發新話題

玩wargame人仕年齡不斷向下..........

就算成人唔覺好得去邊........

品格問題........

引用:
原帖由 WAIKO01 於 18-4-2007 06:07 發表

我想都是"有人教壞"所至,如果學校的課外活動和青少年中心活動中有多一些團體式WARGAME的活動會比較好.(不是那些一次性的所謂體驗團,而是像定時定期的課外活動一樣.)
你有所不知

我都有起社區中心搞 , 但 3 堂已經係頂點......

1.槍從何來 ?

2.場從何來 ?

1個活動想每個參加者都照顧到兼train 佢地團隊隊型 , 收 12人已經極限......社區中心活動唔可以太貴 , $ 100已經驚嚇親人

一支槍平均日租$ 100,借3支3日已經900......

俾你買國產 , 一次活動收費都買唔到 3 支...仲未計其他支出...

自己出槍 ? 我支226就係咁死......

如果個場起天台就話可以玩下樓梯 , 如果係 room 既話set一次場起碼半粒鐘......

搞過你就知奶野......

引用:
原帖由 於 18-4-2007 12:56 發表

你有所不知

1.槍從何來 ?

2.場從何來 ?

1個活動想每個參加者都照顧到兼train 佢地團隊隊型 , 收 12人已經極限......社區中心活動唔可以太貴 ,  ...
你大佬叫你幫手。
先撩者賤,打死無怨。

引用:
原帖由 wonglk 於 17-4-2007 20:36 發表
我認為考牌係唔錯既選擇
但我希望係任何年齡都可以考
一讀完書(唔洗讀完書,讀中四都夠你死),基本上無咩時間可以享受
可能大家身份有所差別..立場會唔同...
中四都死? 咁我要有幾多條命先夠....
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 AJM 於 18-4-2007 13:05 發表

你大佬叫你幫手。
自己公司野......

不過又遇工作於娛樂姐 ~

引用:
原帖由 於 18-4-2007 13:11 發表

自己公司野......

不過又遇工作於娛樂姐 ~
你都覺得好玩啦!
先撩者賤,打死無怨。

引用:
原帖由 hypermax 於 14-4-2007 09:27 發表
年輕化......好事定壞事??

可能睇落無咩問題,香港係自由社會.....

但係,箇中既潛藏問題.....會唔會導致他日發生能夠影響玩wargame既導火線?

以下係我在之前CGF關閉的一段時間在友台寫下的,都可以算答應下你個問題。

馬老二為什麼發明boys板

馬老二一直係玩具槍大啊哥,一直不停生產不同型號,他們為了下一代玩槍,便生產boys板。比$的都係老豆,買支槍比個仔一起玩。
咁做,意義及影響心遠...

日本玩槍over 25年以上,人數每年不斷減少...和電腦game比,他們次次展覽會都爆場,而日本台灣玩具槍展覽會,一年比一年少人參與。

boys 板的出現...
1.令小朋友可以和父親一起相聚,有話題,交流正面wargame知識。
2.令玩具槍事業一代一代玩下去,好令玩具槍不是變成一般人眼中壞東西。
3.令小朋友年齡小開始玩槍,一直上引下去,到他們長大後,有能力自己買槍時,有一個由小到大的興趣玩下去。
4.由玩槍年齡18up,改為6up..

講了咁久我引出一個長久以來的話題,國狗出現,令市場得以長久發展的一個重要事項。及令wargame得以不致於青黃不接!..

引用:
原帖由 6MM 於 18-4-2007 21:27 發表

以下係我在之前CGF關閉的一段時間在友台寫下的,都可以算答應下你個問題。

馬老二為什麼發明boys板

馬老二一直係玩具槍大啊哥,一直不停生產不同型號,他們為了下一代玩槍,便生產boys板。比$的都 ...
都係果句,水能載舟...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 於 18-4-2007 12:56 發表

你有所不知

1.槍從何來 ?

2.場從何來 ?

1個活動想每個參加者都照顧到兼train 佢地團隊隊型 , 收 12人已經極限......社區中心活動唔可以太貴 , $ 100已經驚嚇親人

一支槍平均日租$ 100,借3支3日已經900......

俾你買國產 , 一次活動收費都買唔到 3 支...仲未計其他支出...

自己出槍 ? 我支226就係咁死......

如果個場起天台就話可以玩下樓梯 , 如果係 room 既話set一次場起碼半粒鐘......

搞過你就知奶野......
嗯,如果換成好像同好會般的聚會式"上課"又可不可?另外,我以前也參加過社區中心攪的"軍人體驗活動"是為期兩個月像ayp般"上課"和"實習".誠然這就是我步向wargame玩家的開始.
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-4-2007 03:10 發表

嗯,如果換成好像同好會般的聚會式"上課"又可不可?另外,我以前也參加過社區中心攪的"軍人體驗活動"是為期兩個月像ayp般"上課"和"實習".誠然這就是我步向wargame玩 ...
要佢坐定定.......有一定難度

引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-4-2007 03:10 發表

嗯,如果換成好像同好會般的聚會式"上課"又可不可?另外,我以前也參加過社區中心攪的"軍人體驗活動"是為期兩個月像ayp般"上課"和"實習".誠然這就是我步向wargame玩 ...
搞呢類活動 , 只睇你想帶出 d 乜野俾參加者 !

如果係歷奇活動 , 當然可以加好多野外訓練元素落去(AYP 野外鍛鍊科都得架) ~

如果只係純射擊活動 , 又會返返去槍/場問題......

除非參加者自己帶槍 , 咁問題就會少一半......

又係涉及錢/資源問題......

如果冇國九........
如果D槍重係好貴
如果D小朋友冇咁多錢洗!!!!!
所有野都只係如果!!!
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 於 19-4-2007 03:23 發表

搞呢類活動 , 只睇你想帶出 d 乜野俾參加者 !

如果係歷奇活動 , 當然可以加好多野外訓練元素落去(AYP 野外鍛鍊科都得架) ~

如果只係純射擊活動 , 又會返返去槍/場問題......

除非參加者自己帶槍 , ...
在我認識中,有些攪這種活動的朋友,借了國產的機會正在擴展中.  另外,如果有參加者自己帶槍的話這樣會更好一來減輕了活動經費負擔,而且也可以借這樣的機會教會一些買了槍回來,但不知道如何安全使用的迷網人們(如果參加者寸寸供的可以要求他離開,但我相信它也不會留下來).如果是老手則更好可以邀請他/她(們)為助教義工.不過,最重要的還是可以集合到一群想學"氣槍和wargame是什麼"的人們,總比他們在那些"幼稚園"出入,而"學壞"來的好.
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 亞龍 於 19-4-2007 03:34 發表
如果冇國九........
如果D槍重係好貴
如果D小朋友冇咁多錢洗!!!!!
所有野都只係如果!!!
有很多新事物也是有了"如果"先的啊!!
支那人 不等如 中國人

回覆 #72 亞龍 的帖子

算啦龍哥, 要睇化
本來無一物, 何處惹塵埃

發新話題