17 12
發新話題

今日真係好唔開心....希望有人聽下我講野la

今日真係好唔開心....希望有人聽下我講野la

今日發生左d事,我忽然覺得自己好無用,一事無成...
想同人講,我又無d可以傾心事既朋友,朋友係多,但係全部都係豬朋狗友....
想發洩,又無野比我發洩...
d唔開心既野係個心到,想忘記又忘記唔到...
真係唔知點算...

我昨天遇到D事感覺同你完全一樣..
好冇用一事冇成..唉
但我會話俾自己知..
我要更加努力..
吾好俾時間浪費

加油!!

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2009 16:22 發表
我昨天遇到D事感覺同你完全一樣..
好冇用一事冇成..唉
但我會話俾自己知..
我要更加努力..
吾好俾時間浪費

加油!!
可惜我每次努力去做好一件事,但係結果都係失敗...
別人做到,自己做唔到,真係好難受
係朋友與朋友之間最差既,永遠都係我..
想同人傾心事,但係我又想唔過我既朋友..
其他人以為我成好都好開心,成日搞gag,但係我內心係好唔開心...

希望越大時失望會越大
做事要睇開D, 不要抱有希望
只需做好自己要做的事(當然是要盡自己所能, 不是得過且過)
到最後結果如何, 也是覺得較輕鬆
另外人比人係唔可能的, 千祈唔好同其他人比上去
向著自己方向去做, 不求功過
自然活得輕鬆

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2009 16:31 發表

可惜我每次努力去做好一件事,但係結果都係失敗...
別人做到,自己做唔到,真係好難受
係朋友與朋友之間最差既,永遠都係我..
想同人傾心事,但係我又想唔過我既朋友..
其他人以為我成好都好開心,成日搞gag,但係我內 ...
失敗吾緊要..
吾知你有冇聽個朱經武的一個名言..
大約係...失敗吾緊要..最緊要係你係失敗中..拎到既野..
既然樓主經常覺得最差既係自己...
那就更加吾可以輸...NEVE LOSE
信心好緊要..
葉榮添話x乜都可以輸..信心就吾可以輸

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2009 16:44 發表

失敗吾緊要..
吾知你有冇聽個朱經武的一個名言..
大約係...失敗吾緊要..最緊要係你係失敗中..拎到既野..
既然樓主經常覺得最差既係自己...
那就更加吾可以輸...NEVE LOSE
信心好緊要..
葉榮添話x乜都可以輸 ...
好多人都會迷過路
包括小弟亦是

無錯, 信心係唔可以輸的

引用:
原帖由 癲佬 於 13-11-2009 16:41 發表
希望越大時失望會越大
做事要睇開D, 不要抱有希望
只需做好自己要做的事(當然是要盡自己所能, 不是得過且過)
到最後結果如何, 也是覺得較輕鬆
另外人比人係唔可能的, 千祈唔好同其他人比上去
向著自己方向去做, ...
其實有好多長輩都有同我講,但係我自己改變唔到自己,令自己有不必要既唔開心,重有就算我唔同人比較我既父母總是把我同別人比較
,成日同我講人地做到既野,自己都一定要做到,一同人比較我就會覺得一事無成
而且我覺得自己咩天份都無...
我覺得"天生我才必有用"呢句,對我係用唔到

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2009 16:54 發表

其實有好多長輩都有同我講,但係我自己改變唔到自己,令自己有不必要既唔開心,重有就算我唔同人比較我既父母總是把我同別人比較
,成日同我講人地做到既野,自己都一定要做到,一同人比較我就會覺得一事無成
而且我覺 ...
未發現到你的"才"遮
最重要係要有信心去做
每件事盡力去做
不求結果, 只求盡力去完成件事
結果在他人看是不重要
重要是你盡力完成該事
就以工作為例
老闆俾樣野你跟
你盡力地跟好佢, 但老闆未必會因你做得好而加獎或讚揚你
因此事實為你的份內事
尤事都執著人地點睇, 點解唔去放開黎睇自己係咪已經盡力去做好?
認同唔需要人地, 而係自己認同自己!

引用:
原帖由 癲佬 於 13-11-2009 16:45 發表

好多人都會迷過路
包括小弟亦是

無錯, 信心係唔可以輸的
可惜樓主我就連對自己既信心都係唔知係幾時無左lo...好似在小學六年級,又好似係中一..

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2009 17:07 發表

可惜樓主我就連對自己既信心都係唔知係幾時無左lo...好似在小學六年級,又好似係中一..
知道無左係咪要拎番佢呢?

引用:
原帖由 癲佬 於 13-11-2009 17:05 發表

未發現到你的"才"遮
最重要係要有信心去做
每件事盡力去做
不求結果, 只求盡力去完成件事
結果在他人看是不重要
重要是你盡力完成該事
就以工作為例
老闆俾樣野你跟
你盡力地跟好佢, 但老闆未必會因你做得 ...
師兄你禁樣講,我一定會繼續努力尋找我既"才"

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2009 17:07 發表

從自已嗜好拎返信心啦

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2009 17:12 發表

從自已嗜好拎返信心啦
我唯一既嗜好就係打wargame..
我好中意打wargame..
但係我有一個好大既問題,
1.打game時個風鏡同眼鏡有好多霧

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2009 17:23 發表

我唯一既嗜好就係打wargame..
我好中意打wargame..
但係我有一個好大既問題,
1.打game時個風鏡同眼鏡有好多霧
一係係風鏡自己加FANS
一係有隻大陸做MASK COPY馬記有埋FANS
我都想買..好似$1XX
好吸引

17 12
發新話題