35 123
發新話題

有關G3 SG1的問題

有關G3 SG1的問題

我想問下而家仲有無新既Marui G3 SG1賣架?因為我聽朋友講而家好似已經停嗟產,我去槍街睇又唔覺有,所以想問下邊度有得賣同埋大約幾錢?如果可以既話,可唔可以講下呢枝槍有咩優、缺點?(我係新手黎架,之前睇嗟好多website都唔係好有關於G3 SP1既野,所以特登開Post一問。)THX~~~

引用:
原帖由 lierence 於 10-4-2007 00:48 發表
我想問下而家仲有無新既Marui G3 SG1賣洵飢硠左B友講而家好似已經停嗟產,我去槍街睇又唔覺有,所以想問下邊度有得賣同埋大約幾錢?如果可以既話,可唔可以講下呢枝槍有咩優、缺點?(我係新手黎架,之前睇嗟好多 ...
g3a3和g3a4就一定停了,SG1就好象還沒
我自己用緊...
好處:
非常容易去拆
尾柄都夠大(偷位後)....
有腳架(代表可以好懶 )
鏈匣中都算入到好多(500飛....好似係得AK多彈過佢)(唔計"股王"
壞處:
膠得濟,牙牙聲(包D tape就得了...)
好重
有點長(對CQB絕對不利)

回覆 #2 match_man 的帖子

乜野係牙牙聲?同埋我唔介意佢比較重
但係可唔可以話我知訪度有得賣,因為搵好耐都搵唔到
另外,SP1係咪要另外加鏡橋架?

引用:
原帖由 lierence 於 10-4-2007 01:00 發表
乜野係牙牙聲?同埋我唔介意佢比較重
但係可唔可以話我知訪度有得賣,因為搵好耐都搵唔到
另外,SP1係咪要另外加鏡橋架?
handguard如果大力拎佢就會牙牙聲...
有無得賣...你不如直接去問問槍鋪的識員...
鏡橋要自己買的......有兩種,高橋同低橋,下圖的是高橋(handguard也包了魔術貼,無左牙牙聲)

回覆 #4 match_man 的帖子

高低鏡橋又有咩分別呢?(因為我真係第一次買槍,所以想問清楚d)
SP1原裝力有咩多呢?(可唔可以一面出)

圖為 短 D 既叫 MC51 (G3 Shorty),加在緊柄
圖中個鏡橋係高橋
Exemplo ducemus
[img][/img]

灣仔道嘅un,你可以去綱頁連結到search地址

回覆 #6 marcooo 的帖子

我想問你枝魚骨係本身有定係自己加上去架?

用g3 要小心槍帶扣(前同後) 同火冒唔見
原裝盡可能唔好用槍帶,因為會整彎枝槍
換左一髒管就冇事
槍身牙牙聲就要換金身解決
而護木同前節o既牙牙聲就可以墊野黎解決
整體都唔算重
腳架冇咩用得個重字
買bearing gear box 唔好用gnp 的 因為有d唔o岩位
(我中左招)

g3簡單就是美

引用:
原帖由 車厘子 於 10-4-2007 02:01 發表
用g3 要小心槍帶扣(前同後) 同火冒唔見
原裝盡可能唔好用槍帶,因為會整彎枝槍
換左一髒管就冇事
槍身牙牙聲就要換金身解決
整體都唔算重
腳架冇咩用得個重字
買b ...
可唔可以講詳細少少,因為我既基礎唔係好得,所以想知道點解會有聲同埋換咩身?
同埋呢枝槍會唔會有搖頭既問題?

因為個d 聲係因為護木同前節磨擦而成的
有會員講過用氣水鑵cut 成細細塊痴係前節同護木有磨擦o既地方就ok左
而原裝g3 成枝都好膠而且都ok 長
用左長帶膠始終都唔係太受力
雖然有一條鐵通係入面頂住
不過我有朋友就係用槍帶用
用到條鐵通變型彎左

你咁講法枝槍都好多缺陷喎……

尤其係無得用槍帶,枝槍咁長,就咁拎好唔方便架喎

如果要解決你頭先所講咩問題要用幾錢?畢竟都係第一枝槍,所以預算唔係好多

又或者有無d類似SG1既槍可供選擇?

其實我選SG1既原因係因為佢舍彈匣可以打到500飛同埋我鍾意打supporting,所以唔choose MP5 series

咁我仲有無得咩槍可以用?(except M4 series and G36C,因為知個個fd都用緊,所以想用d冷門少少的)

一體管790蚊(2至3年前)
500發正常係要上兩次鏈的
but有師兄講過cut鏈可以一次打晒
唔買g3 可以買marui ak  

我想問下Marui  AK Beta Spetsnaz會唔會比AK47 好用?

仲有幾個問題我一直都唔係好明,其實係咪有d槍既款式同性能都差唔多既呢?

例如  Marui H&K G3 SAS  vs    Marui H&K MP5K
        Marui SIG 552 SEALs  vs  Marui MP7A1  vs   Marui H&K G36C

佢地究竟係點分架?唔好介意我問咁多好似好低能既問題,因為我真係唔識(雖然我睇晒新手入門同埋問過d朋友,但係好多野我都唔知係點樣)

原裝marui 大都一樣火力 
m14就有兩面
Marui H&K G3 SAS  vs    Marui H&K MP5K
        Marui SIG 552 SEALs  vs  Marui MP7A1  vs   Marui H&K G36C

我會要mp5k 同sg552 
一來兩個都係ver 3 gearbox
唔要sas 因為佢樣衰同用ver2gear box 
mp7a1 當手槍都得
而要sg552因為 感覺上比g36c靈活
而且而家有鋰電唔洗煩冇位放電
再者ics有440匣

35 123
發新話題