發新話題

給新手的一問 - 你們知道標題的作用嗎?

吓吓都"新手一問"人地點Search野呢?

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:23 發表

你覺得難搜索既咪唔好幫囉
CGF冇全文搜索功能既?
如果個個新手都識咁做我就真係冇野好講

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:28 發表

都話
呢個版果D新手一問帖
係未開呢個區之前出現的
目的就係話比咁專貴既你地聽你係一般區見到呢個TOPIC要慎入
廢事你睇到嘔血就唔係咁好

如果閣下係盲既或者唔識字既
我唔需要再講落去
另外我真係唔覺咁 ...
你話我盲唔緊要, 最緊要你睇清楚呢個版第四條寫啲咩

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:33 發表

我冇指明道姓拉你落水
你自己自爆我吹你唔脹

咁我想問一問你
你覺得果位會員講 "金色的弓" 呢4隻字
係幫緊果位發問者還是玩緊果位發問者?
其實你個Point係有關 標題 定係  "金色的弓"

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:37 發表

我覺得最緊要你睇清楚我講左兩次究竟講緊咩姐
你知啦
講完再講
好難質疑閣下既理解能力/視力OR小弟既表達能力架MA
我睇自己果兩個回覆都覺得冇表達錯誤睇得明WO
本來人地好簡單咁叫啲新手們寫清楚標題姐,
你又喺度講"金色的弓", 又唔知點話玩佢地...
我真係冇野好講喇

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:41 發表

舉個例
CGF咁多高手

如果發問者係一般區出POST
佢個標題係 "新手一問"
高手會覺得 -又係呢D死人問題牙?唔入-
而入去解答既,亦都會係比較有耐性的會員

相反
佢個標題係 "甚麼是金弓?"
你係門口未按入 ...
咁我又未必認同你個講法喎...
標題所寫ge野對班人所做ge野係冇衝突嫁喎...
唔入有自己ge唔入, 教有自己ge教, 玩有自己ge玩...
唔會話因為"新手一問"或者問基本野而改變心態嫁喎...

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:44 發表

同一句野我真係唔想講第3次
我應該冇表達錯誤的

如果閣下要繼續執著係 "金色的弓" 度
請慢慢
你表達比我聽再多都冇用, 好簡單, 我只係想啲新手們寫清楚標題.
係咁多

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:49 發表

你認為一個題目冇影響OR吸引力?
D人路過唔係睇支而按入
看心情?
睇FEELING?
我要1,3,5,7,9咁入,聽日先睇2,4,6,8,10?
我相信"新手一問"同 基本問題 ge吸引力唔相差得去邊

就當我閱讀理解能力有問題吧 (實質我真係有呢一方面ge問題)

睇黎我真係get錯咗呢個Post ge意思...
一直以為呢個Post只係純粹"勸諭"post...

發新話題