19 12
發新話題

情緒病真係可怕

情緒病真係可怕

兩年幾前, 瞓覺時突然心跳加速, 成個人好不安, 要係客廳行黎行去, 搞左幾個鐘先瞓得, 第二日返工, 心跳仍快, 搭火車時覺得好細好侷促, 想落車, 坐低同同事飲茶食飯仍不安, 最危險係覺得生命好長, 時間好難過, 一切都無趣, 死左重好.....一個星期後, 一切平伏.........

三個星期前, 又有感覺, 好驚又黎料, 五日前真係黎料, 三更半夜要落街行個圈去平伏, 又有想死念頭, 今次去睇精神科啦.  情緒病原來咁辛苦.

我唔知點解有時訓果時都心跳加速....

我驚心臟病多過情緒病

我都係一個好易緊張既人

樓主你呢?

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

神經緊張...
做D運動或看書,聽歌就OK啦
來自卡斯特蘭的魔女,專用MP44同FG42的魔女

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-8-2009 21:10 發表
兩年幾前, 瞓覺時突然心跳加速, 成個人好不安, 要係客廳行黎行去, 搞左幾個鐘先瞓得, 第二日返工, 心跳仍快, 搭火車時覺得好細好侷促, 想落車, 坐低同同事飲茶食飯仍不安, 最危險係覺得生命好長, 時間好 ...
你是甚麼病 ar? 我係 Social Anxiety.........同你差唔多......

哦? 有冇睇醫生呀? 醫生有咩建議?
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

引用:
原帖由 tinchauy 於 12-8-2009 21:29 發表
神經緊張...
做D運動或看書,聽歌就OK啦
情緒病唔係單單"神經緊張"

有情緒病既人無咁容易放鬆到自己

佢地唔係唔想、而係唔得,下下叫佢地放鬆無意思

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-8-2009 21:10 發表
兩年幾前, 瞓覺時突然心跳加速, 成個人好不安, 要係客廳行黎行去, 搞左幾個鐘先瞓得, 第二日返工, 心跳仍快, 搭火車時覺得好細好侷促, 想落車, 坐低同同事飲茶食飯仍不安, 最危險係覺得生命好長, 時間好 ...
師兄/姐,其實你肯去求助已經好好,好值得鼓勵

好多人有問題都唔肯去求助,結果越踩越深

我有個同學仔都有lee個病
唔可以輕視佢呀
要睇e生呀

引用:
原帖由 里安 於 14-8-2009 00:04 發表

師兄/姐,其實你肯去求助已經好好,好值得鼓勵

好多人有問題都唔肯去求助,結果越踩越深
係腦裡面的化學物失調,一定要食藥架,靠放鬆無咩作用

引用:
原帖由 louisli 於 14-8-2009 00:46 發表

係腦裡面的化學物失調,一定要食藥架,靠放鬆無咩作用
所以一定要去求助

情緒病真係好可怕.......香港人就係咁樣冇左哥哥......

都市壓力大
得閒打多兩場game

引用:
原帖由 kimkileo 於 14-8-2009 16:21 發表
情緒病真係好可怕.......香港人就係咁樣冇左哥哥......
因為好多人都唔認識呢種病

引用:
原帖由 路比 於 14-8-2009 11:59 發表
可以做下呢個test
http://www.depression.edu.hk/b5/content/p3_1.php
一見到有咁多題我就好火啦!!!!!

我係咪有病啊? 醫生?

得5分... 好低... 我個病一定好嚴重...

閃擊點行動之崛起條龍
大家拿住個鏟跟貼我!

19 12
發新話題