發新話題

為人朋友甚難

講錢傷感情...
幾百蚊,幾時都拎得出果d就冇咩所謂,
幾千蚊,就睇下係咩人同咩事啦,急事就當幫佢,不過比得就當冇回頭
再大的數,自問冇咁o既能力借

我都試過借5K比個FD.足足等7年先還$$,還有不是自動還,要我開口問!!
雖然借$$給朋友都預咗無得還,但個死仔包居然係MSM打"我買咗新玩具--->D700"。
我見到火到"尼" ,馬上打個MSM串佢"嘩D700好貴!!! 吟幾時有錢還??"。
個死仔包冇回答馬上off 9, 第二天死死氣call 我還$$

成7年 佢仲好意思既
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

呢d人周圍都有
我都有個類似既朋友

我冇FD問我借錢,事關我日日伸窮

引用:
原帖由 Anonymous 於 11-6-2009 23:24 發表
我諗我知樓主你係邊個同講緊邊件事, 由於我都唔想你位兄弟有個錯覺係你將佢既野周圍同人講. 我呢 d 作為夾心人, 有時想幫又唔知點幫, 最多都係提下你近排找過佢. 至於佢個人既消費習慣, 睇開 d 啦, 真係只可以話你借 ...
理論上係的, 佢借我錢我唔應該理佢點洗, 但係大前提係要守信用, 話幾時還就幾時還, 唔好等我追, 掉返轉丫師兄, 你同佢咁frd, 如果佢咁問你借你又兩脇插晒力借俾佢, 佢又"未"還俾你既情況下洗錢, 你又睇唔睇得開?

anyway, 如果我要唱佢, 我老早開晒名啦, 洗咩連我自己都匿名?我相信如果我唔匿名, 我肯定佢仲會更加快還錢俾我添, 我只係唔想做到咁絕, 搞到朋友都無得做咁解姐

你哋提醒我,係時侯叫人還錢!

回復 14# 的帖子

e d咁ge朋友唔要都吧喇
兒家你做佢呀爸咩
有事冇$$就要你頂

引用:
原帖由 Anonymous 於 11-6-2009 23:24 發表
我諗我知樓主你係邊個同講緊邊件事, 由於我都唔想你位兄弟有個錯覺係你將佢既野周圍同人講. 我呢 d 作為夾心人, 有時想幫又唔知點幫, 最多都係提下你近排找過佢. 至於佢個人既消費習慣, 睇開 d 啦, 真係只可以話你借 ...
皮幾兩皮野點都唔可以話窮, 除非發生大件事要用好多錢, 先要借.   如果唔係, 只係自己洗大個頭, 長期開支大過收入, 無錢仲去沖大頭, 唔值得原諒, 亦唔抵幫.  咁既生活態度, 根本係不負責任, 有事依賴人幫想法.

引用:
原帖由 Anonymous 於 14-6-2009 14:36 發表

理論上係的, 佢借我錢我唔應該理佢點洗, 但係大前提係要守信用, 話幾時還就幾時還, 唔好等我追, 掉返轉丫師兄, 你同佢咁frd, 如果佢咁問你借你又兩脇插晒力借俾佢, 佢又"未"還俾你既情況下洗錢, 你又睇唔睇 ...
其實佢到期未還, 你應該親身追佢啦, 欠債還錢, 天經地義, 你無追佢佢又唔記得左都無計架wor.

引用:
原帖由 Anonymous 於 17-6-2009 03:36 發表

其實佢到期未還, 你應該親身追佢啦, 欠債還錢, 天經地義, 你無追佢佢又唔記得左都無計架wor.
引用:
直到09年農曆新年, 我一個仙都無, 無錢過年, 咁同我講佢就話還住3千俾我, 咁好過無啦

咁又到4月左右, 我同佢講我真係無錢, 可唔可以還埋果2千俾我, 咁佢當然話佢有佢難處啦
呢位朋友請看樓主 #1

咁都唔夠?
咁都叫無追啊?
咁追法都唔記得? 哈哈哈! 真係無計囉
樓主你又係既, 應該親身上佢屋企, 去佢公司追佢嘛
你真係不該喇

眼大看過龍jer.

我其實在 e 件事上一直好同情樓主, 一直都希望幫手解決, 但可以點? 話他知有人同我講你爭人錢唔還!!??
只有不時都有提點事主有誰托我找過他.

我唔知e個 post 係咪樓主本人, 如果係的話這番話實叫人失望.
引用:
原帖由 Anonymous 於 17-6-2009 05:12 發表

呢位朋友請看樓主 #1

咁都唔夠?
咁都叫無追啊?
咁追法都唔記得? 哈哈哈! 真係無計囉
樓主你又係既, 應該親身上佢屋企, 去佢公司追佢嘛
你真係不該喇

引用:
原帖由 Anonymous 於 19-6-2009 22:58 發表
眼大看過龍jer.

我其實在 e 件事上一直好同情樓主, 一直都希望幫手解決, 但可以點? 話他知有人同我講你爭人錢唔還!!??

我唔知e個 post 係咪樓主本人, 如果係的話這番話 ...
我唔係樓主, 亦唔知你邊個打邊個
只係路過回下文

希望你地最後大團員結局

引用:
原帖由 Anonymous 於 19-6-2009 22:58 發表
眼大看過龍jer.

我唔知e個 post 係咪樓主本人, 如果係的話這番話 ...
我可以話你知唔係

引用:
眼大看過龍jer.

根據o尼位師兄的見解與字眼,似乎o尼位師兄與債主及債仔皆為朋友,而似乎o尼位師兄對樓主與其他支持樓主的師兄持不同見解,我看似是想說樓主在此說三道四是唱債仔,而o尼位師兄亦深深相信債仔定會還錢同時做和事人,小分在此建議o尼位師兄不如代債仔還錢給樓主,以解是次紛爭,亦可參透債主的感受

發新話題