22 12
發新話題

給新手的一問 - 你們知道標題的作用嗎?

你又知人地係hea青?
你唔鍾意睇咪唔好入黎呢區囉!

引用:
原帖由 deathmaster 於 18-8-2009 15:15 發表
懶到標題都唔寫唔係 Hea青 就 hea人 囉~
未開呢區之前
呢D新手一問帖全部係一般區
呢D帖既標題寫明新手一問就係為左話比你呢D自以為事既人聽佢問既問題係新手野
廢事咁專貴既你唔小心按入黎睇跟住又怨又盛

你又知人地懶?
唔係hea青就hea人?
咁你係咩?

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:21 發表
吓吓都"新手一問"人地點Search野呢?
你覺得難搜索既咪唔好幫囉
CGF冇全文搜索功能既?

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:24 發表

如果個個新手都識咁做我就真係冇野好講
都話
呢個版果D新手一問帖
係未開呢個區之前出現的
目的就係話比咁專貴既你地聽你係一般區見到呢個TOPIC要慎入
廢事你睇到嘔血就唔係咁好

如果閣下係盲既或者唔識字既
我唔需要再講落去
另外我真係唔覺咁發topic有咩問題
總好過有會員入到某d主題講 "金色的弓"

引用:
原帖由 蕉皮 於 18-8-2009 15:31 發表

好囉喎!做咩拉我落水,之前個個post係一般區,佢呢個問題求其係yahoo搵下都會搵到啦
我冇指明道姓拉你落水
你自己自爆我吹你唔脹

咁我想問一問你
你覺得果位會員講 "金色的弓" 呢4隻字
係幫緊果位發問者還是玩緊果位發問者?

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:31 發表

你話我盲唔緊要, 最緊要你睇清楚呢個版第四條寫啲咩
我覺得最緊要你睇清楚我講左兩次究竟講緊咩姐
你知啦
講完再講
好難質疑閣下既理解能力/視力OR小弟既表達能力架MA
我睇自己果兩個回覆都覺得冇表達錯誤睇得明WO

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:37 發表

其實你個Point係有關 標題 定係  "金色的弓"
舉個例
CGF咁多高手

如果發問者係一般區出POST
佢個標題係 "新手一問"
高手會覺得 -又係呢D死人問題牙?唔入-
而入去解答既,亦都會係比較有耐性的會員

相反
佢個標題係 "甚麼是金弓?"
你係門口未按入去已經係出面笑緊啦
所以有D有心人入去玩野亂比答案

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:40 發表

本來人地好簡單咁叫啲新手們寫清楚標題姐,
你又喺度講"金色的弓", 又唔知點話玩佢地...
我真係冇野好講喇
同一句野我真係唔想講第3次
我應該冇表達錯誤的

如果閣下要繼續執著係 "金色的弓" 度
請慢慢

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:47 發表

咁我又未必認同你個講法喎...
標題所寫ge野對班人所做ge野係冇衝突嫁喎...
唔入有自己ge唔入, 教有自己ge教, 玩有自己ge玩...
唔會話因為"新手一問"或者問基本野而改變心態嫁喎...
你認為一個題目冇影響OR吸引力?
D人路過唔係睇字而按入
看心情?
睇FEELING?
我要1,3,5,7,9咁入,聽日先睇2,4,6,8,10?

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:48 發表

你表達比我聽再多都冇用, 好簡單, 我只係想啲新手們寫清楚標題.
係咁多
我講最後一次
呢D新手一問
全部都係以前一般區搬過黎
而我自己覺得係一般區用呢個TOPIC出帖唔係一個問題

至於新兵區
你見到有一個唔係一般區搬過黎的帖的標題剩係寫住 "新手一問" 嗎?

衰D講句
如果要嘈 "新手一問"
一般區有左好耐啦
E家搬左版先黎炒冷飯!?

引用:
原帖由 lf2hooo 於 18-8-2009 20:09 發表

全文搜索唔好用 not effective

for example:
a noob want to know what is topgas and CO2 and 134a and the diffences
if they use 標題搜索 or 搜索文集, they may not find a proper answer,
if they u ...
都係果句
覺得幫人好麻煩既
唔想幫既
咪唔好出聲唔好幫囉

樓主洗唔洗特登開個post囉番以前d野黎嘈?

回覆 28# 的帖子

要注意既果個唔係我
係開呢個垃圾post既樓主

呢堆post
係好耐好耐以前一般區慢慢堆積落的
一次過成批搬過黎
D人又話 "點睇阿?" "點幫你阿?" "Hea人!"
但新手區入面除左移過黎果D post
我想問你見到有邊個post既標題係寫住 "新手一問" ?
根本就係無中生有,小事化大

只係有人想借D位踏下新仔而已

引用:
原帖由 lf2hooo 於 18-8-2009 20:42 發表

The point is `helping noobs effectively`
"新手一問" 一直都有係一般版出現
由頭到尾冇人嘈過
直至E家搬左過黎先嘈
遲唔遲左D? 有冇意義?
係新手區暫時的確冇一個 "新手一問" 係新開架WO
咁你認為有冇需要咁講?
仲有,樓主冇提醒佢地,樓主只係話佢地Hea人

引用:
原帖由 lf2hooo 於 18-8-2009 21:01 發表

有心不會遲   意義? Do you know what is `revolution` 有change sin 有 improvement ga   標題冇問題係問題, 老手only answer 有意義的問題

暫時的確冇, but you can see the topics before this
你認為成批搜索成批搬過黎個結果唔應該係咁?
個個題目寫明哂問乜?
咁同你係一般區問既有咩分別?
精密管601602603?
4xx好還是5xx好?

有心不會遲
就算一個人咁樣問問題
比人答完玩完到搬過黎呢區
都仲要比人插? 插人果D唔係好WO
只係見到咁多同標題既TOPIC搵位插下怨下
你認為公平嗎?

22 12
發新話題