發新話題

煩請各位玩英軍的師兄指點小弟 ~

引用:
原帖由 B20_hk 於 10-11-2009 21:59 發表

我見到警察同軍隊都會騖?
警察會強姦人...軍隊會雞姦人

Joking Only
哈哈哈......Funny Joke
delete

香港的戰略貿易管制是根據香港法例第60章《進出口條例》而制訂。根據該條例的規定,戰略物品屬必須取得工業貿易署署長簽發的許可證才可進出口的貨品。此等物品的轉口或經香港轉運,都屬進出口行為而被是項許可證制度所規管。《進出口條例》的附例,即《進出口(戰略物品)規例》,當中各個附表,詳細指明須受許可證管制的各項戰略物品。在該規例附表二所指明的較敏感物品如與核武有關或其他軍需品等,其過境轉運亦同樣受到進出口許可證制度所規管。任何人仕如非根據並按照工業貿易署署長所發出的進口或出口許可證的規定而進口或出口在規例內各個附表所指明的任何物品,即屬違法及可處如下罰則:

經簡易程序定罪,最高可處罰款$500,000及監禁2年;
經公訴程序定罪,最高可處無限額的罰款及監禁7年;
而所有被搜獲的違法戰略物品都會被強制充公。

軍 需 物 品 清 單
ML13     以 下 的 裝 甲 或 防 護 裝 備 、 構 造 及 零 件 ;
(c)   按 照 軍 事 標 準 或 規 格 , 或 按 照 相 若 的 國 家 標 準 而 製 造 的 頭 盔 , 以 及 為 該 等 頭 盔 特 別 設 計 的 組 件 (即 頭 盔 外 殼 、 襯 墊 及 護 墊 );   (2008年 第 254號 法 律 公 告 )
(d)   按 照 軍 事 標 準 或 規 格 或 相 等 要 求 而 製 造 的 護 身 裝 甲 、 防 護 衣 物 及 為 其 特 別 設 計 的 零 件 ;   (2004年 第 65號 法 律 公 告 ; 2008年 第 254號 法 律 公 告 )

但....看看Remarks (3)

3.    項 目 ML13(c)及 (d)不 包 括 由 使 用 者 隨 身 攜 帶 作 其 個 人 防 護 用 途 的 頭 盔 、 護 身 裝 甲 或 防 護 衣 物 。

看來著住上機可能得...

http://www.stc.tid.gov.hk/tc_chi/checkprod/ml_item.html

歡迎大家提出合理証據作和平交流

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 10-11-2009 20:56 發表

條例我唔係好記得清楚,但警務人員最基本可以用"引起公眾恐慌"為理由即刻帶你走,再查你所戴的頭盔及所著的避彈衣是否具"防彈"功能,若否,就未必有事,若是呢,印像中具"防彈"功能之物品為"戰略物品",持有就好似 ...
持有就好似會被控告
此話會否""引起公眾恐慌""
CGF大部份會員咪會被控告???

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 10-11-2009 22:00 發表

睇藍字
師兄:

我想大家都好想幫人...
但唔好用"好似" "可能" 的答案

英國機場唔似香港 check 得緊過香港,見你外國人 如果check hand carry個陣見到你個袋入面有個MK-6 你估d security 會唔會同你講 "幾別致,走啦"咁簡單 所以帶呢d做 hand carry 仲難
我係有諗過買個放落寄倉 如果security真係做得手緊 唔比過咁就一身蟻

無錯,凡事都有可能
Exemplo ducemus
[img][/img]

MK 6.....我有多喎....

回覆 68# 的帖子

係 @@!!!?
British 4th Armoured Brigade

回覆 68# 的帖子

黑波籮我都有多喎

[img][/img]

引用:
原帖由 Parachuter 於 10-11-2009 22:28 發表
英國機場唔似香港 check 得緊過香港,見你外國人 如果check hand carry個陣見到你個袋入面有個MK-6 你估d security 會唔會同你講 "幾別致,走啦"咁簡單 所以帶呢d做 hand carry 仲難
我係有諗過買個放落寄倉 如果se ...
聽某軍用品店老細講
佢啲貨會先去法國,再由嗰邊出境.

引用:
原帖由 marcooo 於 11-11-2009 03:17 發表
黑波籮我都有多喎

.咁多
整波籮兵?

回覆 72# 的帖子

黑波籮型D
[img][/img]

回覆 71# 的帖子

係架 因為歐盟國家捉得無咁緊 不過出歐洲就手緊

師兄既係咪MK6A  想知比舊款綠色個隻輕幾多?

發新話題