33 123
發新話題

一言難盡......

一言難盡......

小弟最近番暑期工,
咁自然有收入啦........ (好廢,但睇埋先~)

咁屋企本身既經濟環境麻麻地,
阿媽就自然希望我幫補下啦
我自己細個果陣心諗應份既
咁就俾左d承諾啦

但呢兩三年,同媽既關係麻麻地,
成日因為觀念同言語上既溝通問題,
有好多爭執~令到個關係麻麻地
嘗試過好多次對話,講番或者搵個問題出黎
雖然問題9成都會搵到,但傾完之後,
都無咩改善到個關係.....

呢排出左糧,咁自己就買左少少心頭好咁啦
但始終份糧有限
宜家就得番一d....
自己都好想留起
阿媽見到我買左d心頭好,
就好自然咁提出幫補下佢
本來我係應份俾,但因為感情上既問題
加上同儲蓄既打算構成衝突
我就好猶豫,
阿媽唔知,以為我唔想幫佢
就開始嘈我.....
搞到宜家我極想避開佢....

宜家最主要就係我覺得好難做,
我自己心底都唔想俾$阿媽,
俾左就有種對唔住自己既感覺
唔俾又好"不該"咁.....唉

未完,另一樣野,唔知係唔係番工既關係,開始對好多野提唔起興趣咁
有興趣既野都唔係幾關心
有時想溝女,但又提唔起心機
對一d事/新聞既睇法又有好多矛盾...
總括而言,個人好似有d癲癲地咁......

打咁多野想呻下,
同時都想聽下師兄們有咩意見可以幫下小弟.....

你阿媽養你嫁何?

回覆 2# 的帖子

係.....道德上,我係應該盡番仔既責任
但心入面,就唔係幾想俾自己搵到又淨落既雞碎........

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-7-2009 21:03 發表
係.....道德上,我係應該盡番仔既責任
但心入面,就唔係幾想俾自己搵到又淨落既雞碎........
個人認為
如果唔係真心,就算比左啊媽,啊媽都唔會開心

你又要買心頭好,又要預埋你儲錢,即係點?通常要買心頭好,就係儲儲埋埋,有閒錢先會去買心頭玩具,你又想買,又要計埋要儲錢,倒返轉頭,你問下你亞媽亞爸,當年會唔會駛嚴駛剩,又要儲錢,剩底d 雞碎先養你

咁屋企本身既經濟環境麻麻地,係唔係要阿媽捱生捱死咁養你o個隻先
咁就俾左d承諾啦!如果你應允左會俾既,就點都要俾
呢排出左糧,咁自己就買左少少心頭好咁啦。介唔介意講下佔份糧既幾多%
加上同儲蓄既打算構成衝突。咁如果冇講定,佢真係以為你唔想俾(呢個係人之常情)

其實心頭好唔係儲蓄黎買架咩

引用:
原帖由 阿Fee 於 8-7-2009 21:37 發表
咁屋企本身既經濟環境麻麻地,係唔係要阿媽捱生捱死咁養你o個隻先 (唔係)
咁就俾左d承諾啦!如果你應允左會俾既,就點都要俾
呢排出左糧,咁自己就買左少少心頭好咁啦。介唔介意講下佔份糧既幾多% (一半......)
加上同儲蓄既打算構成衝突。 ...
心頭好,成份糧都夠買
儲蓄只係希望個人有d錢防身,唔好咁大個人成日洗晒d錢咁者.......

試下同佢傾下... 唔多俾一半咁多??

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-7-2009 20:41 發表
小弟最近番暑期工,
咁自然有收入啦........ (好廢,但睇埋先~)

咁屋企本身既經濟環境麻麻地,
阿媽就自然希望我幫補下啦
我自己細個果陣心諗應份既
咁就俾左d承諾啦

但呢兩三年,同媽既關係麻麻地,
成日因為 ...
咁咪唔好比lor,比又煩,唔比又煩,不如儲多左錢諗下讀d 咩增加自己競爭力搵多d 錢,到時又比到屋企又買到自己的野
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-7-2009 22:05 發表

心頭好,成份糧都夠買
儲蓄只係希望個人有d錢防身,唔好咁大個人成日洗晒d錢咁者.......
比家用唔係扣左買玩具儲蓄先比,係比左家用先,有剩先儲起佢,買玩具係排最尾!

其實只係你唔想俾啫~~~~~
關係麻麻=/=唔駛俾家用
邊個養大你嫁????
可知道無能力俾同有能力唔俾既分別

師兄經濟能力"麻麻地"成點先

我直接d講唔好怪我...如果個心唔想比咪唔好比囉 比咗你又唔開心 算事咁勉強啦
但求吹下水, 開開心心、簡簡單單又一日......

33 123
發新話題