00:19 發表

咁都要睇兩個係咩人啦, 兩個我都識, 兩個都係我既fd
如果係唔開心既, 就算維繫到一次, 都過唔到第二次出現問題啦
一次機會都唔俾人, 會唔會太過殘酷呢, 唔通真係用少少時間會見到另一半係咪真係真愛??
其實而家睇師兄講左咁多, 可能你本意係想幫佢分析
但我一開始睇到你問"個女仔應該點做"所以我誤會, 唔知係咪咁既意思?

再回你post, 我又覺得佢地仲有無機會, 唔係我去比囉
我想講唔係話關左佢黎搵你幫手既門,門一定為你朋友而開
而救感情粒藥,係你整比佢食?定係你同佢一齊研究點整黎食而最後佢自己決定食唔食
係兩回事

我同意你之前回其他師兄講,叫佢兩個溝通唔係好方法

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-5-2009 00:22 發表

其實而家睇師兄講左咁多, 可能你本意係想幫佢分析
但我一開始睇到你問"個女仔應該點做"所以我誤會, 唔知係咪咁既意思?

再回你post, 我又覺得佢地仲有無機會, 唔係我去比囉
我想講唔係話關左佢黎搵你幫手既門, ...
分析就一早做晒啦, 而係唔知應該點樣去實行啫, 可能大家都有誤會
不過老實講, 邊個黎呻我都係會咁講, 睇下仲有無得救, 無得救再慢慢諗分手都未遲, 呢個世界無絶對, 話唔定聽日有人會送花道歉呢

我唔係女主角
我意思係,如果我自己講出黎..都只係想呻下"
只不過我係cgf習慣淨睇唔出post
所以積分咁少 - -"
引用:
原帖由 Anonymous 於 31-5-2009 00:10 發表
即然感情係人地 ...
非也非也..

提出方法當然可以.. 只不過係怕如果你講既方法太主觀(跟據我既睇法你係認為佢地好應該復合)
會影響左個女仔既睇法
如果你講既野,個女仔完全照做,你係咪幫佢手做左個決定?

其實睇清楚.. 回覆你個post既人.. 大部份都唔係話支持佢地分手= ="
我自己都梗係希望佢地復合開開心心啦
問題係.. 分手定繼續,結果係點你我都唔知
如果你一開始就叫個女仔去繼續,你就完全將其他既可能全部消除

如果我有一個朋友,無論佢係男定女有感情問題,我既做法大概係:
1.舒緩佢既情緒(惱好傷心好絕望好..嘗試將佢既心情平復)
2.慢慢同佢傾關於佢地兩個人既事,嘗試用唔同方向去睇每一點
3.我會叫佢番屋企諗清楚,再佢同另一半傾下.. 最緊要既係叫佢傾個陣一定要心平氣和,keep住自己情緒

當個女仔決定好分手/復合既時候.. 你再要唔同既意見,你先再俾佢
例如復合,佢點樣可以令佢男友開心(你係男仔可能會俾佢清楚)
如果分手,你又覺得點樣可以令到佢地和平分手?

p.s: 我同女友都發生左好多問題.. 我地好愛對方,但係問題有好多..
分手定繼續.. 我自己都未決定到.. 不過無論結果係點, 自己做決定既
心安理得,唔會怨天尤人

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-5-2009 00:30 發表

分析就一早做晒啦, 而係唔知應該點樣去實行啫, 可能大家都有誤會
不過老實講, 邊個黎呻我都係會咁講, 睇下仲有無得救, 無得救再慢慢諗分手都未遲, 呢個世界無絶對, 話唔定聽日有人會送花道歉呢
佢地自己傾過未??知道對方要求既係咩??
如果未傾既..當面傾最緊要..

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 31-5-2009 00:39 發表
我唔係女主角
我意思係,如果我自己講出黎..都只係想呻下"
只不過我係cgf習慣淨睇唔出post
所以積分咁少 - -"

非也非也..

提出方法當然可以.. 只不 ...
我大致上都同師兄做法差唔多
好多時, 黎到我面前講唔夠五句就喊
你比張紙巾佢, 拍下佢膊頭show你既support(當然睇人啦)
由佢舒發自己既情緒, 已前幫到當時人好多

sorry師兄誤會左

發新話題