發新話題

玩wargame人仕年齡不斷向下..........

引用:
原帖由 14692 於 18-4-2007 05:43 發表
係你咁好彩遇到呢類'白紙青少年', 我見既咁多個都係成日要'改大力/cam住/唔夠型....'之類, 真係唔嘔血, 命都短幾年
我想都是"有人教壞"所至,如果學校的課外活動和青少年中心活動中有多一些團體式WARGAME的活動會比較好.(不是那些一次性的所謂體驗團,而是像定時定期的課外活動一樣.)

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 14692 於 16-4-2007 13:42 發表
'幼稚園'??
HK'幼稚園' ?還是YW呢? .......
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 於 18-4-2007 12:56 發表

你有所不知

我都有起社區中心搞 , 但 3 堂已經係頂點......

1.槍從何來 ?

2.場從何來 ?

1個活動想每個參加者都照顧到兼train 佢地團隊隊型 , 收 12人已經極限......社區中心活動唔可以太貴 , $ 100已經驚嚇親人

一支槍平均日租$ 100,借3支3日已經900......

俾你買國產 , 一次活動收費都買唔到 3 支...仲未計其他支出...

自己出槍 ? 我支226就係咁死......

如果個場起天台就話可以玩下樓梯 , 如果係 room 既話set一次場起碼半粒鐘......

搞過你就知奶野......
嗯,如果換成好像同好會般的聚會式"上課"又可不可?另外,我以前也參加過社區中心攪的"軍人體驗活動"是為期兩個月像ayp般"上課"和"實習".誠然這就是我步向wargame玩家的開始.
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 於 19-4-2007 03:23 發表

搞呢類活動 , 只睇你想帶出 d 乜野俾參加者 !

如果係歷奇活動 , 當然可以加好多野外訓練元素落去(AYP 野外鍛鍊科都得架) ~

如果只係純射擊活動 , 又會返返去槍/場問題......

除非參加者自己帶槍 , ...
在我認識中,有些攪這種活動的朋友,借了國產的機會正在擴展中.  另外,如果有參加者自己帶槍的話這樣會更好一來減輕了活動經費負擔,而且也可以借這樣的機會教會一些買了槍回來,但不知道如何安全使用的迷網人們(如果參加者寸寸供的可以要求他離開,但我相信它也不會留下來).如果是老手則更好可以邀請他/她(們)為助教義工.不過,最重要的還是可以集合到一群想學"氣槍和wargame是什麼"的人們,總比他們在那些"幼稚園"出入,而"學壞"來的好.
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 亞龍 於 19-4-2007 03:34 發表
如果冇國九........
如果D槍重係好貴
如果D小朋友冇咁多錢洗!!!!!
所有野都只係如果!!!
有很多新事物也是有了"如果"先的啊!!
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 hypermax 於 19-4-2007 11:28 發表

點極唔明都好過比人話你點都唔點人
嗯,我也相信有很多"一些買了槍回來,但不知道如何安全使用的迷網人們",所以我也會盡自己所能做到的去做.
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 14692 於 21-4-2007 11:11 發表
但係肯聽先得架.....
這個我也明白(如果不是怎會有這麼多前輩們灰心了.),我也覺得在game場教也很難收到成果的.我現在只希望借住參加一些"槍組"式的青少年中心活動的機會提醒一些新加入的買了槍回來,但不知道如何安全使用的迷網人們.

另外,"槍組"活動有一個特點,如果參加者"寸寸供"的可以要求他離開,但我相信它也不會留下來.如果是老手則更好可以邀請他 /她(們)為助教義工.

不過,最重要的還是可以集合到一群想學"氣槍和wargame是什麼"的人們,總比他們在那些"幼稚園"出入,而"學壞"來的好.
支那人 不等如 中國人

發新話題