發新話題

lf2hooo 好好人

引用:
原帖由 odaan 於 24-8-2009 16:53 發表

我有甘多兄弟朋友外甥 , 我鋪好路比佢地行唔好 ??
鋪比 D 廢物行 , 哂左條路
我見佢行緊架話,我唔拆佢條路都即刻埋定地雷過佢....

回覆 291# 的帖子

7.62埋佢單算啦

咁即係今次有無水蓋分ja

引用:
原帖由 於 24-8-2009 17:06 發表

當年的小UNUN 都係咁 不過人地學乖左WOR
J神都係

引用:
原帖由 於 24-8-2009 16:24 發表
...追哂POST真係唔識笑....有幾多人想有人教好都冇...而家禁個制上網..就有人教你點樣行..點樣諗....仲要駁咀駁舌...岩聽既咪拎去自己用..唔岩聽既咪當人廢UP唱歌...冇人迫到自己回POST...
我外甥中一 , 讀書唔算叻 , 我已經講明
"你問自己  , 你係咪無心機讀書"

如果你係想讀 , 我可以夜晚過黎同你讀

但你無心讀 , 我就帶你去開工 , 比你學下咩叫機器 , 點計算 , 咩叫辛苦
你可以帶 D 玩具黎改 , 改好左自己開心 , 當中可以學一門手藝

我同我女友當成班外甥仔女甘看待 , 就會同佢鋪路
對 D 不知所謂既溫室廢物 ?? 叫佢食自己啦

引用:
原帖由 於 24-8-2009 17:19 發表
如果佢肯跟你...都算可以教..
斃在而家好多人..比機會...都唔識去珍惜..唔好講話靠自己去搵機會返黎....
我妹就係一個好好的例子...所以有時都好無奈...
我係奉行 "身教" 制度的

引用:
原帖由 於 24-8-2009 17:19 發表

如果佢肯跟你...都算可以教..
斃在而家好多人..比機會...都唔識去珍惜..唔好講話靠自己去搵機會返黎....
我妹就係一個好好的例子...所以有時都好無奈...
介紹佢上cgf識下d 有上進心男仔啦

引用:
原帖由 於 24-8-2009 17:33 發表
都要佢肯行先得....  咁鬼大個人 咩都唔聽 就話係青年反叛...
以前我反叛都唔係咁....究竟新一代食既奶粉係唔係有問題
反叛極都會顧慮父母 , 佢地生我養我教我 , 我衰極都唔會唔照顧佢地
我細時家姐好錫我 , 今日我賺到 , 比家姐佢唔要 , 我就幫佢照顧佢 D 仔女
當親生仔女看待

朋友有難 , 有無回報之後先講 , 總之要先幫

呢 D 係常人正常應該做既事 , 我讀中學已經識 , 點解人類會淪落到一個 16 歲仲會問呢個問題
白痴到要人同佢鋪路 , 人類智商大倒退

引用:
原帖由 於 24-8-2009 17:51 發表

我就會咁諗....我妹果一代的人會覺得...父母供書教學 係應份
問屋企拎錢都係應份 讀唔讀 做唔做就自己揀
我唔可以話佢將來一定生活好差...始終女仔係著數D 搵到個好老公嫁就可以生活到...
有一技之長又唔去發揮 ...
咁我表妹都算乖
一個人養起晒一家四口,仲有個中風的爸爸,有個過著隱青生活,唔識搵工的哥哥,仲有個十點幾先煮晚飯的媽媽...
哥哥唔係話唔搵工,不過個人唔識變通,唔係好識諗野...
父母無咩點理呢兩兄妹的,路咪又係一樣咁行,駛咩要人鋪呢?
本性改唔改,係你自己的意願,你唔想做的,實會有千千萬個藉口

幫我表弟鋪路?
機會就會比佢,但爭唔爭取就佢自己搞掂
下下spoon feed 的餵得幾多次?
掛個餅圈在頸,都要佢識得轉,先至食得晒成個餅,否則只會識得咬面前的

發新話題