發新話題

電槍用鋰電

引用:
原帖由 亞龍 於 2-3-2008 14:17 發表

但一粒a123有幾多mah?
如果當佢得500mah...0.5x30c=15A......咁有咩用?
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 軍事新手 於 1-3-2008 02:58 發表
我係一個新手~
我一些問題好想大家幫幫忙
我支m4(日本marui)想用鋰電
係唔係買舊電同叉機就可以駁到
有冇野要改同注意呀
請大家幫幫忙thx
1.原裝marui齒頂唔到用11.1v咁快,換齒吧
2.要改用鋼杯或改7mm/8mm啤零箱
3.天梯改用ARMS由/GP等靚小小的
4.換彈弓,最小要M100
5.買有平行差电的鋰电差機
6.買舊输出電流最小有20A的鋰電

mah 係 電流量/小時 ma係電流量 h係小時
1800mah = 1.8 Ah(1000ma=1A) 姐係一個小時要用哂舊電,電流量係 1.8A
25c係輸出比,1.8Ah x 25c =45
姐係持續輸出係 45A

引用:
原帖由 andy53120569 於 19-3-2008 10:45 發表
SRC HK416用原廠野頂唔頂到11.1V火孤嫁?(原廠一穿裂)
唔想太傷槍,用7.4V既話會唔會好廢?
1. 11.1V火孤好廢.....佢C數唔夠,一開槍电压由11.1v下降
到得番9v左右....所以好多朋友都話用11.1V火孤,支槍唔洗改,
但因电池已经过载,所以好快壞.....其實夠c數的11.1v鋰電係可以好快架
2. 7.4V又夠c數既話,唔會好廢,只會慢D,如你咩都唔想改,可以試下呢隻

新品种 2000mAh 9.6V 20C LiFePo4 磷酸铁锂电池 更耐用更安全

尺寸: 110 x 40 x 24 mm / 4.33 x 1.57 x 0.94 in
重量: 199g / 7.02 oz
电压: 9.6V
容量:2000mAh
持续放电:20C
瞬间最大放电: 30C

引用:
原帖由 sumandy 於 19-3-2008 22:42 發表
請問 , 如果thunderpower 7.2V 1320Mah 20C 打M120 夠唔夠用呢? 例如 Rof 20

我用緊7mm Bearing. M120 彈弓 . Bearing 尾頂!

無知一問. thunderpower  係唔係有protect呢?

試過用firefpx 3條裝 11V 12 ...
7.4..........我冇用過,唔知有幾快,但夠c的11.1唔cut齒都只係32-3左右
你不如用高扭齒+M120+馬老二700 la.......夠慢架la
用7.4v其實都唔太好,摩打的工作v數由9v起,太底v隻摩打會因唔夠力,重用多左A數(電量)

引用:
原帖由 sumandy 於 21-3-2008 02:37 發表
我買左Thunder power 7.4V 20C . 但佢個叉電頭係細頭4腳. 而我個 smartplus叉機叉2cell係3腳. 請問點樣做呢?
1.改平行差電頭...........出去買隻2cell3腳平時o個D頭自己改......
2.出去比小小錢揾車仔鋪幫你改差頭.......
3.用上面K師兄的方法,買過個差機(但我古正常人唔會咁做)

引用:
原帖由 sumandy 於 23-3-2008 01:37 發表

唔該晒龍版主

我去偉高 (買電果間) 問佢. 個叔叔介紹左包轉頭俾我 , 一包有4款. 佢叫我用5cell >3cell (6pin> 4Pin) . 叉過冇問題OK了

我見佢試用部唔知乜但係差得Lipo的差機. 就咁插非平衡果邊差 ...
IMAX好難有二手,因為佢咩電都义到,其實買新的唔要火牛都係4佰到尾

正常

最近我改哂用Hi Model 的25c
我用1800mah 25c 11.1v打街場力再加大食摩打都夠比...........真係又平又底用

附件

26-3-2008 01:01

引用:
原帖由 sumandy 於 26-3-2008 07:51 發表

好似好大舊. 有幾大舊呢?
幾錢舊呀? 好似唔見街有賣.. 同廠Li-fe 果隻差幾遠呢?
唔同电壓同用料的....
但我冇用過

引用:
原帖由 sumandy 於 26-3-2008 15:05 發表
龍版主. 想問下Thunderpower 舊電係唔係有protect裝置呢?

另外如果打緊果時將個鋰電電錶(IC板果隻有LCD)長插響個balance頭. 會唔會有問題呢?
唔會有問題,舊野係比你咁用架

引用:
原帖由 sumandy 於 26-3-2008 22:14 發表

龍版主 .. 街場力即係幾大力呀?

佢有冇7.4V但係容量大D? 唔知幾錢舊呢?
PM你

引用:
原帖由 smalljohndoe 於 28-3-2008 10:55 發表
想問吓你地d電係邊買, 因為我係街都搵唔到你地講果兩隻牌子, 其實我最驚係買左d留既冇balance 差
thanks brother
唔係想話你................但你知唔知咩叫balance 差电???

引用:
原帖由 martinmhk 於 29-3-2008 09:14 發表
嘩...d post又返炒冷飯...
可以唔返底得ma...
咁改槍D野係十年如一日架la............
唔炒冷飯.......咁一個人開一個topic問鋰電野好冇?
三兩日就有新(鋰電一問)Topic好冇??
你睇左唔等於人地睇左,你識哂唔洗睇係你的事,
有料就幫下手答...........
唔好話人係到炒冷飯..............................................

引用:
原帖由 smalljohndoe 於 31-3-2008 17:00 發表

balance 差大既就是平均將所有電池沖電吧(有3粒就平均咁差3粒吧)???
其實我也不太清楚, 但我買過一隻lipo 係有條balance 線但放入我部b6 佢就鬧我, 之後我個fd 就話我知舊電既bala 線可能係留的
可能是这根抽头线接触不良或者断掉..

發新話題